Novica

Barva in oblika: Oblikovanje modernih interierjev, 1930–danes

17. 08. 2021

Novica

Barva in oblika: Oblikovanje modernih interierjev, 1930–danes

17. 08. 2021

Barve pri ustvarjanju prostorske atmosfere igrajo osrednjo vlogo, zato jim arhitekti in oblikovalci interierjev posvečajo veliko pozornosti. Potreba po znanju o barvah kot enem osnovnih elementov, prek katerih zaznavamo okolje in predmete, je leta 1961 vodila v organizacijo tečaja Barva in oblika. Nastal je na pobudo nove študijske smeri za industrijsko oblikovanje na oddelku za arhitekturo FAGG v sodelovanju z Oddelkom za stanovanjsko raziskovanje pri Urbanističnem inštitutu LRS. Tečaj so vodili sodelavci Barvne šole v Stockholmu Erik Berglund, C. G. Boulogner in Gösta Sandberg, ki so domače strokovnjake prek predavanj in praktičnih delavnic seznanili z lastnostmi naravnega sistema barv in z njihovo aplikacijo v vsakdanjem življenju.
Navdušenje tečajnikov je privedlo do ustanovitve kluba Barva in oblika, ki je povezoval oblikovalce, proizvajalce in potrošnike, njegov cilj pa je bil dvig barvne in oblikovne kulture celotnega okolja.

 

Več o prelomnih arhitekturnih in oblikovalskih projektih, ki so spreminjali podobo modernega interierja, si oglejte na razstavi Svet znotraj, oblikovanje sodobnega interierja 1930–danes. Za navdih še več barvnih odtenkov pa obiščite JUB ali polistajte po njihovi spletni reviji Barve spremenijo dom, dostopni tudi v knjigarni MAO.

 

Deli
Skip to content