Arhitektura v živo: Kulturni in kongresni center Cankarjev dom

Arhitektura v živo / 17. 11. 2021 / 17:00

Arhitektura v živo: Kulturni in kongresni center Cankarjev dom

Arhitektura v živo / 17. 11. 2021 / 17:00

* Prijave niso več mogoče, vsa prosta mesta zasedena.

 

Zbirno mesto: Kulturni in kongresni center Cankarjev dom

Vodi: Tomaž Krušec

 

Kulturni in kongresni center Cankarjev dom arhitekta Edvarda Ravnikarja je zadnja večja stavba, ki je bila zgrajena v kompleksu Trga republike (1977–1982). Arhitektura sledi prostorski organizaciji notranjosti. Zaradi obsežnega programa z različno velikimi dvoranami je večji del stavbe vkopan v teren. Sosledje preddverij pred dvoranami v različnih etažah povezuje Cankarjev dom z nivoji Trga republike in okoliškimi ulicami. Velika sprejemna dvorana v pritličju povezuje Trg republike in Prešernovo cesto, preddverje v prvi kletni etaži pa zgradbo s pasažo Maximarketa. Stavba je s tem integrirana v celoten kompleks Trga republike.

 

Arhitekturo v živo bo vodil izr. prof. mag. Tomaž Krušec, ki je študiral na Fakulteti za arhitekturo v Ljubljani in Akademiji za arhitekturo v Mendrisiju v Švici pod mentorstvom Petra Zumthorja. Od leta 2002 z ženo Leno vodi arhitekturno pisarno »Arhitektura Krušec« ter predava na Fakulteti za arhitekturo. V raziskovalnem delu se je ukvarjal z arhitektom Edvardom Ravnikarjem in s svojim birojem izvedel prenovo Linhartove dvorane Cankarjevega doma.

 

Ogled Kulturnega in kongresnega centra Cankarjev dom je del programa ob razstavi Svet znotraj: oblikovanje modernih interierjev, od 1930 do danes.

Udeležba brezplačna. Prijave: izobrazevanje@mao.si

Deli
Skip to content