Odprti depoji: Predstavitev zbirk Muzeja za arhitekturo in oblikovanje

3. 2.—20. 3. 2011

Odprti depoji: Predstavitev zbirk Muzeja za arhitekturo in oblikovanje

3. 2.—20. 3. 2011

V Muzeju za arhitekturo in oblikovanje (MAO) je shranjenih skoraj 150.000 različnih predmetov, od načrtov, skic in modelov zgradb do različnega pohištva, drobnih predmetov, aparatov, plakatov, različnih tiskovin in fotografij. V MAO so zastopani skoraj vsi vidni slovenski arhitekti in oblikovalci 20. stoletja ter številni fotografi; skupaj več kot 1000 avtorjev. MAO kot državni muzej začenja program s predstavitvijo vseh svojih zbirk, široko odpira vrata in vabi obiskovalce, da si ogledajo, kaj hrani zanje. V preprosto preoblikovanem razstavnem prostoru se bodo obiskovalci preselili v delovno okolje kustosov, med depojske police, regale, zabojnike in arhivske škatle z imeni, ki jih beleži in obdeluje muzej. Ljubitelji arhitekture in oblikovanja bodo lahko neposredno spoznali raznoliko gradivo, avtorje in zgodovinske smernice. Preteklo delo arhitektov, oblikovalcev in fotografov MAO predstavlja kot uporabne izkušnje, znanje in ideje za boljšo prihodnost.

V arhitekturnih depojih MAO so shranjeni različni dokumenti o delu več kot 70 slovenskih arhitektov, od Jožeta Plečnika, Ivana Vurnika, Edvarda Ravnikarja, Eda Mihevca do Danila Fürsta, Vinka Glanza, Iva Spinčiča, Vladimirja Šubica in drugih. V MAO so shranjeni načrti pomembnih in zanimivih slovenskih stavb, od Slovenskega parlamenta, NUK in Moderne galerije pa do različnih stanovanjskih stavb, šol, turističnih in infrastrukturnih objektov.

Zbirka industrijskega oblikovanja obsega dela svetovnih avtorjev, kot so Alvar Aalto, Ron Arad, Konstantin Grcic, Richard Sapper ali Judith Rataitz. V MAO so zastopani staroste slovenskega oblikovanja, od Nika Kralja, Alberta Kastelca, Oskarja Kogoja, Saše Mächtiga do Davorina Savnika in drugih, pa tudi njihovi nasledniki, Vladimir Pezdirc, Janez Smerdelj, Igor Rosa, Gigodesign, Jure Miklavc, Bojan Klančar in Rok Oblak.

MAO je edina ustanova, ki v Sloveniji obdeluje vizualne komunikacije, od plakatov, celostnih grafičnih podob, knjig, katalogov in koledarjev do znamk in drugih tiskovin. Med 340 oblikovalci med drugim nastopajo Ivan Vavpotič, Janez Trpin, Domicijan Serajnik, Grega Košak, Jože Brumen, Uroš Vagaja, Matjaž Vipotnik, Janez Suhadolc, Jani Bavčer, Kostja Gatnik, Miljenko Licul, Ranko Novak, Novi kolektivizem in številni mlajši ustvarjalci. V zbirki so zastopani tudi mednarodni avtorji: Ivan Picelj, Dalibor Martinis, Boris Bučan, Shin Matsunaga, Per Arnoldi, Giovanni Pintori in drugi.

Oddelek za fotografijo hrani bogato zbirko o zgodovini slovenske fotografije; v njej je zastopanih več kot 400 avtorjev in avtoric, katerih delo večinoma sega v obdobje od leta 1930 do 1980. Med zaključene celote znotraj zbirke sodijo posamezne večje zapuščine, tako dela Milenka Pegana in Marjana Pfeiferja st., ter večje avtorske donacije, denimo dela Boga Čerina, Oskarja Karla Dolenca, Janka Andreja Jelnikarja, Stojana Kerblerja in Mitje Vidmarja. MAO pa hrani tudi nekatera najstarejša fotografska dela v Sloveniji, ki segajo v leto 1850, in zbirko več kot sedemdesetih starih fotoaparatov inž. Oskarja Karla Dolenca.

MAO pod novim imenom deluje od aprila leta 2010, ko je Vlada Republike Slovenije prevzela Arhitekturni muzej Ljubljana. Lani prenovljeni Nacionalni program za kulturo 2008–2011 si je za cilj zadal povečevati znanje o arhitekturi, krajinski arhitekturi, urbanizmu ter industrijskem in grafičnem oblikovanju. MAO temu sledi z vsebinsko prenovo programa, ki bo namenjen širokemu krogu obiskovalcev, in se odpira kot prostor, namenjen vsem, ki želijo raziskovati, se učiti in izvedeti več o tem, kako naseljujemo življenjski prostor, ga organiziramo, spreminjamo, oblikujemo, označujemo in si ga prisvajamo.

 

Otvoritev

Četrtek 3. februar 2011, ob 19.uri. Slavnostni govornik bo Dietmar Steiner, predsednik ICAM, Mednarodnega združenja arhitekturnih muzejev. Razstavo bo odprl dr. Stojan Pelko, državni sekretar na Ministrstvu za kulturo RS.

 

Lokacija

MAO | Muzej za arhitekturo in oblikovanje Pot na Fužine 2, 1000 Ljubljana

 

Odprto

3. februar–20. marec 2011, od torka do nedelje od 10.00 do 18.00.

Deli
Skip to content