Silent Revolutions – Sodelujoči oblikovalci in podjetja

Silent Revolutions – Sodelujoči oblikovalci in podjetja

Stol Lajt, oblikovanje: Janez Suhadolc, 1991
Stoli, ki prihajajo izpod rok arhitekta, oblikovalca in izdelovalca Janeza Suhadolca imajo nedvomno skupni imenovalec: narejeni so iz lesa, ročno izdelani, unikatni in popolni v svoji nepopolnosti. Oblikovalec je dobil zamisel za stol, »ki ga je mogoče držati na konici iztegnjenega prsta in zdrži težo odraslega človeka in še kakega otroka povrhu«, kot odgovor na očitke, da so njegovi stoli masivni in težki. Nastal je ultra lahek, minimalističen stol z osnovno formo, ki se je razvila v celo serijo Lajtov, Suhadolčevih najbolj množičnih izdelkov.

Komplet za vodo Flow, oblikovanje: Tanja Pak, Glesia, 2008
Oblikovalka Tanja Pak je navdih za serijo steklenih izdelkov Flow našla v elementarnem gibanju vode, njenem valovanju, prosojnosti in eteričnosti, ki jih je ujela v trdno obliko stekla. Želja, da bi ljudi spodbudila k zdravemu pitju vode brez odvečne plastične embalaže je obrodila fino, tanko vzvalovano steklo, narejeno pri najboljših mojstrih, pihalcih stekla Steklarne Rogaška. Tanja Pak pooseblja tanko vez med zahtevno tradicijo izdelovanja stekla in novo kreativno tehnologijo. Od leta 2005 vodi galerijo Glesia, ki je specializirana za izdelke iz stekla.

Igralo Squareplay, oblikovanje: Oloop, 2007
Oloop je blagovna znamka in kolektiv z bolj ali manj stalno zasedbo treh oblikovalk tekstila: Tjaše Bavcon, Katje Burger in Jasmine Ferček. Povezale so se v ustvarjalnem raziskovanju predmetov in prostorov, ki si jih je mogoče nadeti kot drugo kožo ali uporabiti za gibanje v prostoru. Veliko večplastno površino (140 x 140 cm) iz bombažnega jerseya, ki diha, poliestra in poliuretanske pene je mogoče zložiti, vihati, obrniti in iz nje ustvariti različna prostorska gnezda. Kvadratna oblika izdelka je zasnovana tako, da si lahko otrok ustvari lastno igrišče.

Lopata Efekt, oblikovanje: Rinz, Pavlinec & Pavlinec, Imas d.o.o., 2008
Večnamenska ergonomska lopata je kot orodje primerna za različna opravila na kmetiji, na vrtu ali doma, kjer sta potrebni moč in učinkovitost. Domiselna ergonomska oblika lopate, ki tehta samo 1,5 kg, znatno zmanjša priklon in prenaša obremenitve s hrbta na noge. Lahek aluminijast drog, prevlečen s termo snovjo iz PVC, daje dober oprijem in toplotno izolacijo, medtem ko zajemalni del s smiselno formiranimi ojačitvami omogoča večji zajem in manjše naprezanje. Zato je lopata zdržljiva, lahka in zelo stabilna tudi, ko je natovorjena.

Stol Siti, oblikovanje: Arne Vehovar, Zilio Aldo & C. Sas, 2004
Arhitekt Arne Vehovar s skupino sodelavcev že od srede devetdesetih pomembno sooblikuje majhen slovenski oblikovalski prostor, zlasti na področju projektiranja in oblikovanja notranje opreme. Foteljska različica stola Siti z držali za roki, narejena iz trdnega bukovega lesa, z naslonjalom in sedalom iz vezane bukove plošče, je oblikovana tako, da se jo preprosto zlaga eno na drugo in nam po potrebi prihrani prostor. Je eden redkih res udobnih lesenih stolov. Izdelan je v različnih končnih variantah: naraven, barvan in lakiran.

Stenski obešalnik, oblikovanje: Toni Kancilja, 1999
Zasnova stenskega obešalnika iz vrste klinov za obešanje in podpiranje je domiselna igra ravnotežja, funkcionalnosti in lepote, brez odvečnih elementov. Njegova popolnost se skriva v vzornem konceptu in preprosti obliki.

