Pečeno pohištvo

15. 11. 2018—27. 2. 2019

Pečeno pohištvo

15. 11. 2018—27. 2. 2019

Eksperimenti iz odpadne plastike

V Evropi se kljub povečani ozaveščenosti o pomembnosti recikliranja na leto reciklira le tretjina plastičnih odpadkov, čeprav je danes večina embalaže iz plastike. Skoraj neverjetno je, da jo doma po uporabi zavržemo, čeprav bi jo lahko spremenili v uporabne predmete. Seveda bi za to potrebovali manjše hišne reciklažne naprave, ki bi nadomestile tiste večje – nedostopne širši javnosti v proizvodnih halah.

S to problematiko se ukvarja projekt Pečeno pohištvo, ki proces predelave iz oddaljenih in ljudem nevidnih proizvodnih objektov prenaša v manjši, »naredi si sam« obseg ter ga tako približa posamezniku. S pomočjo doma narejenega opekača večjih dimenzij je mogoče odpadne kosmiče plastike pretopiti in spremeniti v polizdelek – plastično ploščo, ki služi kot osnova za izdelavo pohištva.

Na razstavi Pečeno pohištvo se tako predstavljajo eksperimenti z odpadno plastiko – različni vzorci pečenih plošč, nastalih v opekaču, in primeri njihove uporabe.

Pečeno pohištvo je ideja o samoproizvodnji materiala, iz katerega bi se lahko na standardne načine izdelovalo pohištvo. Avtorici razstave, oblikovalki Nuša Jelenec in Nina Mršnik, že nekaj časa delata z ogromnim opekačem, ki jima omogoča topljenje HDPE-plastike v plošče, primerne za izdelavo produktov.

Projekt Pečeno pohištvo je bil uvrščen med spremljevalne projekte 25. bienala oblikovanja BIO 25, v začetku leta pa je bil predstavljen kot primer dobre prakse na posebni razstavi v okviru letošnje mednarodne konference Circular Change.

O avtoricah
Nina Mršnik je diplomirala iz industrijskega oblikovanja na beneški univerzi za arhitekturo; vmes je študirala v Aveiru na Portugalskem, na smeri vizualne komunikacije in umetnost, ter magistrirala iz produktnega oblikovanja na Royal College of Art v Londonu. Preden se je leta 2010 vrnila v Slovenijo in ustanovila Grupo, skupino prostovoljnih oblikovalcev, arhitektov in rokodelcev, je potovala po svetu in delala pri različnih projektih, tudi za Jurgena Beya. Vodila je beneško in piransko edicijo Pop-up doma, sodelovala pri kulinaričnem kolektivu Trapez ter v okviru mednarodne zasedbe The Mobile Workshop Group v Moskvi, Ljubljani in Londonu vodila delavnice na temo oblikovanja. Trenutno se ukvarja z bosanskimi čilimi, riše portrete in peče odpadno plastiko v doma narejenem toasterju.
Nuša Jelenec je diplomirala iz industrijskega oblikovanja na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje Univerze v Ljubljani. Študij je dopolnjevala na HDK – Šola za oblikovanje in obrt Univerze v Göteborgu na Švedskem. Po zaključku študija je delala v italijanskem pohištvenem podjetju Lago, za katero je tudi oblikovala posteljo Col-letto ter zanjo prejela mednarodno nagrado Elle Decoration International Design Award. Po vrnitvi v Slovenijo je soustanovila več multidisciplinarnih kolektivov: zavod Rompom (oblikovalska produkcija), Trapez (kulinarični kolektiv) in Re-generacijo (društvo za družbeno in okoljsko odzivno oblikovanje), skupni sodelovni prostor Kreativna cona Šiška ter večletni projekt Pop-up dom (začasna prodajna razstava del mladih slovenskih oblikovalcev). Od leta 2009 samostojno in znotraj različnih skupin dela pri različnih projektih, ki segajo od industrijskega in notranjega oblikovanja do oblikovanja dogodkov ter trajnostnega oblikovanja.
 

 

Lokacija

MAO
Pot na Fužine 2

 

 

Vstopnina

brezplačno

Spremljevalni program

3.12. Ta veseli dan kulture

 

 

Informacije

Za medije>>

infobio(at)mao.si
01/ 54842 80/74

Pridržujemo si pravico do spremembe programa.

 

 

Organizacija

MAO

 

Deli
Skip to content