Filtri

Počisti datume

Kaj

Razstave

Predavanja

Vodeni ogledi

Delavnice

Drugo

Kje

MAO

Drugje

Kdo

Odrasli

Mladi obiskovalci

Koledar

Razstave

Predavanja

Vodeni ogledi

Delavnice

Drugo

MAO

Drugje

Odrasli

Mladi obiskovalci

Prikaži Filtre

Razstave

Nalagam...

Aktualni Dogodki

Nalagam...

Fotografski natečaj Capture Your City

1. 3.—1. 5. 2024 / 00:00

Poteka od 1. marca do 1. maja 2024 I Kje? I Na Instagramu I # CaptureYour City2024    Kako vidite svet okrog sebe? Kako si ga želite videti? Fotografirajte ga in sodelujte v priljubljenem danskem fotografskem natečaju Capture Your City, ki tokrat k sodelovanju vabi tudi Slovence. Fotografski natečaj traja od 1. marca do 1. maja 2024 na družbenem omrežju Instagram. Sodelujete tako, da svojo fotografijo objavite na Instagramu in dodate ključnik #CaptureYourCity2024. Prva nagrada je vozovnica Interrail za Evropo.   Natečaj organizira Danski arhitekturni center iz Københavna (DAC), pri organizaciji pa sodelujemo partnerji iz Ljubljane, Torina, Rige, Milana in Amsterdama. Muzej za arhitekturo in oblikovanje iz Ljubljane (MAO) je eden od petih partnerjev natečaja na katerem sodelujejo še Mestna občina Riga iz Latvije, arhitekturno središče Arcam iz Amsterdama (Nizozemska), medkulturni center Fabbrica del Vapore iz Milana ter CAMERA – Italijanski center za ...

Poteka od 1. marca do 1. maja 2024 I Kje? I Na Instagramu I # CaptureYour City2024 

 

Kako vidite svet okrog sebe? Kako si ga želite videti? Fotografirajte ga in sodelujte v priljubljenem danskem fotografskem natečaju Capture Your City, ki tokrat k sodelovanju vabi tudi Slovence. Fotografski natečaj traja od 1. marca do 1. maja 2024 na družbenem omrežju Instagram. Sodelujete tako, da svojo fotografijo objavite na Instagramu in dodate ključnik #CaptureYourCity2024. Prva nagrada je vozovnica Interrail za Evropo.

 

Natečaj organizira Danski arhitekturni center iz Københavna (DAC), pri organizaciji pa sodelujemo partnerji iz Ljubljane, Torina, Rige, Milana in Amsterdama. Muzej za arhitekturo in oblikovanje iz Ljubljane (MAO) je eden od petih partnerjev natečaja na katerem sodelujejo še Mestna občina Riga iz Latvije, arhitekturno središče Arcam iz Amsterdama (Nizozemska), medkulturni center Fabbrica del Vapore iz Milana ter CAMERA – Italijanski center za fotografijo iz Torina (Italija). Kuratorka Hana Čeferin iz MAO  je tudi v žiriji za izbor najboljših fotografij.

 

Tema natečaja: Nova lepota / New Beauty

 

Organizatorji natečaja vsako leto izberejo novo temo za fotografiranje. Letos je to nova lepota, kajti čas je, da na svet, če ga želimo spremeniti, začnemo gledati z drugimi očmi. Vprašati se moramo, kakšno naravo najdemo v naših mestih in drugih urbanih prostorih ter kakšno naravo si želimo videti okrog sebe.

Je negovana trata, pred katero nas ustavi opozorilo »Ne hodi po travi«, še vedno merilo lepote v urbanem prostoru? Ali lahko lepoto odkrijemo tudi v »plevelu«, v divjih rožah, ki cvetijo ob robovih cest, poganjajo med razpokami v poškodovanem asfaltu ali silijo na svetlobo iz kupov peska na katerem od potencialnih gradbišč? Vas kdaj zamika, da bi splezali na mogočno drevo, ki se je po spletu srečnih okoliščin uspelo izogniti strategiji pomlajevanja?

 

Živimo v času izobilja, nam pravijo, ampak v izobilju česa? Hrupa, stvari, skrbi, smeti, slabe prehrane … , množice predmetov in storitev, ki jih ne potrebujemo?  Kaj pa, če bi si sami izbrali drugačno izobilje, na primer izobilje divjih rož, izobilje travniškega cvetja, izobilje časa in prostora?

 

Poglejmo na svet okoli sebe z drugimi očmi! Kako?

 

* Poiščimo sledi časa: Kaj, če bi namesto brezmadežno prepleskanih belih sten raje izbrali patino in se zakopali v sledi preteklosti v svojem mestu; bi jih še lahko našli?

* Spoznajmo urbane živali: Ste na poti skozi katerega od mestnih parkov že srečali lisico? Vam je pot prečila vsaj kakšna miška ali veverica? Ste nemara kdaj pomislili, da ljudje nismo edina bitja, ki živijo v mestih?

* Bodimo skupaj. Potrebujemo prostor in čas za skupnost: za igro, druženje, lepo besedo, pomoč sočloveku … Skupnost je ključ do boljšega življenja v prihodnosti.

 

Žirija:

 

Člani žirije s strani organizatorja: Jule Quottrup Silberman, direktor platforme CHART, Maja Dyrehauge Gregersen, direktorica Copenhagen Photo Festival, Kika Krista Kjærside, programska direktorica DAC in  Natascha Lhea Narvaez Nielsen, zmagovalka natečaja Capture Your City 2023.

 

Člani žirije,  predstavniki partnerjev: Femke Gerritsma, vodja komuniciranja Arcam (Amsterdam) , Hana Čeferin, kuratorka MAO (Ljubljana), Arnita Verza, krajinska arhitektka iz Mestne občine Riga (Riga) in Federica Tognon, CAMERA (Torino).

