Novica

Igrajmo se v Plečnikovem mestu!

18. 04. 2023

Novica

Igrajmo se v Plečnikovem mestu!

18. 04. 2023

Sobota, 13. maj, 11:00 – 18:00, več lokacij v Ljubljani

 

Preživite dan ob srečevanjih z veličastno, odprto in igrivo arhitekturo velikega mojstra.

 

V skupni želji približati Plečnikovo Ljubljano družinam skrbniki in ljubitelji njegove dediščine vabimo na prvi celodnevni brezplačni družinski festival Plečnikov dan!

 

Družinam želimo ponuditi skupnostno izkušnjo načrtovanja in gradnje z legokockami in velikimi palicami, poslušanja kamišibaj pripovedi, raziskovanja, skiciranja, muziciranja in brezskrbnega igranja v Plečnikovem mestu. Vabimo na delavnice, vodstva in ustvarjalnice: Ustvarjalna sila, Plečnik navdihuje, Tempelj modrosti, Arhitekturna skica, Moj, tvoj, skupni prostor, Ritem arhitekture, Skrivnosti Plečnikovega vrta, Plečnik na sprehodu.

 

Organizatorji: Muzej za arhitekturo in oblikovanje, Mestni muzej Ljubljana, Narodna in univerzitetna knjižnica, Center arhitekture Slovenije, Plečnikova hiša.

Partnerji: Srednja šola za oblikovanje in fotografijo, Turizem Ljubljana, ilustratorka Nuša Jurjevi, glasbena pedagoginja Mateja Fi, Festival Ljubljana.

Podporniki: LPP, Vzajemna, STOW, La Popsi

 

Vabljeni!

 

Obiščite spletno stran Plečnikov dan >>

 

O dogodku Plečnikov dan

Oblikovanje mesta je proces, ki se nikoli ne konča. Ko je Plečnik gradil mozaik Ljubljane, je vanj sproti dodajal nove in nove kamenčke. Tudi Plečnik se je rad igral, imel je res bujno domišljijo! Nenehno je spreminjal in izboljševal svoje načrte, preizkušal nove možnosti, nikoli se ni zadovoljil s prvo rešitvijo. Prepričan je bil, da je lahko še boljši! Včasih je bil monumentalen, drugič skromen in varčen pri materialih, vedno pa iznajdljiv in pogumen. Ustvaril je mesto, v katerem je lepo in prijetno živeti, delati, se družiti in se igrati. Njegovi trgi, parki, ulice, mostovi in hiše živijo še danes, čeprav so nastali že pred mnogimi leti.

 

Misel, da bi z igro in druženjem Plečnikovo mesto skupaj gradili naprej, da bi bilo še boljše in lepše, ter želja približati navdihujočo Plečnikovo Ljubljano družinam nas je skrbnike in ljubitelje Plečnikove dediščine – Muzej za arhitekturo in oblikovanje, Mestni muzej Ljubljana, Narodno in univerzitetno knjižnico, Srednjo šolo za oblikovanje in fotografijo, Festival Ljubljane, Center arhitekture Slovenije / Igrivo arhitekturo, Plečnikovo hišo, Turizem Ljubljana, ilustratorko Nušo Jurjevič ter glasbeno pedagoginjo Matejo Fi – pripeljala do ideje, da priredimo celodnevni brezplačni festival v duhu Plečnikovega ustvarjanja, namenjen družinam, druženju in praznovanju.

 

Želimo si, da bi Plečnikov dan postal ljubljanski festivalski dogodek vseh prihajajočih pomladi. Sledimo Plečnikovi domišljiji, igrajmo se – z igro naredimo Ljubljano v kateri bomo radi živeli. Tako kot je to znal Plečnik!

 

Kaj se bo dogajalo, kje in kdaj?

MUZEJ ZA ARHITEKTURO IN OBLIKOVANJE: USTVARJALNA SILA, 11:00–15:00

Kaj imata skupnega Plečnik in lego kocke? Ustvarjalno silo, ki premika meje neskončnosti! Na ustvarjalnih delavnicah bomo skupaj iz lego kock zgradili tisto Plečnikovo palačo, ki ni bila nikoli uresničena. Mojster Plečnik jo je poimenoval Katedrala svobode. Proučili bomo arhitektove načrte in fotografije, poiskali maketo iz legokock in se preizkusili v gradnji. Ogledali si bomo razstavo  LEGO # Plečnik študentov arhitekture in se sprehodili tudi po razstavi Universum Plečnik: Od delavnice do mita. *Vodeni ogledi bodo potekali ob 11:00, 12:00, 13:00 in 14:00.

 

PLEČNIKOVA HIŠA: SKRIVNOSTI PLEČNIKOVEGA VRTA (krožna mestna pot), 14:00–18:00

 

AP EMONA, RIMSKI ZID NA MIRJU: RITEM ARHITEKTURE (krožna mestna pot), 14:00–18:00

 

EMONSKA ULICA: PLEČNIK NA SPREHODU (krožna mestna pot), 14:00–18:00

 

NARODNA IN UNIVERZITETNA KNJIŽNICA: TEMPELJ MODROSTI (krožna mestna pot), 14:00–18:00*

 

KRIŽANKE: ARHITEKTURNA SKICA (krožna mestna pot), 14:00–18:00

 

TRG FRANCOSKE REVOLUCIJE: MOJ, TVOJ, SKUPNI PROSTOR (krožna mestna pot), 14:00–18:00

 

MESTNI MUZEJ LJUBLJANA: PLEČNIK NAVDIHUJE (krožna mestna pot), 14:00–18:00

 

Plečnik združuje, povezuje in nagrajuje!
Na dan dogodka boste prejeli zemljevid z označenimi sedmimi lokacijami. Na vsaki vas bodo čakale zabavne aktivnosti. Ko jih boste opravili, boste lahko ob zemljevid odtisnili žig. V nagradni žreb se boste lahko podali že, če boste pridobili žige z vsaj štirih lokacij. Samo tisti, ki boste zbrali vseh sedem žigov, pa se boste potegovali za eno izmed glavnih nagrad. Svoje kontaktne podatke in zbrane žige boste oddali na zadnji točki poti. Zbirali jih bomo le 13. maja 2023.

 

Z busom na Plečnikov dan!

Plečnik se je po Ljubljani najraje sprehajal peš. Zato udeležencem priporočamo, da razdalje med domom in lokacijami premagujejo trajnostno, peš, s kolesom ali z brezplačnim prevozom Ljubljanskega potniškega prometa. Do MAO vas pripeljeta avtobusa št. 20 in 22.

 

Deli
Skip to content