Nonument Group: Moment Belvedere

Pogovor / 23. 7. 2021 / 18:00

Nonument Group: Moment Belvedere

Pogovor / 23. 7. 2021 / 18:00

Pogovor: Magdalena Germek, Nika Grabar

Zbirališče: med 17:45-18:00 pred vhodom v hotel Vila Bled
Ob 18h: voden sprehod po okolici čajnice Belvedere
Ob 19h: pogovor v čajnici Belvedere

 

Moment Belvedere v paviljonu Belvedere na Bledu je zadnji v nizu dogodkov, ki spremljajo razstavo Nonument Group: Razstava je na terenu. Z njim se 23. julija zaključuje proces terenskega raziskovanja in beleženja, povezanega z muzejsko postavitvijo.

 

Najprej se bomo sprehodili po nekartiranem terenu z rastjem preraščene okolice paviljona in pri tem iskali škrbine nekdanjih nerealiziranih vizij tega območja. Pri tem bomo pozorni za sožitje rastlinstva in zgodovinskih sledi. Nato se bomo podali v lepo ohranjeno čajnico, kjer si bomo ogledali živalske in rastlinske motive in mozaike, sledil bo pogovor Magdalene Grmek in Nike Grabar.

 

Pogovor se bo se bo osredotočil na vprašanje fenomena nonument, pri čemer bo izhodišče vezano na lokacijo Vile Bled leta 1946. Takrat je Vinko Glanz, sicer avtor povojne prenove, narisal načrt ureditve situacije, v katero je umestil tri objekte ter jih povezal s krajinsko ureditvijo. Prostor, s katerim se je ob tem soočil, ni bil tabula rasa, temveč situacija, v kateri so se prepletali fragmenti številnih preteklih izvedenih, porušenih, delno izvedenih projektov, vključno s Plečnikovim načrtom za rezidenco kralja Aleksandra.

 

Pomen Vile Bled, o kateri se še danes pogosto govori kot o Titovi vili, se je v 90-ih do neke mere spremenil. Očitna je predvsem nedorečenost njene simbolne funkcije in implicitno nelagodje pozabe. Slednje je povezano z njenim povojnim obdobjem, kar nas sooča z vprašanjem, kdo smo in kam gremo. Tema pogovora bo konkretna situacija, v kateri bomo identificiral časovne prelome, glede pomena objekta in napetosti, vezane na njegovo današnjo percepcijo. Hkrati bomo preizpraševali pomen fenomena nonument kot takega znotraj zastavljenih teoretskih okvirjev.

 

Belvedere vabi na prostorsko-časovni dérive!

 

Dogodek je brezplačen.
Obvezne so prijave na info@nonument.org. Kontaktna številka za dodatne informacije: 040 239 207 (Neja)
Prevoz na Bled ni organiziran!

Naslov: Vila Bled, Cesta svobode 18, 4260 Bled
Pred hotelom je možnost parkiranja.

Deli
Skip to content