Spomenik žrtvam vseh vojn

25. 10.—17. 11. 2013

Spomenik žrtvam vseh vojn

25. 10.—17. 11. 2013

Ministrstvo za delo, družine, socialne zadeve in enake možnosti z Zbornico za arhitekturo in prostor Slovenije vabita na otvoritev razstave natečajnih rešitev za spomenik žrtvam vseh vojn, ki bo v petek, 25. 10 .2013, ob 17.00 uri v MAO.

Z izvedenim natečajem je naročnik, Ministrstvo za delo, družine, socialne zadeve in enake možnosti, želel pridobiti rešitev za ureditev širšega območja, ki naj bo smiselno povezano s prostorom Kongresnega trga na jugu in Knafljevega prehoda na severu, spomenik pa je moral ustrezati najvišjim zahtevam državnega protokola ob protokolarnih dogodkih ter s svojo obliko in velikostjo izražati pomen osrednjega državnega spominskega obeležja za veliko število prebivalcev na slovenskem ozemlju, ki so kot vojaki različnih armad padli v vseh vojnah, zlasti med I. in II. svetovno vojno, ter številne civilne žrtve vojne in revolucije.

V MAO bo predstavljenih 37 arhitekturnih rešitev, ki so prispele na natečaj. Prvo nagrado natečaja so prejeli arhitekti Rok Žnidaršič, Mojca Gabrič, Samo Mlakar in Žiga Ravnikar. Njihova rešitev oblikuje poseben, vendar odprt prostor obeležja, z dvema, v temelju povezana stebra, ki predstavljata enotnost v dvojnosti.

Obrazložitve nagrajenih natečajnih rešitev si lahko preberete na spletni strani ZAPS in ogledate na razstavi.

 

Otvoritev

Petek, 25. 10., ob 17.00

 

Odprto

Zaprto: 1. 11. 2013 (praznik)

 

Informacije

Predstavitev ožjeuvrščenih natečajnih elaboratov – sreda, 13.11.2013, ob 19.00

 

Organizacija

Zbornica za arhitekturo in prostor Slovenije

Deli
Skip to content