Za javni prostor: Evropska nagrada za urbani javni prostor 2012

27. 9.—24. 11. 2013

Za javni prostor: Evropska nagrada za urbani javni prostor 2012

27. 9.—24. 11. 2013

Z otvoritvijo razstave Za javni prostor v Muzeju za arhitekturo in oblikovanje se pričenja projekt Mesto Evropa, v katerem sodelujejo Center za sodobno kulturo iz Barcelone, Arhitekturna fundacija iz Londona, Muzej finske arhitekture iz Helsinkov in MAO. Projekt je nadaljevanje prizadevanj evropskih ustanov, ki od leta 2000 v Barceloni podeljujejo Evropsko nagrado za urbani javni prostor, ki izpostavlja pomen javnega prostora v demokratičnem življenju mest. Nagrada brani in spodbuja produkcijo javnega in urbanega prostora, zaradi katerega je skupno življenje v mestih prijetnejše. Razstava v parku gradu Fužine prikazuje nagrajene projekte prenov javnih prostorov iz leta 2012, med katerimi je posebej izpostavljena z glavno nagrado nagrajena Prenova nabrežij reke Ljubljanice.

Razstavo Za javni prostor bosta v petek, 27. septembra, ob 19.00 odprla Judit Carrera, direktorica Evropske nagrade za urbani javni prostor (CCCB) in Janez Koželj, podžupan mesta Ljubljane. Ob 19. 30 bodo člani mednarodne žirije v kratkih predavanjih predstavili nekatere nagrajene projekte. Dietmar Steiner (direktor Arhitekturnega centra Dunaj) bo spregovoril o prenovljenih nabrežjih in mostovih na Ljubljanici, Juulia Kauste (direktorica Muzeja finske arhitekture) o spomeniku odpravi suženjstva iz Nantes v Franciji, in David Bravo (CCCB) o obnovi vrha griča Turó de la Rovira v Barceloni ter zasedbi trga Puerta del Sol v Madrid v okviru gibanja »Occupy«. V soboto, 28. septembra, ob 11.00 bo v parku pred Muzejem za arhitekturo in oblikovanje potekala delavnica za otroke, koordinatorica nagrade Masha Zrncic (CCCB) pa bo obiskovalce popeljala po razstavi.

Pobudnik ustanovitve Evropske nagrade za urbani javni prostor je bil leta 2000 CCCB – Center za sodobno kulturo iz Barcelone. Cilj nagrade je stalno spremljati spremembe in izboljšave, pa tudi probleme, povezane z javnim prostorom v evropskih mestih. Nagrada zagovarja nastanek javnih prostorov, ki so hkrati javni (torej odprti in vsem dostopni) in urbani. Izpostavlja časovne, vzročne in druge odnose, pomembne za nastanek javnih prostorov ter njihov mestni značaj. Namenoma želi biti drugačna od pobud, ki se osredotočajo na lik arhitekta/arhitektke in njegovo ali njeno zgradbo ter od nagrad za krajinsko arhitekturo.

V letih od ustanovitve so se CCCB pri podeljevanju nagrad pridružile številne evropske ustanove: The Architecture Foundation (London), ArchitekturZentrum Wien (Dunaj), Cité de l’Architecture et du Patrimoine (Pariz), Nederlands Architectuurinstituut (Rotterdam), Museum of Finnish Architecture (Helsinki) in Deutsches Architekturmuseum (Frankfurt). V dvanajstih letih zgodovine podeljevanja nagrade je bilo predstavljenih okoli 1300 projektov iz več kot 600 evropskih mest. Letos se naštetim evropskim ustanovam kot nov partner pridružuje MAO. Nagrada se s tem dodatno utrjuje v institucionalnem smislu in širi svoj geografski doseg.

Na podlagi vpogleda v preoblikovanje javnega prostora v Evropi in na pereče probleme evropskih mest, ki ga omogoča sodelovanje pri podeljevanju nagrade, so se arhitekturne ustanove odločile, da združijo znanje in se skupaj soočijo z novimi izzivi raziskovanja, delitvijo izkušenj in zagotavljanjem žive razprave o izzivih javnega prostora v Evropi in razvile projekt Mesto Evropa. Projekt bo potekal dve leti in bo vključeval različne aktivnosti, ki se bodo odvijale med Ljubljano, Londonom, Helsinki in Barcelono. Med njimi bodo delavnice za otroke in mladino, razstava in konference ter javne debate, ki bodo odprle vprašanja identitete, getoizacije, krize in kakovosti javnega prostora.

Program
Petek, 27. september 2013
19.00 Otvoritev razstave
Judit Carrera, direktorica Evropske nagrade za urbani javni prostor, CCCB
Janez Koželj, podžupan mesta Ljubljane
19.30 Predavanja
Dietmar Steiner (Architekturzentrum Wien): Preureditev nabrežij in mostov na Ljubljanici, Ljubljana, Slovenija
Juulia Kauste (Museum of Finnish Architecture): Spomenik odpravi suženjstva, Nantes, Francija
David Bravo (CCCB): Obnova vrha griča Turó de la Rovira, Barcelona, Španija, Okupacija trga Puerta del Sol, Madrid, Španija
20.00 Pogovor: Judit Carrera, Janez Koželj, Dietmar Steiner, Juulia Kauste, David Bravo, Matevž Čelik

Sobota, 28. september 2013
11.00 Otroška delavnica in voden ogled razstave, Masha Zrncic (CCCB)

Zaključek razstave

Nedelja, 24. november 2013, ob 11.00
Ustvarjalnica Moj sanjski javni prostor
Voden ogled Rok Žnidaršič

      

V okviru projekta »Europe City« / »Mesto Evropa«
 
With the support of the Culture Programme of the European Union


Dogodek v Ljubljani je podprlo Veleposlaništvo Španije.

 

Otvoritev

Otvoritev, predavanja in pogovor: petek, 27. 9., ob 19.00

Delavnica in voden ogled: sobota, 28. 9., ob 11.00

Nedelja, 24. 11. ob 11.00
Delavnica
Moj sanjski javni prostor

Voden ogled
Rok Žnidaršič

 

Vstopnina

Brezplačno.

 

Informacije

T: 01 5484 274/270
E: infobio(at)mao.si

 

Organizacija

Public Space

Deli
Skip to content