 

Hana Čeferin, članica žirije projekta Capture Your City, kuratorka MAO:

»V Muzeju za arhitekturo in oblikovanje spodbujamo iniciativo, da prebivalci delijo svoja osebna videnja mest, v katerih živijo, ter s tem razmišljajo in sooblikujejo tudi njihov prihodnji razvoj. Veselimo se kritičnih in inovativnih pristopov k podobam Ljubljane, kot jo vidijo ljudje danes.«

 

Kristina Neel Jacobsen, vodja projekta pri Danskem arhitekturnem centru, odgovorna za projekt Capture Your City 2024:

»Veseli smo, da v projektu sodeluje tudi slovenski Muzej za arhitekturo in oblikovanje iz Ljubljane. Arhitektura vpliva na vsakdanje življenje vseh ljudi ne glede na njihovo starost, kraj življenja, etnično pripadnost ali spol. Projekt Capture Your City je priložnost, da drugim pokažemo utrinke iz naših mest. Tako bomo lahko prepoznali tako kulturne razlike kot podobnosti evropskih mest.«

 

 

Na kratko o projektu Capture Your City:

 

 1. Natečaj Capture Your City poteka od 1. marca do 1. maja 2024.
 2. Udeležba je brezplačna.
 3. Kako sodelovati: svojo fotografijo objavite na Instagramu in dodajte ključnik #CaptureYourCity2024.
 4. Fotografije bodo od 6. junija do 1. oktobra 2024 razstavljene pred vhodom v Danski arhitekturni center v Københavnu. Razstava bo na ogled tudi na drugih prizoriščih po vsej Evropi in v digitalni različici.
 5. Mednarodno izbrana žirija bo odločila, katere fotografije bodo vključene v razstavo, in izbrala tri zmagovalne fotografije. Zmagovalci bodo razglašeni na odprtju razstave 6. junija 2024 v danskem arhitekturnem centru. Prva nagrada je vozovnica Interrail za Evropo.
 6. Letošnje tekmovanje bo potekalo že devetič zapored, vendar prvič z udeleženci iz več držav. V natečaj so vključena mesta Ljubljana, Milano, Torino, Amsterdam in Riga, zato natečaj vabi prebivalce teh mest, da s fotografijo ujamejo svoje mesto.

 

Fotografski natečaj traja od 1. marca do 1. maja 2024, podpirata ga dobrodelno združenje Realdania in pobuda novi evropski Bauhaus, poteka pa v sklopu programa Desire – an Irresistible Circular Society. Cilj natečaja je prebivalce še bolj intenzivno vključiti v razvoj mest ter opozoriti na vsebine, ki se nam vsem zdijo pomembne za življenje v prihodnosti.

 

Projekt financira Evropska unija. Več na www.dac.dk

 

ORGANIZATOR NATEČAJA:

Danish Architecture Center, København, Danska

Danski arhitekturni center (DAC) je mednarodna kulturna znamenitost, ki ustvarja zanimiva doživetja in spodbuja razprave o arhitekturi in oblikovanju. V DAC lahko doživite razstave, oglede in dogodke ter kupite oblikovalske izdelke. Uživate lahko tudi v čudovitem razgledu na mesto z velikih strešnih teras kavarne. DAC je javno-zasebno partnerstvo med družbo Realdania in dansko vlado. Dansko vlado zastopajo Ministrstvo za industrijo, poslovne in finančne zadeve, Ministrstvo za kulturo ter Ministrstvo za socialne zadeve, stanovanja in starejše občane.

 

PARTNERJI:

MAO, Ljubljana, Slovenija

Muzej za arhitekturo in oblikovanje (MAO) je bil ustanovljen leta 1972 v glavnem mestu Slovenije, Ljubljani. Sedež ima v gradu iz 16. stoletja in se ponaša z obsežno zbirko del s področja arhitekture, urbanizma, grafičnega oblikovanja in fotografije. MAO je tudi gostitelj BIO – Bienala oblikovanja v Ljubljani, mednarodne platforme za nove pristope k oblikovanju in hkrati najstarejšega bienala oblikovanja v Evropi.

 

Arcam, Amsterdam, Nizozemska

Arcam je arhitekturno središče Amsterdama. V njem potekajo razstave, pogovori, vodeni ogledi itd., nahaja pa se v spektakularni kiparski stavbi, ki jo je zasnoval arhitekt René van Zuuk. Arcam je bil ustanovljen leta 1986, približno v istem času kot DAC, in je najstarejši in eden največjih od 40 arhitekturnih centrov na Nizozemskem.

 

Fabbrica del Vapore, Milano, Italija

Fabbrica del Vapore je medkulturni center, ki se nahaja v stari tovarni tramvajev v lasti občine Milano. V njem se srečuje sodobna umetnost, gledališki, plesni, filmski in drugi dogodki. V njem je tudi arhiv arhitekturnih risb.

 

Mestna občina Riga, Latvija 

Partner za sodelovanje pri projektu Capture Your City v Rigi je Mestna občina Riga. Riga je stara več kot 800 let. V mestu se nahaja največja koncentracija secesijskih stavb na svetu. Vendar 70 % njenih prebivalcev živi v povsem drugačnem slogu stavb: v značilnih stanovanjskih blokih iz sovjetskega obdobja. Kako je mogoče te stanovanjske bloke prenoviti in preoblikovati? Ali se v njih skriva kakšna skrita lepota, ki čaka, da jo odkrijemo?