Taurus Electro G2, oblikovanje: Ivo Boscarol in Pipistrel, 2008
Svetovno znano podjetje Pipistrel je znano po vrhunskih ultralahkih motorno-jadralnih letalih. Pred nekaj leti je podjetje predstavilo pionirski izdelek, imenovan Taurus Electro G2, prvo dvosedežno električno letalo na svetu. Letalo je ekonomično, tiho in ne proizvaja emisij CO2. Motor in podvozje se popolnoma pospravita v trup, kar zmanjša upor in porabo energije. Vzporedna konfiguracija sedežev vpliva na ergonomijo in udobnost sedežev ter prilagodljivost kabine, ne glede na postavo pilota. V podjetju Pipistrel so razvili tudi sončno prikolico za cestni prevoz Solar Trailer, ki lahko v dobrih pogojih z zmogljivimi sončnimi celicami akumulatorje letala napolni v petih urah.

Svetilka Slim, oblikovanje: Bevk Perović arhitekti za Vertigo Bird, 2008
Vertigo Bird je sodobna slovenska blagovna znamka na področju svetil, ki se je pojavila leta 2008. Vse od ustanovitve podjetje sodeluje z domačimi in s tujimi oblikovalci. Tako je nastala raznolika in zanimiva kolekcija svetil. Ideja za svetilko Slim, ki so jo oblikovali Bevk Perović arhitekti, je bila združitev standardne fluorescentne cevi in napajalnega modula. Ohišje napajalnega modula v obliki steklenice je podaljšek aluminijaste cevi, ki je lasersko razrezana, da je dosežena optimalna moč svetlobe. Rezultat je luč monolitne oblike z nenavadno vitkim telesom. Uporablja se lahko kot standardna pisarniška luč, kot prostostoječa svetilka in navpično obešena stenska luč.

Kuhalnik Holey Roket, oblikovanje: Rok Oblak, soavtor: Larry Winiarski, 2009
Oblikovalec Rok Oblak je razvil ljudski kuhalnik Holey Roket, v sodelovanju z različnimi centri iz vsega sveta, ki se ukvarjajo z izdelovanjem briketov iz biomase. Nenavadna kolenska oblika predela za gorenje in lega briketov izboljšujeta pretok zraka in tako omogočata višje temperature za izgorevanje strupenih plinov in drugih snovi, poleg tega pa takšna oblika omogoča preprosto nalaganje kuriva med kuhanjem. Odprtokodno obliko, preprosto za kopiranje, lahko prilagodimo že obstoječim kuhalnikom, obstoječe cevi pa služijo hkrati tudi kot model za brikete. Izdelava kuhalnika Holey Roket ne stane praktično nič, zaradi uporabe organskih odpadkov pa spodbuja trajnostno kulturo in prispeva k čistejšemu okolju.

Motorno plovilo Greenline 33 Hybrid, oblikovanje: Jernej in Japec Jakopin za Seaway Group, 2009
Na področju navtike podjetje Seaway danes velja za vodilno razvojno podjetje na svetu. Kot odziv na svetovno krizo leta 2008 so začeli pri podjetju razvijati tudi vizijo drugačnih vrednot v sodobni navtiki in rodila se je hibridna barka Greenline 33. Posebnost desetmetrske barke je delovanje na hibridni (električni ali dizelski) pogon s sončnimi celicami na strehi, ki polnijo baterije kadarkoli ob dnevni svetlobi. Greenline 33 zato pluje brez hrupa, dima in nepotrebnih izpustov ogljikovega dioksida. Posebna Superdisplacement oblika trupa omogoča združitev varne in udobne plovbe z majhnim uporom, kar pomeni užitek v plovbi in majhno porabo goriva.

Svetilka Gwig, oblikovanje: Asobi za Intra lighting, 2006
Mednarodno podjetje Intra lighting s sedežem v Mirnu je specializiran proizvajalec arhitekturnih svetil in svetlobnih sistemov. Ambientalna svetilka Gwig je nastala kot plod sodelovanja med Intra lighting in oblikovalskim studiem Asobi. Nenavadno led svetilo učinkuje kot svojevrsten prostorski nakit. Zamisel oblikovati miniaturno svetlobno telo, ki bo v prostoru funkcioniralo kot estetski element, se je materializirala v formo treh samostojnih LED diod v aluminijastem okviru, ki kot nekakšen transparentni plavajoči modul združuje v sebi hi-tech tehnologijo z videzom futurističnega objekta.

