Zbirka MAO

Muzej hrani zbirke s področij arhitekture, oblikovanja in fotografije 20. in 21. stoletja. Raziščite spletno zbirko z digitaliziranimi deli iz muzejskih zbirk, ki obsegajo več  kot 80.000 muzealij. 

 

Zbirke Muzeja za arhitekturo in oblikovanje so repozitorij idej in navdiha, ki dokumentira kulturo in ustvarjalnost slovenske arhitekture, oblikovanja in fotografije 20. in 21. stoletja. Namen zbiranja, hranjenja, raziskovanja in razstavljanja je ustvarjati banko idej in kolektivni spomin, ki bo služil prihodnjim generacijam. V aktualnem trenutku pa prispevati k širjenju idej, informacij in vrednot v domačem in širšem mednarodnem prostoru.

 

Zbirke obsegajo več kot 80.000 arhitekturnih, oblikovalskih in fotografskih del, ki so razporejena v tri obsežne zbirke: arhitektura, oblikovanje (zbirka industrijskega oblikovanja in zbirka vizualnih komunikacij) in fotografija. V zbirkah je zastopana večina prominentnih slovenskih arhitektov, oblikovalcev in fotografov 20. stoletja; skupaj več kot 1000 avtorjev. 

 

Zbirke sestavljajo predmeti, projekti in dokumenti, ki so oblikovali in tudi danes ustvarjajo naš vsakdan, so vir navdiha, idej, konceptov in provokacij za mnoge raziskovalce in ljubitelje. Zbirke neprenehoma dopolnjujemo predvsem z donacijami, občasno tudi z odkupi. S tem jih povečujemo in skozi raziskovanje, razstavljanje in interakcijo z obiskovalci muzeja preizprašujemo njihov pomen. 

 

Zaradi narave dela arhitektov in oblikovalcev zbiramo tudi za raziskovanje teh področij pomembno dokumentacijo, kot je korespondenca, fotografije, audio in video gradivo, knjige, revije, prospekte in ostale predmete, ki so del arhitekturnih in oblikovalskih arhivov. MAO tako hrani več kot 100.000 različnih predmetov, ki so kot priče preteklosti pomembni tako za sedanjost kot prihodnost družbe. 

 

Muzej za arhitekturo in oblikovanje je svoj program kot nacionalni muzej arhitekture in oblikovanja leta 2010 predstavil z veliko razstavo (odprtimi depoji) vseh svojih zbirk in s tem na široko odprl svoja vrata ter povabil obiskovalce, da si ogledajo, kaj hranimo. MAO organizira in širi ta neomajni vir navdiha in raziskovanja arhitekture in oblikovanja s številnimi privlačnimi razstavami, publikacijami in raznolikim programom, ki je namenjen širokemu krogu obiskovalcev. Hkrati se odpira kot prostor, namenjen vsem, ki želijo raziskati, preučiti in izvedeti več o tem, kako naseljujemo svoj življenski prostor, kako ga organiziramo, oblikujemo, spreminjamo, označujemo in ga naredimo svojega.

Skip to content