Novica

Muzej v skupnosti

18. 04. 2023

Novica

Muzej v skupnosti

18. 04. 2023

Muzej v skupnosti je razstavni projekt, ki je nastal s sodelovanjem in soustvarjanjem posameznikov in institucij v soseski Nove Fužine. S projektom želimo pokazati moč, ki jo ima skupnost, če se medgeneracijsko in medinstitucionalno poveže. Arhitektura in oblikovanje, kot se odražata v vsakdanjem življenju, sta vstopni točki povezovanja, muzejsko okolje pa je prostor izmenjave znanj in soustvarjanja ter okolje, kjer lahko odprto mislimo, sprašujemo, preizkušamo ideje, eksperimentiramo in debatiramo.

 

Namen projekta je omogočanje dostopnosti muzejskih vsebin, vključevanje ranljivih skupin in medgeneracijsko sodelovanje pri premagovanju družbenih izzivov. Z razstavo smo prestopili meje muzeja in povezali javni prostor med sosesko in muzejem. Ustvarili smo projekte, ki jih želimo uporabljati tudi po koncu razstave: skupnostni vrt, sonaravno igrišče in prostor za druženje v parku.

 

Razstavo spremlja pester nabor spremljevalnih dogodkov, ki spodbujajo medgeneracijsko povezovanje posameznikov in institucij.

 

OTVORITEV: PONEDELJEK, 15. 5. 2023

 

SPREMLJEVALNI PROGRAM: 15. 5.-9. 7. 2023

 

Sreda v MAO parku / 17. 5. 2023 

10.30   Srečališče: Travniško cvetje

V parku se dobimo s stanovalci DSO Fužine in posamezniki, ki so vključeni v dnevno varstvo. To sredo bomo nabirali travniško cvetje, delali šopke in z njimi obdarili tudi tiste, ki do parka ne morejo.

Vabljeni, da se nam pridružite.

*V primeru slabega vremena dogodek odpade.

17.00   Delavnica Gongi na prostem / CAF

*V primeru slabega vremena bomo dogodek izvedli v Centru aktivnosti Fužine.

 

Mednarodni muzejski dan / 18. 5. 2023

17.00   Ustvarjalna delavnica pod krošnjami v MAO parku
Sonaravno igrišče in prostor za druženje v parku, ki smo ju ustvarili s Taborniki rod Črni Mrav, CONA Fužine in CONA Korak sta namenjena nestrukturirani igri, razvijanju domišljije, izkustvenemu učenju in praktičnim dejavnostim, ki skozi igro spodbujajo razvijanje funkcionalnih veščin.

 

Sreda v MAO parku / 24. 5. 2023 

10.30   Srečališče: Travniško cvetje in ocvrti bezgovi listi

V parku se dobimo s stanovalci DSO Fužine in posamezniki, ki so vključeni v dnevno varstvo. To sredo bomo cvrli bezgove cvetove, nabirali travniško cvetje, delali šopke in z njimi obdarili tudi tiste, ki do parka ne morejo.

*V primeru slabega vremena dogodek odpade.

17.00   Delavnica VOLNA + VODA + MILO = FILC / MAO

Osnovni material, s katerim se bodo seznanili udeleženci, je klobučevina (filc), material tradicionalnih obrti. Spoznali bodo tehniko polstenja volne in se poigrali z novimi možnostmi uporabe materialov ter ustvarjali sodobne unikatne izdelke. Ustvarjalna delavnica je namenjena medgeneracijskemu povezovanju, zato vabljeni udeleženci vseh starosti. Delavnico bo vodila Tanja Vergles, akademska kiparka in sodelavka MAO.

*V primeru slabega vremena bomo dogodek izvedli v MAO

 

Sreda v MAO parku / 31. 5. 2023

10.30   Srečališče: Pevska vaja

V parku se dobimo s stanovalci DSO Fužine in posamezniki, ki so vključeni v dnevno varstvo. To sredo bomo na prostem izvedli pevsko vajo. Vabljeni, da se nam pridružite.

*V primeru slabega vremena dogodek odpade.

