Pop-up dom

28. 11.—23. 12. 2013

Pop-up dom

28. 11.—23. 12. 2013

Zavod Rompom je v sodelovanju z Muzejem za arhitekturo in oblikovanje zasnoval skupnostni projekt Pop-up dom, osnovan na pobudi mladih slovenskih oblikovalcev, arhitektov in umetnikov. V letošnjem letu bo projekt v okolju 1:1 izpostavil in uporabljal več kot 100 oblikovalskih izdelkov 60 mladih avtorjev, vsebina projekta pa je naravnana v podporo izdelkov. Rdeča nit projekta je »coworking« (skupinski delovni prostor, ki omogoča medsebojno povezovanje), tako bo prostor na 800 m2 v prvem nadstropju Tobačne ulice 5 od ponedeljka do sobote med 8. in 20. uro na voljo samostojno delujočim posameznikom od 28. novembra do 23. decembra.

S skupnostnim projektom, ki ga letos ustvarjamo drugič, želimo tudi v prihodnje generirati nove poslovne in delovne priložnosti.

Vidnejši dogodki v Pop-up domu

Otvoritev: Zagon ustvarjalnega
četrtek, 28.11.13 ob 19:00
Ne bomo obljubljali preveč, vendar bomo skušali postaviti mejnik v domačem prostoru. Po uspešni lanskoletni izvedbi istoimenskega projekta Pop-up dom ponovno odpira svoja vrata, tokrat v nekoliko drugačni, širši, predvsem pa povezovalni obliki. Domačim in tujim logom želimo predstaviti tisto, kar velikokrat ostane očem skrito – perspektivnost slovenskih kreativnih skupnosti. Pridružite se nam na otvoritvi – Teater Ponorelii, Pop-up točaj in veliko neodkritega.

Festival Boben in lajna
UVOD – petek, 29.11.13 ob 20:00, DEJANJE – sobota, 30.11.13 ob 15:00
Tretja edicija Festivala sodobne improvizirane glasbe Boben in lajna bo letos poskrbela za poln repertoar odličnih in trenutno najbolj plodovitih slovenskih kreativnih glasbenikov. Edinstvena mešanica združevanja progresivne improvizacije in liričnosti za petkov uvod z Dre Hočevar Triom obljublja enkratno glasbeno domiselnost. Sobotni koncertni cikel, ki bo glasbene navdušence popeljal v raziskovanje zvokov in tišin, bo poskrbel za edinstven aranžma slovenske sodobne improvizirane glasbe. Ta se bo udejanjila v repertoarju odličnih slovenskih glasbenikov mlajše generacije: Jureta Pukla, Vida Drašlerja, Ceneta Resnika, Žige Murka, Sama Šalamona in Dreja Hočevarja.

Srečanje ustvarjalcev in gospodarstvenikov
ponedeljek, 2.12.13 ob 18:00
Drugega decembra bo v Ljubljani potekal Nacionalni forum socialnega podjetništva z naslovom “Investirajmo v neizkoriščene potenciale Slovenije”. Po zaključku bodo udeleženci foruma povabljeni na ogled Pop-up doma in srečanje z ustvarjalci. Vzpostavljali bomo nove svetove, prepletali vezi in pokazali tisto, kar prepogosto ostaja skrito – potencial domačih kreativnih industrij.

Eksperiment 2
sreda, 4.12.13 ob 20:00
Lani smo se v Eksperimentu spraševali, kaj se zgodi, če združiš oblikovalce, umetnike, kuharje in goste v enkratnem gastronomskem eksperimentu. Podobnomisleči so se združili v kolelektiv Trapez in leto kasneje napovedujejo novo izvedbo Eksperimenta, zato jezik in nos pripravite na nov podvig. Vabljeni na odkrivanje tekstur in agregatnih stanj, spoznavanje delovanja čutil in čudenju novim aromam.

Voden ogled z Janom Boelenom
sreda, 11.12.13 ob 18:00
Jan Boelen, belgijski kritik in kustos, direktor galerije Z33, kustos BIO, vodja podiplomskega programa Social Design na Design Academy v Eindhovnu ter vodja flamskega odbora za arhitekturo in oblikovanje se bo sprehodil v Pop-up domu. Med spoznavanjem ustvarjalcev in kreativnih procesov bo izbral tiste izdelke, ki izstopajo. Ob zaključku pa bo z nami delil misli o perspektivnosti slovenske kreativne skupnosti.
Med svojim decembrskim obiskom v Sloveniji bo imel kustos BIO Jan Boelen v prostorih Pop-up doma tudi svojo pisarno, kjer bo na voljo za sestanke, srečanja in vprašanja.

Jan Boelenova pisarna v Pop-up domu
Kustos bienala oblikovanja (BIO 50) bo imel v času obiska v Ljubljani pisarno v Pop-up domu. Vabljeni na sestanek z njim:
– torek, 10.12.2013, 16.30–18.00
– sreda, 11.12.2013, 16.30–18.00
– četrtek, 12.12.2013, 8.00–9.30

E-zine ljubljanskih kreativnih vozlišč
ponedeljek, 16.12.13 ob 16:00
Delavnica s predstavniki ljubljanskih kreativnih vozlišč, na kateri bomo soustvarjali vsebine za nastajajoči skupnostni e-zine. Projekt nastaja na pobudo kreativnih vozlišč z željo po skupnem informacijskem kanalu, namenjenem informiranju domače in tuje javnosti o dosežkih kreativne skupnosti. Pri zagonu projektu sodelujejo kreativna vozlišča: Kreativna cona Šiška, Kreativne Zadruge, Muzej za arhitekturo in oblikovanje, RTO Razvoj in teorija oblikovanja, Slovenia Coworking, Rog Lab, Service Design Slovenia in Regionalni center kreativnih ekonomij.

FAB LAB
FabLab (fabrication lab) je s sodobnimi kreativnimi tehnologijami opremljena delavnica, ki omogoča posameznikom pretvoriti ideje ter koncepte v realnost. S poudarkom na uporabi 3d-tiskalnika slovenske izdelave, se bo izdelovalo prototipe, po principu naredi-si-sam predelovalo in izdelovalo pametne elektronske naprave, gradilo sisteme za domačo pridelavo hrane ter soustvarjalo neprofitne projekte v svetovni odprto-kodni open-hardware skupnosti. Fab-labi dokazujejo, da se lokalne probleme bolj učinkovito rešuje z lokalno proizvodnjo.

Ostale dogodke najdete na spletni strani Pop-up doma.

 

Otvoritev

Pričetek: 19.00

 

Lokacija

Tobačna ulica 5, prvo nadstopje, Ljubljana

 

Informacije

Pop-up dom
pr@popupdom.si
040 120 771

 

Organizacija

Zavod Rompom
MAO

Vsebinski partnerji: Slovenia Coworking, Slovenia Crowdfounding, Kino Šiška, Muslauf, Zavod Boben in Lajna ter Kino Otok.

Deli
Skip to content