 

CAMERA – Italijanski center za fotografijo, Torino, Italija

CAMERA se nahaja v Torinu in je komunikacijsko središče na področju fotografije v Italiji. CAMERA je bila ustanovljena leta 2015 in vsako leto gosti dve do tri velike razstave z deli mednarodnih in italijanskih fotografov. Z razstavami, razpravami, šolskimi programi in tečaji je poslanstvo združenja CAMERA zagotoviti dialog ter povečati radovednost in razumevanje fotografije v javnosti.

 

Kontakt za medije

Smilja Štravs
prmao@mao.si

 

Deli

Poteka od 1. marca do 1. maja 2024 I Kje? I Na Instagramu I # CaptureYour City2024 

 

Kako vidite svet okrog sebe? Kako si ga želite videti? Fotografirajte ga in sodelujte v priljubljenem danskem fotografskem natečaju Capture Your City, ki tokrat k sodelovanju vabi tudi Slovence. Fotografski natečaj traja od 1. marca do 1. maja 2024 na družbenem omrežju Instagram. Sodelujete tako, da svojo fotografijo objavite na Instagramu in dodate ključnik #CaptureYourCity2024. Prva nagrada je vozovnica Interrail za Evropo.

 

Natečaj organizira Danski arhitekturni center iz Københavna (DAC), pri organizaciji pa sodelujemo partnerji iz Ljubljane, Torina, Rige, Milana in Amsterdama. Muzej za arhitekturo in oblikovanje iz Ljubljane (MAO) je eden od petih partnerjev natečaja na katerem sodelujejo še Mestna občina Riga iz Latvije, arhitekturno središče Arcam iz Amsterdama (Nizozemska), medkulturni center Fabbrica del Vapore iz Milana ter CAMERA – Italijanski center za fotografijo iz Torina (Italija). Kuratorka Hana Čeferin iz MAO  je tudi v žiriji za izbor najboljših fotografij.

 

Tema natečaja: Nova lepota / New Beauty

 

Organizatorji natečaja vsako leto izberejo novo temo za fotografiranje. Letos je to nova lepota, kajti čas je, da na svet, če ga želimo spremeniti, začnemo gledati z drugimi očmi. Vprašati se moramo, kakšno naravo najdemo v naših mestih in drugih urbanih prostorih ter kakšno naravo si želimo videti okrog sebe.

Je negovana trata, pred katero nas ustavi opozorilo »Ne hodi po travi«, še vedno merilo lepote v urbanem prostoru? Ali lahko lepoto odkrijemo tudi v »plevelu«, v divjih rožah, ki cvetijo ob robovih cest, poganjajo med razpokami v poškodovanem asfaltu ali silijo na svetlobo iz kupov peska na katerem od potencialnih gradbišč? Vas kdaj zamika, da bi splezali na mogočno drevo, ki se je po spletu srečnih okoliščin uspelo izogniti strategiji pomlajevanja?

 

Živimo v času izobilja, nam pravijo, ampak v izobilju česa? Hrupa, stvari, skrbi, smeti, slabe prehrane … , množice predmetov in storitev, ki jih ne potrebujemo?  Kaj pa, če bi si sami izbrali drugačno izobilje, na primer izobilje divjih rož, izobilje travniškega cvetja, izobilje časa in prostora?

 

Poglejmo na svet okoli sebe z drugimi očmi! Kako?

 

* Poiščimo sledi časa: Kaj, če bi namesto brezmadežno prepleskanih belih sten raje izbrali patino in se zakopali v sledi preteklosti v svojem mestu; bi jih še lahko našli?

* Spoznajmo urbane živali: Ste na poti skozi katerega od mestnih parkov že srečali lisico? Vam je pot prečila vsaj kakšna miška ali veverica? Ste nemara kdaj pomislili, da ljudje nismo edina bitja, ki živijo v mestih?

* Bodimo skupaj. Potrebujemo prostor in čas za skupnost: za igro, druženje, lepo besedo, pomoč sočloveku … Skupnost je ključ do boljšega življenja v prihodnosti.

 

Žirija:

 

Člani žirije s strani organizatorja: Jule Quottrup Silberman, direktor platforme CHART, Maja Dyrehauge Gregersen, direktorica Copenhagen Photo Festival, Kika Krista Kjærside, programska direktorica DAC in  Natascha Lhea Narvaez Nielsen, zmagovalka natečaja Capture Your City 2023.

 

Člani žirije,  predstavniki partnerjev: Femke Gerritsma, vodja komuniciranja Arcam (Amsterdam) , Hana Čeferin, kuratorka MAO (Ljubljana), Arnita Verza, krajinska arhitektka iz Mestne občine Riga (Riga) in Federica Tognon, CAMERA (Torino).

 

Hana Čeferin, članica žirije projekta Capture Your City, kuratorka MAO:

»V Muzeju za arhitekturo in oblikovanje spodbujamo iniciativo, da prebivalci delijo svoja osebna videnja mest, v katerih živijo, ter s tem razmišljajo in sooblikujejo tudi njihov prihodnji razvoj. Veselimo se kritičnih in inovativnih pristopov k podobam Ljubljane, kot jo vidijo ljudje danes.«

 

Kristina Neel Jacobsen, vodja projekta pri Danskem arhitekturnem centru, odgovorna za projekt Capture Your City 2024:

»Veseli smo, da v projektu sodeluje tudi slovenski Muzej za arhitekturo in oblikovanje iz Ljubljane. Arhitektura vpliva na vsakdanje življenje vseh ljudi ne glede na njihovo starost, kraj življenja, etnično pripadnost ali spol. Projekt Capture Your City je priložnost, da drugim pokažemo utrinke iz naših mest. Tako bomo lahko prepoznali tako kulturne razlike kot podobnosti evropskih mest.«

 

 

Na kratko o projektu Capture Your City:

