Niko Kralj: Kralj stolov

3. 10.—15. 10. 2012

Niko Kralj: Kralj stolov

3. 10.—15. 10. 2012

SKICA, Slovenski kulturno-informacijski center v Avstriji v sodelovanju z Muzejem za arhitekturo in oblikovanje na Dunajskem tednu oblikovanja (Vienna Design Week) predstavlja razstavo legende in enega od pionirjev slovenskega industrijskega oblikovanja – Nika Kralja. Razstava vključuje retrospektivni pregled Kraljevega dela, njegove oblikovalske poti in vloge, ki jo je odigral pri razvoju oblikovalske stroke v sodobni Sloveniji. Iz zbirke MAO bodo avstrijski javnosti prvič na ogled njegovi arhivi, skice, fotografije, različni prototipi in končni izdelki. Med njimi so najpomembnejši zložljivi naslanjač Rex, stola Lupina in 4455 ter modularno sistemsko pohištvo Futura, če naštejemo le najbolj znane.

Niko Kralj sodi med najpomembnejše industrijske oblikovalce Slovenije in nekdanje Jugoslavije. Njegova oblikovalska kariera je dolga in poleg več izpeljank znamenitega Rexa obsega oblikovanje številnih stolov in pohištvenih sistemov. Inovativne rešitve, ki jih je Kralj uporabil pri oblikovanju pohištva in drugih izdelkov, so prispevale k uveljavitvi slovenske pohištvene industrije in razvoju kulture bivanja v Sloveniji. Pričajo o bogatem znanju oblikovalca in družbeni naravnanosti njegovega dela. Zaradi brezčasnosti oblikovanja se mnogi Kraljevi izdelki uvrščajo med slovenske klasike oblikovanja.

 

Širok spekter njegovega delovanja poleg načrtovanja izdelkov in proizvodnih programov, ki so zaznamovali domove in pisarne v drugi polovici 20. stoletja, obsega nenehna prizadevanja za racionalizacijo proizvodnje, toda ne na račun kvalitete končnega izdelka. Po uspešnem obdobju v Stolu Kamnik, je Kralj ustanovil in vse do upokojitve vodil Inštitut za oblikovanje na Fakulteti za arhitekturo v Ljubljani, v okviru katerega je izpeljal številne raziskovalne naloge. Je avtor dobrih sto patentov doma in v tujini in plodovit pisec številnih člankov. Za svoje delo je prejel več nagrad.

 

Razstava v dunajskem arhitekturnem centru je priredba pregledne razstave Kraljevega dela in njegove oblikovalske kariere, ki je bila z naslovom Niko Kralj: neznani znani oblikovalec na ogled v Muzeju za arhitekturo in oblikovanje konec lanskega in v začetku letošnjega leta.

Hkrati z otvoritvijo razstave na Dunaju bo izšel angleški prevod kataloga, ki sta ga avtorici razstave Barbara Predan in Špela Šubic uredili in napisali ob prvi pregledni razstavi Nika Kralja.

 

 

Otvoritev

Sreda, 3. oktober 2012, 19.00

Govorniki: Dietmar Steiner, direktor Az W in Matevž Čelik, direktor MAO.

Predavanje »Design as Part of a Cultural Identity«: Thomas Feichtner, profesor industrijskega oblikovanja na Muthesius Kunsthochschule Kiel

Voden ogled po razstavi: Špela Šubic in Barbara Predan, kustosinji.

 

Lokacija

Architekturzentrum Wien – Hall F3, Dunaj, Avstrija

 

Odprto

vsak dan, 10.00–19.00

 

Vstopnina

Brezplačno.

 

Organizacija

MAO
Skica
Architekturzentrum Wien
Vienna Design Week

Deli
Skip to content