17.00  Oblikovanje gline z Nevenko Angelski

Na delavnici se boste spoznali z glino kot materialom za oblikovanje, izdelavo uporabnih predmetov in izražanje ustvarjalnosti. Nevenka Angelski nam bo predstavila eno od osnovnih tehnik obdelave gline. Svoj izdelek boste lahko odnesli domov, ali pa ga poslali v žganje in glazuro (z doplačilom). Na druženje ob glini vabljeni udeleženci vseh starosti in predznanj.

*V primeru slabega vremena bomo dogodek izvedli v MAO

 

Nedelja v MAO / 4. 6. 2023

11.00 Opazovanje ptic z Ljubom Maksimovićem

Na Fužinah deluje skupina prostovoljcev Društva za opazovanje in proučevanje ptic Slovenije, ki skrbijo za področje Ljubljanice in parka Muzeja za arhitekturo in oblikovanje. Park je izjemno okolje, saj se v njem letno zadržuje več kot 80 vrst ptičev. Za primerjavo – v parku Tivoli jih letno najdemo le okoli 30 vrst. Razlog, da je v parku MAO toliko ptičjih vrst, je bližina Ljubljanice ter obilje starih parkovnih dreves, z veliko dupli, ki pticam ponujajo dobre možnosti za gnezdenje. V parku imajo ptice poleg naravnih dupel na voljo tudi 10 gnezdilnic in 4 krmilnice, ki jih vzdržujejo člani društva.

Delavnica bo potekala v MAO parku.

*V primeru slabega vremena bo namesto opazovanja ptic potekalo vodstvo po gradu Fužine.

11.00 Delavnica slikanja z Marijo Strnad

Na delavnici boste spoznali slikarsko tehniko akvarel. Slikali boste ptice, ki obiskujejo MAO park, lahko pa si v parku izberete tudi kak drug slikovit motiv.

Delavnica bo potekala v MAO parku.

*V primeru slabega vremena bomo dogodek izvedli v MAO.

 

Sreda v MAO parku / 7. 6. 2023

10.30 Srečališče: Šola zdravja

Društvo Šola zdravja je nevladna organizacija, ki združuje ljudi z namenom izvajanja jutranje vadbe na prostem v vseh letnih časih. Z redno vadbo udeleženci ohranjajo vitalnost, širijo krog znancev, pridobivajo nove prijatelje in se prek društva vključujejo v lokalne dogodke. Fužinsko skupino Šole zdravja vodi Angelca Goršek. Dobivajo se vsak dan, razen ob nedeljah. To sredo bomo telovadili z njimi. Vabljeni, da se nam pridružite.

*V primeru slabega vremena dogodek odpade.

17.00 Delavnica Tabelne igre in skupnosti vrt

CONA Fužine, CONA Korak, CONA Most, CONA Polje so dnevni centri za otroke in mladostnike, ki delujejo pod okriljem Skupnostnih programov za mlade. Za Muzej v skupnosti so ustvarili skupnostni vrt in podije za druženje in igranje tabelnih iger. Z njimi so želeli pokazati, da lahko uporabljamo park na različne načine. Pod vodstvom Tine Drovenik, nam bodo mentorji in otroci iz dnevnih centrov, pokazali, kaj vse je lahko park. Vabljeni, da se nam pridružite udeleženci vseh starosti.

*V primeru slabega vremena dogodek odpade.

 

Sreda v MAO parku / 14. 6. 2023

10.30 Srečališče: Beremo skupaj

Srede so namenjene medgeneracijskemu druženju. V parku se dobimo s stanovalci DSO Fužine in posamezniki, ki so vključeni v dnevno varstvo. To sredo bomo brali. Mlajši starejšim in starejši mlajšim. Glasno branje nas bogati in zdravi, vzbuja domišljijo, krepi samozaupanje, prevetri možgane in nas spravi v dobro voljo. Vabljeni, da se nam pridružite.

* V primeru slabega vremena dogodek odpade.

17.00 Delavnica izdelave mozaika s člani Centra aktivnosti Fužine

Na delavnici boste spoznali tehniko mozaika in si izdelali svoj unikatni izdelek. Za izdelavo mozaika bomo uporabljali raznobarvne sanitarne ploščice. Skozi ustvarjalni proces bomo iskali harmonijo v urejenem neredu. Ustvarjalna delavnica je namenjena medgeneracijskemu povezovanju, zato vabljeni udeleženci vseh starosti.