 

 1. Natečaj Capture Your City poteka od 1. marca do 1. maja 2024.
 2. Udeležba je brezplačna.
 3. Kako sodelovati: svojo fotografijo objavite na Instagramu in dodajte ključnik #CaptureYourCity2024.
 4. Fotografije bodo od 6. junija do 1. oktobra 2024 razstavljene pred vhodom v Danski arhitekturni center v Københavnu. Razstava bo na ogled tudi na drugih prizoriščih po vsej Evropi in v digitalni različici.
 5. Mednarodno izbrana žirija bo odločila, katere fotografije bodo vključene v razstavo, in izbrala tri zmagovalne fotografije. Zmagovalci bodo razglašeni na odprtju razstave 6. junija 2024 v danskem arhitekturnem centru. Prva nagrada je vozovnica Interrail za Evropo.
 6. Letošnje tekmovanje bo potekalo že devetič zapored, vendar prvič z udeleženci iz več držav. V natečaj so vključena mesta Ljubljana, Milano, Torino, Amsterdam in Riga, zato natečaj vabi prebivalce teh mest, da s fotografijo ujamejo svoje mesto.

 

Fotografski natečaj traja od 1. marca do 1. maja 2024, podpirata ga dobrodelno združenje Realdania in pobuda novi evropski Bauhaus, poteka pa v sklopu programa Desire – an Irresistible Circular Society. Cilj natečaja je prebivalce še bolj intenzivno vključiti v razvoj mest ter opozoriti na vsebine, ki se nam vsem zdijo pomembne za življenje v prihodnosti.

 

Projekt financira Evropska unija. Več na www.dac.dk

 

ORGANIZATOR NATEČAJA:

Danish Architecture Center, København, Danska

Danski arhitekturni center (DAC) je mednarodna kulturna znamenitost, ki ustvarja zanimiva doživetja in spodbuja razprave o arhitekturi in oblikovanju. V DAC lahko doživite razstave, oglede in dogodke ter kupite oblikovalske izdelke. Uživate lahko tudi v čudovitem razgledu na mesto z velikih strešnih teras kavarne. DAC je javno-zasebno partnerstvo med družbo Realdania in dansko vlado. Dansko vlado zastopajo Ministrstvo za industrijo, poslovne in finančne zadeve, Ministrstvo za kulturo ter Ministrstvo za socialne zadeve, stanovanja in starejše občane.

 

PARTNERJI:

MAO, Ljubljana, Slovenija

Muzej za arhitekturo in oblikovanje (MAO) je bil ustanovljen leta 1972 v glavnem mestu Slovenije, Ljubljani. Sedež ima v gradu iz 16. stoletja in se ponaša z obsežno zbirko del s področja arhitekture, urbanizma, grafičnega oblikovanja in fotografije. MAO je tudi gostitelj BIO – Bienala oblikovanja v Ljubljani, mednarodne platforme za nove pristope k oblikovanju in hkrati najstarejšega bienala oblikovanja v Evropi.

 

Arcam, Amsterdam, Nizozemska

Arcam je arhitekturno središče Amsterdama. V njem potekajo razstave, pogovori, vodeni ogledi itd., nahaja pa se v spektakularni kiparski stavbi, ki jo je zasnoval arhitekt René van Zuuk. Arcam je bil ustanovljen leta 1986, približno v istem času kot DAC, in je najstarejši in eden največjih od 40 arhitekturnih centrov na Nizozemskem.

 

Fabbrica del Vapore, Milano, Italija

Fabbrica del Vapore je medkulturni center, ki se nahaja v stari tovarni tramvajev v lasti občine Milano. V njem se srečuje sodobna umetnost, gledališki, plesni, filmski in drugi dogodki. V njem je tudi arhiv arhitekturnih risb.

 

Mestna občina Riga, Latvija 

Partner za sodelovanje pri projektu Capture Your City v Rigi je Mestna občina Riga. Riga je stara več kot 800 let. V mestu se nahaja največja koncentracija secesijskih stavb na svetu. Vendar 70 % njenih prebivalcev živi v povsem drugačnem slogu stavb: v značilnih stanovanjskih blokih iz sovjetskega obdobja. Kako je mogoče te stanovanjske bloke prenoviti in preoblikovati? Ali se v njih skriva kakšna skrita lepota, ki čaka, da jo odkrijemo?

 

CAMERA – Italijanski center za fotografijo, Torino, Italija

CAMERA se nahaja v Torinu in je komunikacijsko središče na področju fotografije v Italiji. CAMERA je bila ustanovljena leta 2015 in vsako leto gosti dve do tri velike razstave z deli mednarodnih in italijanskih fotografov. Z razstavami, razpravami, šolskimi programi in tečaji je poslanstvo združenja CAMERA zagotoviti dialog ter povečati radovednost in razumevanje fotografije v javnosti.

 

Kontakt za medije

Smilja Štravs
prmao@mao.si

 

Deli

Arhitektura v živo – Globus

23. 4. 2024 / 17:00

Arhitektura v živo – Globus v Kranju   Trgovska hiša Globus je bila po načrtih Edvarda Ravnikarja zgrajena leta 1973, kot horizontalno zasnovana monolitna dvoetažna stavba z lebdečo streho, garažo na strehi in dostopno klančino. Pomembno novost je pomenila prefabricirana fasada iz kortenskih plošč, kot simbolni poklon železarstvu na Gorenjskem. Značilnost objekta so tudi  veliki razponi stebrov, kar je omogočalo vsakršno preobrazbo. Prostori so bili povezani z lahkotnim osrednjim stopniščem, pas utilitarnih prostorov pa je bil ob vzhodni servisni stranici objekta ob rampi. Pred prenovo leta 2010 je bila stavba v slabem stanju, fasada je na več delih propadala, življenje trgovine pa je zamiralo. Zato je občina sprejela odločitev, da v Globus umesti mestno knjižnico. Po temeljiti prenovi ima zgornje nadstropje zdaj funkcijo čitalnice in večnamenske dvorane, transparentne stene prizidka, ki je na mestu nekdanje dovozne rampe na streho pa omogočajo ...