Gramofon Stabi S in Stabi XL, oblikovanje: Franc Kuzma za Kuzma, 1998 in 1999
Podjetje Kuzma se že več kot dvajset let ukvarja s proizvodnjo analognih gramofonov in ročic, pri čemer je močno zaznamovalo glasbeno tehnologijo za domače okolje. V drugi polovici devetdesetih je razvilo gramofon Stabi S, nekoliko pozneje pa Stabi XL, ki s svojo masivnostjo še danes zbuja strahospoštovanje. Gramofon Stabi S odlikuje minimalističen oblikovalski pristop, pri čemer je vse, kar vpliva na zvok, izvedeno brezkompromisno, kot na primer toga povezava med ležajem krožnika in nosilcem ročice. Tudi pri gramofonu Stabi XL ni nič odvečnega, vse je podrejeno funkciji. Vrhunski gramofon, ki tehta kar 80 kilogramov (masivni krožnik k teži prispeva 24 kilogramov), zaradi mase ne potrebuje vzmetenja, ampak le stabilen in močan podstavek.

Svetilka Black Cherry, oblikovanje: Nika Zupanc za La Femme at la Maison, 2010
Oblikovalka Nika Zupanc pri svojem delu vztrajno reinterpretira stereotipske, vsakdanje predmete, s katerimi raziskuje vlogo žensk v večinsko moškem svetu oblikovanja. Svetilka Black Cherry je modularen skupek svetilk kot homage »vsaki češnji na svetu, ki je blagoslovljena s preprosto in hkrati skrivnostno obliko«. Viseča svetilka je sestavljena iz krogle iz pihanega stekla, ki visi na kovinski cevi. Na voljo je kot ena sama češnja, dve češnji ali tri.

Alpina Racing Elite CL in CS, oblikovanje: Jure Miklavc, Jan Jagodič, Robert Križnar; za Alpino, 2008
Alpina že vrsto let sodeluje z industrijskim oblikovalcem Juretom Miklavcem, ki je s konstruktorjem Robertom Križnarjem in grafičnim oblikovalcem Janom Jagodičem oblikoval enega Alpininih najinovativnejših in tehnološko najbolj dognanih izdelkov, modela čevljev za tek na smučeh Elite CS in CL. Namenjena sta tekmovalcem in zahtevnim rekreativcem za klasično in drsalno tehniko teka na smučeh in predstavljata evolucijo najnovejših razvojnih dosežkov in dolge tradicije tekmovalnih čevljev. Čevlji so zasnovani tako, da s čim manjšo izgubo energije kar najbolje prenašajo silo noge na smučko. Odlikujejo jih ergonomski volumen, ustrezen flex, odlična torzijska stabilnost, preprosto obuvanje in sezuvanje, inovativen sistem zavezovanja in lahkost.

Izpušni sistem Kawasaki ZX10 Evolution, oblikovanje: Igor Akrapovič s sodelavci za Akrapovič, 2008
Podjetje Akrapovič je vodilno na področju oblikovanja izpušnih sistemov za motorna kolesa in športne avtomobile. Njihov model Kawasaki ZX10 Evolution je pomemben mejnik v razvoju podjetja. Model se od prvotnega izpušnega sistema razlikuje po tem, da omogoča 10 odstotkov večjo zmogljivost motorja in da tehta 60 odstotkov manj, ker je narejen iz titana. Postopek hidroforming, ki ga je razvilo podjetje, omogoča novo koničasto heksagonalno obliko dušilca in nove zavoje cevi, katerih namen je doseči optimalno pot izpušnih plinov. Sistem je namenjen dirkalnim motorjem, vendar je v Evropi na voljo tudi podobna cestna različica.

Smuči Speedwave 14, WaveFlex 14 in SLX WaveFlex Plate, oblikovanje: Gigodesign in razvojni oddelek Elana, Elan, 2007-2011
Elan je vodilni izdelovalec smuči in smučarskih desk, ki pogosto postavlja nove mejnike v smučarski industriji. Leta 2006 patentirana Elanova invencija WaveFlexTM je odgovor na vprašanje, kako na tako segmentiranem smučarskem trgu ponuditi uporabniku vsestransko smučko. Rezultat je smučka, ki omogoča hitro in stabilno smučanje v kratkih in dolgih zavojih, ki je mehka in upogibna ter istočasno torzijsko trdna z dobrim oprijemom na snegu. Idejo delovanja in učinka valov so razvijali v Elanu, pri oblikovanju pa so sodelovali s studiem Gigodesign in nastal je sendvič z značilnim valovitim profilom, dovršena smučka za vsestransko smučanje z enakomernim vzdolžnim upogibom in dobrim oprijemom v vseh snežnih razmerah.

