23. bienale oblikovanja

27. 9.—11. 11. 2012

23. bienale oblikovanja

27. 9.—11. 11. 2012

Bienale oblikovanja (BIO) je mednarodni oblikovalski dogodek, ki že 46 let promovira sodobne tokove v svetovnem oblikovanju. Od leta 1964, ko je bila organizirana prva razstava BIO, se je zvrstilo že 22 preglednih mednarodnih razstav najboljšega s področja oblikovanja. BIO temelji na izboru dobro oblikovanih izdelkov ter na kakovosti, izvirnosti in inovativnosti del.

Na mednarodno vabilo k sodelovanju na razstavi 23. bienala oblikovanja je Muzej za arhitekturo in oblikovanje prejel 437 prijav iz 38 držav. Osrednjo razstavo 23. bienala oblikovanja sta zasnovali priznani kustosinji Margriet Vollenberg in Margo Konings iz studia Organisation in Design. Kustosinji sta na podlagi teme »Razmerja v oblikovanju«, svojega strokovnega znanja in izostrenega občutka za dobro oblikovane izdelke za razstavo BIO 23 izbrali dela iz 27 držav. Izbrana dela za razstavo BIO 23 kažejo, kako moderne tehnologije, digitalizacija in globalizacija vplivajo na oblikovalce in oblikovalke ter njihova dela in na kakšen način ti v svoje delo vključujejo domiselno pestrost narave in njenih procesov. Industrijsko oblikovanje je bilo v vsej zgodovini BIO njegova osrednja točka. To področje oblikovanja je v svetu oblikovanja še vedno zelo pomembno, zato bo poseben del razstave BIO 23 posvečen prav delom iz tega polja.

Dela bodo na razstavi BIO 23 razdeljena v štiri glavne kategorije: tehnologija, digitalizacija, globalizacija in izdelki. Prve tri kategorije bodo razdeljene na več podkategorij. Podkategorije za tehnologijo so: zdravje, stroji in procesi ter znanost, podkategorije za digitalizacijo so nazaj k obrti, protireakcija, obdelava podatkov in grafično oblikovanje, podkategorije za globalizacijo pa so industrijski ostanki, družbeno lokalno, urbano okolje in pametne rešitve.

Mednarodna žirija v sestavi Giulio Cappellini, Sven Jonke, Sophie Lovell, Jimmy MacDonald in Vasa J. Perović je med razstavljenimi deli nagradila najboljša in jim na otvoritvi razstave podelila nagrade. Dobitnik Zlate medalje BIO, katere pokrovitelj je podjetje Petrol, d. d., je prejel denarno nagrado v višini 5.000 €.

Mednarodno razstavo sodobnega oblikovanja spremljajo vodeni ogledi, ustvarjalne delavnice za otroke, predvajanja filmov, predavanja, predstavitve izdelkov in druge razstave in dogodki po Ljubljani.

 

Otvoritev

Četrtek, 27. september, ob 19.00

 

Odprto

torek–nedelja, 10.00–18.00, četrtek do 21.00

 

Informacije

bio@mao.si, 01 5484 283.

 

Organizacija

www.bio.si

Spremljevalni program BIO 23 v MAO
Spremljevalne razstave na drugih prizoriščih
Spremljevalni dogodki na drugih prizoroščih

Deli
Skip to content