Arhitektura v živo – Globus v Kranju

 

Trgovska hiša Globus je bila po načrtih Edvarda Ravnikarja zgrajena leta 1973, kot horizontalno zasnovana monolitna dvoetažna stavba z lebdečo streho, garažo na strehi in dostopno klančino. Pomembno novost je pomenila prefabricirana fasada iz kortenskih plošč, kot simbolni poklon železarstvu na Gorenjskem. Značilnost objekta so tudi  veliki razponi stebrov, kar je omogočalo vsakršno preobrazbo. Prostori so bili povezani z lahkotnim osrednjim stopniščem, pas utilitarnih prostorov pa je bil ob vzhodni servisni stranici objekta ob rampi. Pred prenovo leta 2010 je bila stavba v slabem stanju, fasada je na več delih propadala, življenje trgovine pa je zamiralo. Zato je občina sprejela odločitev, da v Globus umesti mestno knjižnico. Po temeljiti prenovi ima zgornje nadstropje zdaj funkcijo čitalnice in večnamenske dvorane, transparentne stene prizidka, ki je na mestu nekdanje dovozne rampe na streho pa omogočajo svetlo notranjščino za knjižnične programe, dobro dostopnost in dialog z zelenjem. Nekdanji zanemarjen mestni prostor Gregorčičeve ulice se je spremenil v prijetno cono za pešce.

 

Stavbo si bomo ogledali skupaj z arhitektko Majdo Kregar iz biroja Ambient, ki je vodila prenovo  (avtorica fasadnega ovoja), ter arhitektom Urošem Birsa iz biroja Api arhitekti, ki je vodil umestitev novega programa knjižnice v Globus in je avtor interierja.

 

 

Majda Kregar  je diplomirala na ljubljanski Fakulteti za arhitekturo pri prof. Edvardu Ravnikarju in bila njegova dolgoletna sodelavka. Z Edom Ravnikarjem ml. in Miho Kerinom od leta 1978 delujejo v podjetju Ambient d.o.o. kot avtorska skupina, katerih najobsežnejše delo je revitalizacija Ljubljanskega gradu. Ukvarja se z arhitekturo, interieri, s prenovami objektov, urbanizmom in z raziskovalnim delom. V soavtorstvu je prejela 18 domačih in tujih nagrad, med drugim Plečnikovo nagrado, pet Plečnikovih medalj, Brumnovo nagrado, BEDA European excellence award, BIO 19 Zlato medaljo, dvakrat Zlati svinčnik ZAPS, Platinasti svinčnik ZAPS za življenjski opus, nagrado Mesta Ljubljane, priznanje SHARE architects in lani Srednjeevropsko Plečnikovo nagrado v Pragi.

 

Prijave zbiramo na: izobrazevanje@mao.si

Deli

Arhitektura v živo – Globus v Kranju

 

Trgovska hiša Globus je bila po načrtih Edvarda Ravnikarja zgrajena leta 1973, kot horizontalno zasnovana monolitna dvoetažna stavba z lebdečo streho, garažo na strehi in dostopno klančino. Pomembno novost je pomenila prefabricirana fasada iz kortenskih plošč, kot simbolni poklon železarstvu na Gorenjskem. Značilnost objekta so tudi  veliki razponi stebrov, kar je omogočalo vsakršno preobrazbo. Prostori so bili povezani z lahkotnim osrednjim stopniščem, pas utilitarnih prostorov pa je bil ob vzhodni servisni stranici objekta ob rampi. Pred prenovo leta 2010 je bila stavba v slabem stanju, fasada je na več delih propadala, življenje trgovine pa je zamiralo. Zato je občina sprejela odločitev, da v Globus umesti mestno knjižnico. Po temeljiti prenovi ima zgornje nadstropje zdaj funkcijo čitalnice in večnamenske dvorane, transparentne stene prizidka, ki je na mestu nekdanje dovozne rampe na streho pa omogočajo svetlo notranjščino za knjižnične programe, dobro dostopnost in dialog z zelenjem. Nekdanji zanemarjen mestni prostor Gregorčičeve ulice se je spremenil v prijetno cono za pešce.

 

Stavbo si bomo ogledali skupaj z arhitektko Majdo Kregar iz biroja Ambient, ki je vodila prenovo  (avtorica fasadnega ovoja), ter arhitektom Urošem Birsa iz biroja Api arhitekti, ki je vodil umestitev novega programa knjižnice v Globus in je avtor interierja.

 

 

Majda Kregar  je diplomirala na ljubljanski Fakulteti za arhitekturo pri prof. Edvardu Ravnikarju in bila njegova dolgoletna sodelavka. Z Edom Ravnikarjem ml. in Miho Kerinom od leta 1978 delujejo v podjetju Ambient d.o.o. kot avtorska skupina, katerih najobsežnejše delo je revitalizacija Ljubljanskega gradu. Ukvarja se z arhitekturo, interieri, s prenovami objektov, urbanizmom in z raziskovalnim delom. V soavtorstvu je prejela 18 domačih in tujih nagrad, med drugim Plečnikovo nagrado, pet Plečnikovih medalj, Brumnovo nagrado, BEDA European excellence award, BIO 19 Zlato medaljo, dvakrat Zlati svinčnik ZAPS, Platinasti svinčnik ZAPS za življenjski opus, nagrado Mesta Ljubljane, priznanje SHARE architects in lani Srednjeevropsko Plečnikovo nagrado v Pragi.