*V primeru slabega vremena bomo dogodek izvedli v MAO.

 

POLETNA MUZEJSKA NOČ: 17. 6. 2023

MAO park:

–          Skupnostni sejem

–          Nove Fužine se predstavijo

–          Naravno igrišče

–          Ustvarjalne delavnice

–          Koncert glasbene skupine ARTEL

 

Sreda v MAO parku / 21. 6. 2023

10.30 Srečališče: Pevska vaja

Srede so namenjene medgeneracijskemu druženju. V parku se dobimo s stanovalci DSO Fužine in posamezniki, ki so vključeni v dnevno varstvo. To sredo bomo na prostem izvedli pevsko vajo.

*V primeru slabega vremena dogodek odpade. 

17.00 Delavnica izdelave mila z Ireno Regovec

Na delavnici bomo iz milne osnove izdelovali unikatna mila. Priskrbeli bomo milno osnovo, eterična olja in rastline. Vse kar potrebujete, je ustvarjalnost in dober nos! Ustvarjalna delavnica je namenjena medgeneracijskemu povezovanju, zato vabljeni udeleženci vseh starosti.

* V primeru slabega vremena bomo dogodek izvedli v MAO.

 

Partnerji projekta smo Četrtna skupnost Moste, Dom starejših občanov Fužine, Center aktivnosti Fužine (CAF), Center za socialno delo in Skupnostni programi za mlade (CONA Fužine, CONA Korak, CONA Polje), Društvo tabornikov Rod Črnega mrava, skupina prostovoljcev Društva za opazovanje in proučevanje ptic Slovenije (DOPPS), Produkcijska šola Nove Jarše ter Muzej za arhitekturo in oblikovanje (MAO). Projektu so se pridružile tudi nekatere druge institucije in društva, ki sodelujejo pri spremljevalnih dogodkih.

 

KOLOFON RAZSTAVE

MUZEJ V SKUPNOSTI

15. 5.–9. 7. 2023

Park Muzeja za arhitekturo in oblikovanje

Park pod parkiriščem MAO

Dom starejših občanov Fužine

 

Kustosinja: Maja Šuštaršič

Oblikovanje in video: Nejc Butenko Praznik

Fotografija: Nejc Butenko Praznik in viri partnerskih ustanov

Koordinacija dogodkov: Katarina Metelko

Koordinacija otvoritvenega dogodka: Hana Vardjan

Odnosi z javnostmi: Blažka Kirm, Smilja Štravs

Marketing: Nataša Celec

Tehnična podpora: Matjaž Rozina, Tadej Golob

 

Avtorji projektov: Tina Drovenik, Kristina Ribić, Tea Kos, Nadja Vejnović, Žan Zorko, Damjan Kuzma, Marjetka Čermelj, Sanela Milašinovič, Alina Poberezhna, Nataša Rus, Staš Štrukelj in Vitomir Simunišek (SPM: CONA Korak, CONA Fužine, CONA Polje), Rebeka Gregorc (DT Rod Črnega mrava), Vojko Birk in Monika Šparl (CAF), Igor Bole in Barbara Šivec (ČS Moste), Matija Puškarič, Ljiljana Piljagić in Katarina Zajec (DSO Fužine), Ljubo Maksimović (DOPPS), Miran Conta (Arborikultura Conta), Miha Stele (Produkcijska šola Nove Jarše), Neli Grafenauer, Tadej Golob, Matjaž Rozina, David Radišić in Maja Šuštaršič (MAO), člani partnerskih ustanov in stanovalci soseske Nove Fužine.

 

 

Projekt sta podprla: Ministrstvo za kulturo, Energetika Ljubljana

 

   

 

Donatorji: Vrtnarstvo Prosenc, Vrtnarija Tratnik, Drevesnica Studenec, Kmetijstvo Snoj, Kmetija Kristan, PGD Bizovik in ECOKOP.

 

Deli
Skip to content