Arhitektura v živo: Nove Fužine

Arhitektura v živo / 11. 11. 2021 / 17:00

Arhitektura v živo: Nove Fužine

Arhitektura v živo / 11. 11. 2021 / 17:00

Vodi: Andraž Keršič, soavtor razstave IŠČEM STANOVANJE … Sto let organizirane stanovanjske gradnje

 

Zbirno mesto: Park pred gradom Fužine

 

Voden ogled soseske Nove Fužine je del spremljevalnega programa razstave IŠČEM STANOVANJE … Sto let organizirane stanovanjske gradnje, ki skozi stanovanjske soseske Ljubljane iz različnih časovnih obdobij izpostavlja študijske primere in razstavne eksponate organizirane stanovanjske gradnje.

 

Nove Fužine, Ljubljana

Leto zgraditve: 1981–1987

Urbanizem: Boris Novak, Stanko Štor

Arhitektura: Vladimir Brezar, Tomaž Lavrič, Janez Gorišek, Marija Šenk, Aleš Guček

Naročnik: Samoupravna stanovanjska skupnost občine Ljubljana Moste – Polje

4.518 stanovanj

 

Zadnja prava organizirana soseska velikih dimenzij je soseska MS 4, 5, Fužine. Pri zasnovi projekta za 4500 stanovanj je samoupravna stanovanjska skupnost Ljubljana Moste – Polje sodelovala z Ljubljanskim urbanističnim zavodom in podjetjem IMOS. Zasnova stanovanjskih objektov z vsemi pripadajočimi družbenimi funkcijami upošteva navezavo na obstoječe vedute in fužinski grad, zasnovo pa je omogočila precejšnja regulacija Zaloške ceste. Nizki stanovanjski bloki na obodu soseske tvorijo stik z obstoječim tkivom, visoki bloki pa skupaj z javnimi programi definirajo tri trge v središču soseske. Fužine odlikuje bogat in raznolik javni prostor s parki, športno-rekreacijskimi površinami in igrišči, ki se odpirajo proti Ljubljanici. Tlorisi stanovanj v visokih blokih se pahljačasto nizajo okrog centralnega vertikalnega stopnišča z dvigali. Sosesko sestavlja več tipov stanovanj: od samskih sob in garsonjer do trisobnih atrijskih pritličnih stanovanj in dupleks stanovanj z ateljeji v najvišjih etažah. Prav vsa stanovanja imajo ložo ali balkon.

 

Andraž Keršič je študiral na Fakulteti za arhitekturo v Ljubljani in Fakulteti za arhitekturo in oblikovanje v Aalborgu na Danskem. Med 2013–2017 je sodeloval z arhitekturnim ateljejem Medprostor, med 2018–2019 pa z ahitekturnim birojem Arrea arhitektura. Leta 2019 je soustanovil biro a2o2 arhitekti. Ukvarja se s prenovami, raziskovanjem in kuriranjem razstav. Za raziskavo Trajnostni pristopi za varstvo povojne arhitekturne dediščine 20. stoletja je prejel fakultetno Prešernovo nagrado.

 

Dogodek je brezplačen. Prijave: izobrazevanje@mao.si

 

Naslednja Arhitektura v živo: Kulturni in kongresni center Cankarjev dom >>

Deli
Skip to content