Novica

[Tunel 29] – Oblikovanje za postapokaliptični svet

02. 09. 2021

Novica

[Tunel 29] – Oblikovanje za postapokaliptični svet

02. 09. 2021

[Tunel 29] – Oblikovanje za postapokaliptični svet

Milano | 5.–10. september 2021 | 11:00–21:00

 

V scenariju, ki smo ga zasnovali še pred pandemijo in ga bomo letos predstavili na skupinski razstavi na tednu oblikovanja v Milanu, so naša naravna okolja uničena, zdaj živimo v Tunelu 29. Projekti, izbrani za predstavitev, predvidevajo temno prihodnost, postindustrijsko distopijo, kjer življenje vztraja le še v tesno nadzorovanem umetnem okolju, napolnjenem s pohištvom, ki smo si ga sami naredili iz reciklirane plastike, lesa invazivnih rastlinskih vrst in nabranih odpadnih kovin, preživeli pa gojimo svojo hrano. Kako se prizadevanja za spopadanje s to resničnostjo odražajo v oblikovanju za jutri?

 

Na tokratnem Milano Design Weeku se predstavljamo v SUPERDESIGN SHOWU 2021 na ulici Tortona 27 z izborom tridesetih izdelkov, ki si upajo pogledati onkraj sedanjosti in napovedati, kako bomo bivali čez 20 ali 30 let. Izdelke, ki sodelujejo, je na podlagi odprtega poziva za sodelovanje izbrala komisija v sestavi arhitekta in oblikovalca Vase Perovića, oblikovalke in pedagoginje Leonore Jakovljević, industrijskega oblikovalca Jana Jagodiča, kustosinje in oblikovalke Federice Sala, kustosinje za arhitekturo in oblikovanje Maje Vardjan ter arhitektke in vodje programa CzK Mike Cimolini.

 

Razstava  [Tunel 29] – Oblikovanje za postapokaliptični svet je promocijski dogodek slovenskega predsedovanja Svetu EU. Razstava je nastala v sodelovanju med Centrom za kreativnost/MAO, Ministrstvom za zunanje zadeve, Ministrstvom za kulturo in Veleposlaništvom Republike Slovenije  v Italiji.

 

Cilj »oblikovanja za postapokaliptični svet« je odpeljati ljudi iz območja ugodja in poiskati oblikovalske rešitve za realnost, ki jo že živimo. Kako se lahko pripravimo na neizogibno apokalipso, ki jo napovedujejo virusi in podnebne katastrofe? Kako lahko s svojimi vsakodnevnimi dejanji vplivamo na to, da se bo ta morda odmaknila?

Razstava [Tunel 29] – Oblikovanje za post apokaliptičen svet je razdeljena na tri osnovne dejavnosti bivanja: stanovanje, proizvodnjo in prehranjevanje. V prvem segmentu se projekti ukvarjajo z mobilnostjo, z zadovoljenjem potreb po intimnosti in osnovno funkcionalnostjo (spanje, izločanje, shranjevanje). V segmentu proizvodnje prikazujemo več projektov, ki so zasnovani po principu »naredi sam«, od stroja za predelavo odpadne plastike prek preprostih načrtov, kako iz lesa invazivnih vrst izdelati pohištvo, do receptov za izdelavo bioplastike iz papirja, ki ga sicer ni mogoče reciklirati. V tretjem delu prikazujemo izdelke, ki se ukvarjajo s pridelavo zdrave in neoporočne hrane. Kokošnjak za samooskrbo, »pladenj« za kurjenje ognja, kjer lahko tudi kuhamo, opletene steklenice za nošenje vode ali betonsko pohištvo za vrt – ti izdelki so ne samo ekološki in funkcionalni, ampak tudi družbeno in ekonomsko potrebni za preživetje v prihodnosti.

 

Na razstavi sodelujejo:

ARNE VEHOVAR IN URŠA VRHUNC / MARTIN BRICELJ BARAGA (MOTA & BELLASTOCK) / DAN ADLEŠIČ (ANSAMBEL) / DARJA MALEŠIČ / DAVID TAVČAR / PRIMOŽ JEZA STUDIO WITH DONAR / EVA GARIBALDI / GAŠPER FABIJAN / GRUPO H / IZTOK LEMAJIČ (IDFL ) / KOFEIN / KRONOTERM  WITH  GIGODESIGN / MASHONI / MATEJ ŠTEFANAC / LARA BALER, MATIC KOMEL, BOŠTJAN KOPINŠEK / MONOCHROME / NIKOLAJ SALAJ, ANJA MENCINGER (FOLDS) / NINA MRŠNIK AND NUŠA JELENEC / OLOOP / PETER ŠTRUKELJ / ADDID PLUS (RUDI ANDRAŽ VRHOVŠEK AND BLAŽ ŠKODLAR) / STUDIO MOSTE / TANJA PAK /  FLOIOS JEWERLY (TINA KOŠAK)/ TINA RUGELJ / TOJO.I.TO / TRAJNA IN MATIJA BILOSLAV MILKOVIČ TER KATARINA LAMPIČ / VERONIKA ROŽMANC / VULGARIS WOODCUT /EKIPA KNJIŽNICA Z BIO26.

 

Razstava [Tunel 29] – Oblikovanje za post apokaliptičen svet je promocijski dogodek slovenskega predsedovanja Svetu EU.

Deli
Skip to content