 

Prijave zbiramo na: izobrazevanje@mao.si

Deli

Voden ogled gradu Fužine

4. 5. 2024 / 11:00

Fužinski grad so sezidali člani rodbine Khisl v sredini 16. stoletja. Takrat je dokazoval bogastvo, ugled in politično moč prvih lastnikov. Že ob koncu stoletja in v naslednjih obdobjih je grad večkrat zamenjal lastnike, kar se je odražalo tudi v stavbni strukturi.   V 17. stoletju je o gradu Fužine pisal kranjski plemič in polihistor Janez Vaikard Valvasor. Opisal ga je v Topografiji vojvodine Kranjske (1679)  in Slavi vojvodine Kranjske (1689). Med drugim je pisal o freskah v sobanah in kapeli. Naročniki teh poslikav so bili člani družine Khisl. Žal pa so bile le te v 17. stoletju v zelo slabem stanju. O njihovem propadanju piše z žalostjo, ob tem pa opozarja na tedanje lastnike gradu, tržaške Jezuite. Bratje Družbe Jezusove so večino leta preživeli ob morju v Trstu. Na Fužinah so bivali redko.   Pomembno dopolnitev gradu predstavlja hidroelektrarna, ki so jo gradu prizidali leta 1897 za potrebe vevške papirnice. Elektrarna deluje še danes in je ...

Fužinski grad so sezidali člani rodbine Khisl v sredini 16. stoletja. Takrat je dokazoval bogastvo, ugled in politično moč prvih lastnikov. Že ob koncu stoletja in v naslednjih obdobjih je grad večkrat zamenjal lastnike, kar se je odražalo tudi v stavbni strukturi.

 

V 17. stoletju je o gradu Fužine pisal kranjski plemič in polihistor Janez Vaikard Valvasor. Opisal ga je v Topografiji vojvodine Kranjske (1679)  in Slavi vojvodine Kranjske (1689). Med drugim je pisal o freskah v sobanah in kapeli. Naročniki teh poslikav so bili člani družine Khisl. Žal pa so bile le te v 17. stoletju v zelo slabem stanju. O njihovem propadanju piše z žalostjo, ob tem pa opozarja na tedanje lastnike gradu, tržaške Jezuite. Bratje Družbe Jezusove so večino leta preživeli ob morju v Trstu. Na Fužinah so bivali redko.

 

Pomembno dopolnitev gradu predstavlja hidroelektrarna, ki so jo gradu prizidali leta 1897 za potrebe vevške papirnice. Elektrarna deluje še danes in je svojevrstna tehniška znamenitost. Grad Fužine je bil leta 1984 razglašen za kulturni spomenik in je od leta 1990 namenjen muzejski dejavnosti v upravljanju Muzeja za arhitekturo in oblikovanje.

 

Po gradu bo vodila Katarina Metelko, strokovnjakinja za umetnostno, stavbno in kulturno zgodovino posvetne arhitekture na Slovenskem. Na vodenem ogledu gradu se nam lahko pridružite vsako prvo soboto v mesecu.

 

Prijave: izobrazevanje@mao.si

Deli

Fužinski grad so sezidali člani rodbine Khisl v sredini 16. stoletja. Takrat je dokazoval bogastvo, ugled in politično moč prvih lastnikov. Že ob koncu stoletja in v naslednjih obdobjih je grad večkrat zamenjal lastnike, kar se je odražalo tudi v stavbni strukturi.

 

V 17. stoletju je o gradu Fužine pisal kranjski plemič in polihistor Janez Vaikard Valvasor. Opisal ga je v Topografiji vojvodine Kranjske (1679)  in Slavi vojvodine Kranjske (1689). Med drugim je pisal o freskah v sobanah in kapeli. Naročniki teh poslikav so bili člani družine Khisl. Žal pa so bile le te v 17. stoletju v zelo slabem stanju. O njihovem propadanju piše z žalostjo, ob tem pa opozarja na tedanje lastnike gradu, tržaške Jezuite. Bratje Družbe Jezusove so večino leta preživeli ob morju v Trstu. Na Fužinah so bivali redko.

 

Pomembno dopolnitev gradu predstavlja hidroelektrarna, ki so jo gradu prizidali leta 1897 za potrebe vevške papirnice. Elektrarna deluje še danes in je svojevrstna tehniška znamenitost. Grad Fužine je bil leta 1984 razglašen za kulturni spomenik in je od leta 1990 namenjen muzejski dejavnosti v upravljanju Muzeja za arhitekturo in oblikovanje.

 

Po gradu bo vodila Katarina Metelko, strokovnjakinja za umetnostno, stavbno in kulturno zgodovino posvetne arhitekture na Slovenskem. Na vodenem ogledu gradu se nam lahko pridružite vsako prvo soboto v mesecu.

 

Prijave: izobrazevanje@mao.si

Deli

Mednarodni muzejski dan v MAO

18. 5. 2024 / 00:00

PROST VSTOP   Muzeji spodbujamo pozitivne spremembe, gradimo skupnost, mir in trajnostni razvoj!    Zakaj v muzej? Muzeji smo pomembno sredstvo kulturne izmenjave, bogatenja kultur in razvoja vzajemnega razumevanja, sodelovanja in miru med narodi. Letošnja tema, »Muzeji za izobraževanje in raziskovanje«, poudarja pomen muzejev kot dinamičnih izobraževalnih ustanov, ki spodbujajo učenje, odkrivanje in razumevanje kulture.   PROGRAM:   10.00 – 18.00 I Mini MAO ustvarjalnica  Dobrodošle družine z mladimi obiskovalci.   11.00 I Vodstvo po razstavi Struktura modernosti: iskanja Edvarda Ravnikarja (vodi: Majda Kregar)    Majda Kregar je bila diplomantka in dolgoletna sodelavka prof. Edvarda Ravnikarja. Od leta 1978 sodeluje z arhitektoma Edom Ravnikarjem ml. in Miho Kerinom v arhitekturnem biroju Ambient. Njihovo najobsežnejše delo je revitalizacija Ljubljanskega gradu. Majda Kregar se ukvarja z arhitekturo, oblikovanjem interierjev, s ...

