Novica

DOGODKI V EVROPSKEM TEDNU MOBILNOSTI (16.–22 .9. 2022)

12. 09. 2022

Novica

DOGODKI V EVROPSKEM TEDNU MOBILNOSTI (16.–22 .9. 2022)

12. 09. 2022

V Evropskem tednu mobilnosti (16.-22. september 2022) smo v MAO v sodelovanju s partnerji pripravili pestro paleto dogodkov za otroke in odrasle:

 

Nedelja, 18. september I ob 14.00 I MAO, Palača Cukrarna

Maratonski voden ogled: S kolesom od MAO do Cukrarne

Vodeni ogledi:

14.00     Muzej za arhitekturo in oblikovanje

Razstava: BIO27 Supervernakularno – Oblikovanje za regenerativno prihodnost

Vodi: Nuša Zupanc, strokovna sodelavka BIO 27

 

16.00     Palača Cukrarna, Ambrožev trg 3

Razstave: Ustvarjeno v Sloveniji, DNK stvari, Idealna izkušnja prehranjevanja, Šola neizrečenega

Vodi: Nuša Zupanc, strokovna sodelavka BIO 27

 

Prost vstop za vse, ki pridete brez avtomobila. Pridite s kolesi!

 

Nedelja, 18. september I ob 14.00 I MAO, Palača Cukrarna 

Ustvarjalni delavnici ob Maratonskem vodenem ogledu: S kolesom od MAO do Cukrarne

14.00       Ustvarjalna delavnica v MAO:

Moje Fužine brez avtomobila

Sprehodili se bomo po soseski Nove Fužine in s kredami označili površine, ki so namenjene avtomobilom in površine, ki so namenjene sprehajalcem, rekreaciji in naravi. Otroci se bodo preizkusili v vlogi urbanistov in mestnih načrtovalcev. Ogledali si bomo zemljevid naselja in ga preoblikovali po lastnih željah in domišljiji.  Na razstavi bomo označili kako smo prišli do muzeja in se pogovorili o vplivih na okolje, ki jih imajo različna prevozna sredstva.

 

16.00       Ustvarjalna delavnica pred Palačo Cukrarna:

Mesto mojih sanj

Ustvarjali bomo z Lego kockami. Izdelali bomo maketo mesta in se spoznali z delom arhitektov in urbanistov, ki načrtujejo prebivalcem prijazno mesto. Pogovarjali se bomo kaj vse v mestu potrebujemo, da lahko v njem živimo in poleg stavb načrtovali tudi varne sprehajalne in kolesarske poti, javne površine in za življenje potrebno infrastrukturo, kot so šole, vrtci, bolnice, trgovine, avtobusne in železniške postaje, pošte in lekarne.

 

Prijave: izobrazevanje@mao.si

 

Ponedeljek, 19. september I ob 7.30 I MAO

Sprehod od gradu do gradu z vodstvom Katarine Metelko

MAO in Četrtna skupnost Moste vabita na letošnji že četrti sprehod od gradu do gradu. Zbor je ob 7.30 uri na dvorišču gradu Fužine, nato se bomo sprehodili ob Ljubljanici do gradu Kodeljevo, kjer bo za udeležence brezplačen voden ogled. Na poti se bomo pogovarjali o razvoju mesta, zgodovini in načrtih, ki jih ima MOL v prihodnosti.

 

Torek, 20. september I ob 15.00 I Športna igrišča Z-Športa, Nove Fužine 27, Ljubljana

Fužinetlon

Na Fužinetlonu se z delavnicami, športnimi aktivnostmi in drugimi dejavnostmi predstavljamo ustanove, društva in organizacije, ki delujemo na Fužinah in v bližnji okolici. Zabavno športno-rekreativno prireditev organizirata Društvo SPM in Center za socialno delo Ljubljana – Skupnostni programi za mlade. Namen je, da otrokom, mladostnikom in odraslim približamo kakovostne alternativne načine preživljanja prostega časa. Vabljeni, da se nam pridružite!

 

Sreda, 21. september I ob 16.00 I Dom starejših občanov Fužine

Sprehod za spomin

MAO se letos pridružuje vseslovenskemu gibanju, ki je namenjen ozaveščanju in prepoznavanju demence v Sloveniji. V organizaciji Doma starejših občanov Fužine se bomo z njihovimi varovanci sprehodili po Fužinah in javnost opozorili na to, da je problem demence vse večji in da si osebe z demenco, tako kot drugi, zaslužijo enakovredno obravnavo v družbi.

 

Četrtek, 22. september I ob 15.00 I križišče intervencijske poti z Rusjanovim trgom

Dan brez avtomobila

DELAVNICA #1

Soseska Nove Fužine je premišljeno načrtovana, zgrajena v modernističnem duhu, z obilico zelenih in rekreativnih površin ter infrastrukturo, ki je potrebna za kakovostno bivanje. Glavna kvaliteta Fužin je njihova povezanost z naravo, zato je cesta umaknjena na rob soseske, za nujne primere pa urejena intervencijska pot, ki povezuje osrednje osi naselja. Na delavnici bomo s pomočjo zemljevida govorili o urbanizmu Fužin. Udeleženci bodo lahko označili mesta, ki jih motijo in podajali predloge za izboljšavo. Zbrane predloge bomo predali predstavnikom Četrtne skupnosti Moste.

 

DELAVNICA #2

V okviru delavnice Nariši si kolesarsko pot se bodo otroci preizkusili v vlogi urbanistov in mestnih načrtovalcev. Pogovarjali se bomo kako se premikajo po naselju in na zemljevidu označili kolesarske in pešpoti ter mesta, ki so jim najljubša in jih je nujno potrebno ohraniti. Zbirali bomo predloge za nove kolesarske in pešpoti ter se prepustili domišljiji. Z Lego kockami bodo lahko otroci zgradili svojo idealno sosesko.

 

Udeležba na vseh dogodkih je brezplačna! 

 

Dogodki so pripravljeni v sodelovanju s Četrtno skupnostjo Moste, programa Evropski teden mobilnosti, Centrom aktivnosti Fužine, Domom starejših občanov Fužine, združenjem Spominčica ter društvom za razvoj skupnostnih programov za mlade.

 

 

 

Deli
Skip to content