Silent Revolutions na Helsinki Design Week

12. 9.—16. 9. 2012

Silent Revolutions na Helsinki Design Week

12. 9.—16. 9. 2012

Potujoča razstava sodobnega slovenskega oblikovanja, ki je v preteklem in letošnjem letu obiskala že London, Eindhoven, Milano in Beograd, se bo med helsinškim oblikovalskim tednom (Helsinki Design Week 2012) ustavila na Finskem. Med 12. in 16. septembrom 2012 bo na ogled v stari Nokiini tovarni Kaapeli v Helsinkih, ki se letos lahko pohvalijo z nazivom svetovne prestolnice oblikovanja. Otvoritve razstave 12. septembra se bodo udeležili gospod Aleksander Zorn, državni sekretar na Ministrstvu za izobraževanje, znanost, kulturo in šport, gospod Uroš Rožič, državni sekretar na Ministrstvu za ekonomski razvoj in tehnologijo, in gospod Tone Kajzer, veleposlanik Republike Slovenije na Finskem.

Razstava Silent Revolutions je izbor produkcije oblikovanja, ki je nastala v prvih dveh dinamičnih desetletjih obstoja mlade evropske države. Razstava se ne osredotoča samo na odličnost posameznih izdelkov, temveč tudi na njihov položaj v širšem kontekstu sodobnega slovenskega oblikovanja. Ta kontekst se je zelo spremenil z razglasitvijo slovenske samostojnosti leta 1991 in nenadnim preskokom v tržno gospodarstvo in vsem, kar je to prineslo. Zato razstava ne predstavlja samo izjemnih izdelkov in oblikovalcev, temveč tudi naročnike, izdelovalce in podjetja, ki so imeli ključno vlogo pri uresničitvi teh projektov. Posebna pozornost je namenjena inovativnim pristopom, izjemnim strategijam, navdihujočim vizijam in novemu oblikovalskemu razmišljanju na današnjem nadvse spremenljivem gospodarskem zemljevidu. Z izborom so pod žaromete postavljeni pomembni izdelki velikih podjetij, ki so razvila svoje blagovne znamke in posebni predmeti iz omejenih serij, ki so jih izdelali sami oblikovalci. Ob tem pa je širok razpon nedavnih primerov oblikovanja postavljen v dialog s petimi zgodovinskimi, ikonskimi oblikovalskimi predmeti slovenskih oblikovalcev iz 50-ih, 60-ih in 70-ih let.

Razstava kot celota opozarja na izjemnega in raznolikega duha te dobe. Kljub različnim vzporednim pristopom v slovenskem oblikovanju se pojavljajo jasna posamezna poglavja večplastne zgodbe. Te pomembne, dinamične razlike so izpostavljene in poudarjene kot gonilna sila in skupni imenovalec sodobnega oblikovanja v Sloveniji.

Pred predstavitvijo v Helsinkih je bila razstava od septembra 2011 že uspešno predstavljena na London Design Festival v Veliki Britaniji, na Dutch Design Week v Eindhovnu na Nizozemskem, v La Triennale di Milano v Italiji, na Belgrade Design Week v Srbiji in nedavno v okviru Evropske prestolnice kulture v Mariboru.

Predstavitev oblikovalcev in podjetij na razstavi >>

Oblikovalci na razstavi: Igor Akrapovič, Asobi, Bevk Perović arhitekti, Lara Bohinc, Ivo Boscarol, Gigodesign, Gorenje Design Studio, Jernej in Japec Jakopin, Leonora Jakovljević, Kabinet 01, Toni Kancilja, Rok Kuhar in Katjuša Kranjc, Franc Kuzma, Studio Miklavc, Rok Oblak, Oloop, Tanja Pak, Marko Pavlinec, Janez Suhadolc, Arne Vehovar, Nika Zupanc
• Peter Florjančič, Niko Kralj, Saša J. Mächtig, Davorin Savnik, Marko Turk

Podjetja na razstavi: Akrapovič, Alpina, Lara Bohinc, Elan, Glesia, Gorenje, Imas, Intra lighting, Kuzma, La Femme et la Maison by Nika Zupanc, Leonora Mark – ave femina, Pipistrel, Seaway Group, Stol & Stol, Trimo, Vertigo Bird, Zilio Aldo & C. sas
• Iskra, Imgrad, Stol Kamnik, Elektroakustični laboratorij (EAL)
 

 

Otvoritev

Sreda, 12. 9., ob 19.00
Čet, 13. 9., 11.00–19.00
Pet, 14. 9., 11.00–19.00
Sob, 15.9., 11.00–17.00
Ned, 16.9., 11.00–17.00

 

Lokacija

Cable Factory, Tallberginkatu 1, Helsinki, Finska

 

Vstopnina

Brezplačno!

 

Informacije

www.silentrevolutions.si

infobio@mao.si

 

Organizacija

Muzej za arhitekturo in oblikovanje
Kustos: Maja Vardjan

Koordinatorji

Ministrstvo za izobraževanje, znanost, kulturo in šport RS
Ministrstvo za zunanje zadeve RS
Ministrstvo za gospodarstvo RS
Javna agencija  RS za podjetništvo in tuje investicije
Urad vlade RS za komuniciranje

Deli
Skip to content