PROST VSTOP

 

Muzeji spodbujamo pozitivne spremembe, gradimo skupnost, mir in trajnostni razvoj! 

 

Zakaj v muzej?

Muzeji smo pomembno sredstvo kulturne izmenjave, bogatenja kultur in razvoja vzajemnega razumevanja, sodelovanja in miru med narodi. Letošnja tema, »Muzeji za izobraževanje in raziskovanje«, poudarja pomen muzejev kot dinamičnih izobraževalnih ustanov, ki spodbujajo učenje, odkrivanje in razumevanje kulture.

 

PROGRAM:

 

10.00 – 18.00 I Mini MAO ustvarjalnica  Dobrodošle družine z mladimi obiskovalci.

 

11.00 I Vodstvo po razstavi Struktura modernosti: iskanja Edvarda Ravnikarja (vodi: Majda Kregar) 

 

Majda Kregar je bila diplomantka in dolgoletna sodelavka prof. Edvarda Ravnikarja. Od leta 1978 sodeluje z arhitektoma Edom Ravnikarjem ml. in Miho Kerinom v arhitekturnem biroju Ambient. Njihovo najobsežnejše delo je revitalizacija Ljubljanskega gradu. Majda Kregar se ukvarja z arhitekturo, oblikovanjem interierjev, s prenovami objektov, urbanizmom in z raziskovalnim delom. Za svoje delo je prejela več odmevnih nagrad.

 

15.00 I Vodstvo po razstavi Struktura modernosti: iskanja Edvarda Ravnikarja (vodi: Andraž Keršič) 

 

Andraž Keršič je soavtor postavitve razstave, ki so jo zasnovali in realizirali v biroju a2o2, kjer poleg Andraža delajo še Klara Bohinc, Žiga Ravnikar, Eva Senekovič, Uršula Novak in Aljoša Potočnik. Andraž Keršič je asistent na Fakulteti za arhitekturo Univerze v Ljubljani, avtor raziskave Trajnostni pristopi za varstvo povojne arhitekturne dediščine 20. stoletja in kustos ali sokustos več odmevnih razstav. Med drugimi Iščem stanovanje … Sto let organizirane stanovanjske gradnje in Prenavljamo!!!, ki sta nastali v produkciji Muzeja za arhitekturo in oblikovanje.

 

Več o razstavi Struktura modernosti: iskanja Edvarda Ravnikarja

Deli

PROST VSTOP

 

Muzeji spodbujamo pozitivne spremembe, gradimo skupnost, mir in trajnostni razvoj! 

 

Zakaj v muzej?

Muzeji smo pomembno sredstvo kulturne izmenjave, bogatenja kultur in razvoja vzajemnega razumevanja, sodelovanja in miru med narodi. Letošnja tema, »Muzeji za izobraževanje in raziskovanje«, poudarja pomen muzejev kot dinamičnih izobraževalnih ustanov, ki spodbujajo učenje, odkrivanje in razumevanje kulture.

 

PROGRAM:

 

10.00 – 18.00 I Mini MAO ustvarjalnica  Dobrodošle družine z mladimi obiskovalci.

 

11.00 I Vodstvo po razstavi Struktura modernosti: iskanja Edvarda Ravnikarja (vodi: Majda Kregar) 

 

Majda Kregar je bila diplomantka in dolgoletna sodelavka prof. Edvarda Ravnikarja. Od leta 1978 sodeluje z arhitektoma Edom Ravnikarjem ml. in Miho Kerinom v arhitekturnem biroju Ambient. Njihovo najobsežnejše delo je revitalizacija Ljubljanskega gradu. Majda Kregar se ukvarja z arhitekturo, oblikovanjem interierjev, s prenovami objektov, urbanizmom in z raziskovalnim delom. Za svoje delo je prejela več odmevnih nagrad.

 

15.00 I Vodstvo po razstavi Struktura modernosti: iskanja Edvarda Ravnikarja (vodi: Andraž Keršič) 

 

Andraž Keršič je soavtor postavitve razstave, ki so jo zasnovali in realizirali v biroju a2o2, kjer poleg Andraža delajo še Klara Bohinc, Žiga Ravnikar, Eva Senekovič, Uršula Novak in Aljoša Potočnik. Andraž Keršič je asistent na Fakulteti za arhitekturo Univerze v Ljubljani, avtor raziskave Trajnostni pristopi za varstvo povojne arhitekturne dediščine 20. stoletja in kustos ali sokustos več odmevnih razstav. Med drugimi Iščem stanovanje … Sto let organizirane stanovanjske gradnje in Prenavljamo!!!, ki sta nastali v produkciji Muzeja za arhitekturo in oblikovanje.

