Nonument Group: Porušeno in pozabljeno (Bloudkova skakalnica na Galetovem – voden sprehod in pogovor)

Vodstvo / 29. 6. 2021 / 18:00

Nonument Group: Porušeno in pozabljeno (Bloudkova skakalnica na Galetovem – voden sprehod in pogovor)

Vodstvo / 29. 6. 2021 / 18:00

Vodi: Miloš Kosec

 

Dobimo se ob 18 h pri stolpu Bloudkove skakalnice v Tivoliju. Za tiste, ki lokacije stolpa ne poznajo, bo odhod ob 17:45 izpred Vodnikove domačije.
Vitek opečnato-betonski stolp na Šišenskem hribu je zadnji ostanek nekdanje smučarske skakalnice na Galetovem, ki jo je v petdesetih letih zasnoval inženir Stanko Bloudek. 67 let star objekt je bil v uporabi komaj prvih trinajst let, zdaj pa že več kot pol stoletja sameva in počasi propada. Vendar pa je to samo zelo površen opis stolpa kot odsluženega funkcionalnega objekta. Terenski obisk skakalnice bo z vodenim ogledom in razpravo poskušal odkriti tudi druga, manj uradna in skrivna življenja fragmenta človeškega dela in športa, ki živi svoje življenje. Nekdanji leseni deli skakalnice so izginili, vendar pa je okolica posejana z »arheološkimi« sledovi nekdanjih aktivnosti, ki so na Galetovo privabili tudi do 20.000 gledalcev. Na terenu lahko razbiramo sledove zaletne rampe in doskočišča, razmišljamo o stolpu kot o herojskem fragmentu že davno pozabljene zgodbe, kot o skrivnostnemu ostanku človeške gradnje v naravnem parku, kot o meditaciji minljivosti vsega, kot o priložnosti novega načina sobivanja med ljudmi in naravo v obdobju post-antropocena, kot o zgodbi o upiranju skorajšnji porušitvi, predvsem pa kot o objektu, ki se vedno znova izmuzne vnaprej izdelanim oznakam.
Bloudkov stolp bo v prihodnjem letu prenovljen; zato je zdaj pravi čas, da skozi voden ogled in odprto debato kolektivno razmišljamo o preteklih in prihodnjih pomenih stolpa, ki je bil letos že tik pred tem, da ga izbrišejo.

 

Voden sprehod, ki poteka v okviru razstave Nonument Group: Razstava je na terenu, je oblikovan kot poskus kolektivnega branja sledi preteklosti v arhitekturi in na terenu, ki bo okvir za pogovor in izmenjavo informacij med udeleženci. Vabljeni so vsi, ki jih zanima zgodba opuščenega stolpa ter kako pristopati do na videz odsluženih objektov.

 

Sprehod je brezplačen, število udeležencev pa omejeno na 20. Obvezne so prijave na info@nonument.org

Deli
Skip to content