 

Več o razstavi Struktura modernosti: iskanja Edvarda Ravnikarja

Deli

Poletna mala šola arhitekture

Poletna mala šola arhitekture / 26. 8.—30. 8. 2024 / 00:00

VODENI OGLEDI RAZSTAVE, ARHITEKTURA V ŽIVO, USTVARJALNE DELAVNICE IN ŠE IN ŠE …   Poletna mala šola arhitekture za otroke pomeni odkrivanje arhitekture v vsej njeni raznolikosti. Otroci bodo proučevali arhitekturo z vsemi  čutili, raziskovali svetlobo, odtenke barv, materiale in oblike. Risali, gradili in sestavljali bodo konstrukcijske elemente ter razvijali tako prostorsko in fizikalno kot tudi družbeno razumevanje okolja. Spoznavali bodo pomen stavbne dediščine ter oblikovali dialog med arhitekturo, naravo in družbo. Ustvarjali bodo z različnimi materiali in orodji, pri čemer bodo razvijali domišljijo in samostojnost, hkrati pa se učili skupinskega dela, saj se bodo zahtevnejših nalog lotevali skupaj.   Poletna mala šola arhitekture je izziv za mlade nadobudneže v starosti od 6do 12 let, ki jih družita velika mera radovednosti in želja po raziskovanju zanimivega sveta arhitekture in oblikovanja.   Program delavnic: Kdo se boji arhitekture? Ko ...

VODENI OGLEDI RAZSTAVE, ARHITEKTURA V ŽIVO, USTVARJALNE DELAVNICE IN ŠE IN ŠE …

 

Poletna mala šola arhitekture za otroke pomeni odkrivanje arhitekture v vsej njeni raznolikosti. Otroci bodo proučevali arhitekturo z vsemi  čutili, raziskovali svetlobo, odtenke barv, materiale in oblike. Risali, gradili in sestavljali bodo konstrukcijske elemente ter razvijali tako prostorsko in fizikalno kot tudi družbeno razumevanje okolja. Spoznavali bodo pomen stavbne dediščine ter oblikovali dialog med arhitekturo, naravo in družbo. Ustvarjali bodo z različnimi materiali in orodji, pri čemer bodo razvijali domišljijo in samostojnost, hkrati pa se učili skupinskega dela, saj se bodo zahtevnejših nalog lotevali skupaj.

 

Poletna mala šola arhitekture je izziv za mlade nadobudneže v starosti od 6do 12 let, ki jih družita velika mera radovednosti in želja po raziskovanju zanimivega sveta arhitekture in oblikovanja.

 

Program delavnic:

Kdo se boji arhitekture?

Ko gradiček postane velik, je grad

Zakaj – zato v mestu

Pot spominov in tovarištva ter učilnica v gozdu

Učitelj in njegov učenec (Plečnik – Ravnikar)

Niko Kralj – Igrača Konstrukta

Stol skozi čas in stoli iz zbirke

Lego delavnice

 

TERMIN: 26. – 30.8.2024, od ponedeljka do petka, od 8. do 16 ure.

STAROST OTROK: Primerno za otroke od 6. do 12. leta.

CENA: 140,00 evrov za ves teden skupaj s prehrano (kosilo), materiali, vstopninami, itd.

UGODNOSTI: Drugi otrok iz iste družine dobi 10 % popust. Vsi udeleženci Poletne male šole arhitekture imajo v novem šolskem letu 50% popust pri vseh nedeljskih ustvarjalnicah Muzeja za arhitekturo in oblikovanje.

 

PRIJAVNICA PMŠ 2024

 

Več informacij in prijave zbiramo na: izobrazevanje@mao.si

 

Veselimo se vseh poletnih raziskovanj in dogodivščin, ki jih bomo preživeli skupaj. Pridružite se nam!

Deli

VODENI OGLEDI RAZSTAVE, ARHITEKTURA V ŽIVO, USTVARJALNE DELAVNICE IN ŠE IN ŠE …

 

Poletna mala šola arhitekture za otroke pomeni odkrivanje arhitekture v vsej njeni raznolikosti. Otroci bodo proučevali arhitekturo z vsemi  čutili, raziskovali svetlobo, odtenke barv, materiale in oblike. Risali, gradili in sestavljali bodo konstrukcijske elemente ter razvijali tako prostorsko in fizikalno kot tudi družbeno razumevanje okolja. Spoznavali bodo pomen stavbne dediščine ter oblikovali dialog med arhitekturo, naravo in družbo. Ustvarjali bodo z različnimi materiali in orodji, pri čemer bodo razvijali domišljijo in samostojnost, hkrati pa se učili skupinskega dela, saj se bodo zahtevnejših nalog lotevali skupaj.

 

Poletna mala šola arhitekture je izziv za mlade nadobudneže v starosti od 6do 12 let, ki jih družita velika mera radovednosti in želja po raziskovanju zanimivega sveta arhitekture in oblikovanja.

 

Program delavnic:

Kdo se boji arhitekture?

Ko gradiček postane velik, je grad

Zakaj – zato v mestu

Pot spominov in tovarištva ter učilnica v gozdu

Učitelj in njegov učenec (Plečnik – Ravnikar)

Niko Kralj – Igrača Konstrukta

Stol skozi čas in stoli iz zbirke

Lego delavnice

 

TERMIN: 26. – 30.8.2024, od ponedeljka do petka, od 8. do 16 ure.

STAROST OTROK: Primerno za otroke od 6. do 12. leta.

CENA: 140,00 evrov za ves teden skupaj s prehrano (kosilo), materiali, vstopninami, itd.

UGODNOSTI: Drugi otrok iz iste družine dobi 10 % popust. Vsi udeleženci Poletne male šole arhitekture imajo v novem šolskem letu 50% popust pri vseh nedeljskih ustvarjalnicah Muzeja za arhitekturo in oblikovanje.

 

PRIJAVNICA PMŠ 2024

 

Več informacij in prijave zbiramo na: izobrazevanje@mao.si

 

Veselimo se vseh poletnih raziskovanj in dogodivščin, ki jih bomo preživeli skupaj. Pridružite se nam!

Deli
Nalagam...
Skip to content