Modularni fasadni sistem Qbiss One in ArtMe, oblikovanje: Trimo, Fakulteta za strojništvo in Gorenje Design Studio za Trimo, 2009
Trimo je eno vodilnih evropskih podjetij na področju celovitih rešitev za ognjevarne strehe in fasade. Podjetje ni samo vodilno na svojem tržišču, temveč je znano tudi kot izjemen inovator, ki uspešno lansira nove trende, za kar je prejelo kar nekaj mednarodnih nagrad. Modularni fasadni sistem Qbiss One v sebi združuje prečiščeno arhitekturo in celovite tehnične rešitve. Qbiss One je s poudarjenim spojem in značilno senčno fugo prava rešitev za projekte, kjer je potrebna preprosta, dovršena oblika, združena s funkcionalnostjo in hitro montažo. ArtMe pa s sodobno tehnologijo površinskega preoblikovanja fasadnih elementov arhitektu ali oblikovalcu omogoča, da fasadni ovoj dopolni z želenim videzom.

Gospodinjski aparati HomeChef, IQCook in SensoCARE, oblikovanje: Gorenje Design Studio za Gorenje
Gorenje je vodilni evropski proizvajalec vrhunskih gospodinjskih aparatov z blagovno znamko, ki je simbol kvalitete že več kot 60 let. Poleg tehnološke dovršenosti in energijske učinkovitosti programa gospodinjskih aparatov se podjetje zadnjih nekaj let usmerja proti trajnostnem razvoju in odličnosti oblikovanja. Na razstavi so prestavljene tri njihove zadnje inovacije: pečica HomeChef, pralni stroj SensoCARE in indukcijsko kuhališče IQCook z vrhunsko tehnologijo parnega kuhanja.

Preklopni sedež Sitty, oblikovanje: Gigodesign, 2009
Preklopni sedež Sitty je racionalna rešitev za javne površine, saj zavzema minimalen prostor. Z enostavnim pomikom ga lahko postavimo v položaj za sedenje, po uporabi pa se sedalna površina samodejno dvigne in postavi v pokončen položaj ter tako razbremeni okoliški prostor. Nosilnost sedeža je 150 kilogramov, po dežju se površina hitro suši, z vodo odteče tudi umazanija in zato ne potrebuje dodatnega čiščenja. Najprimernejše lokacije za njegovo uporabo so javni in zasebni urbani prostori, kjer običajne rešitve niso primerne: mestna središča, železniške in avtobusne postaje, marine, letališča. Sitty je pilotski projekt Gigodesigna, enega vodilnih slovenskih oblikovalskih studiev, ki je bil ustanovljen leta 2000.

Stol Fin, oblikovanje: Rok Kuhar in Katjuša Kranjec za Stol & Stol, 2011
Stol, nekdaj velikan jugoslovanske pohištvene industrije, trenutno razvija novo serijo pohištva za program “contract”. Nova serija stolov, ki jo oblikujeta Rok Kuhar in Katjuša Kranjc, je zasnovana na že obstoječih Stolovovih kalupih, odpreski so z rezanjem, obračanjem in novimi površinskimi obdelavami preoblikovani v nove sodobne kompozicije. Serija stolov iz krivljenih vezanih plošč vsebuje različice od furniranih do oblazinjenih stolov, udobne ležalnike in fotelje. Oblikovalca lepoto oblikovanja iščeta v preoblikovanju obstoječega in jemljeta omejitve projekta za ustvarjalni, konstruktivni izziv.

Torbice in nakit Eclipse, doblikovanje: Lara Bohinc za Lara Bohinc, 2007
Podjetje s sedežem v Londonu ustvarja in prodaja visokokakovostne, luksuzne predmete oblikovalke Lare Bohinc. V Sloveniji rojena ustvarjalka je danes ena najbolj inovativnih in zanimivih oblikovalk modnega nakita. Ohranila je globoko spoštovanje do tradicionalnih načel svoje obrti, hkrati pa črpa iz svojega poznavanja industrijskih tehnik in materialov, ki poživljajo njeno delo. Njeno oblikovanje je klasično in sodobno hkrati; njena drzna uporaba žlahtnih kovin in usnjene torbice iz kolekcije Eclipse so vroče moderne in so se že nekaj let po svojem nastanku vpisale v oblikovalsko klasiko.

Čevlji Criatura, Leonora Jakovljević za Leonora Mark – Ave Femina, 2005
Čevlji blagovne znamke Leonora Mark – ave femina so zasnovani kot opusi in ne po pravilu sezonskih kolekcij. Leonora Jakovljević jih snuje po principih, ki jih poznamo iz umetniških praks, kjer je produkcija zbrana v umetnikovem portfoliu. Navdih za opus Criatura je našla v svetu pravljic in mističnih gozdov, narejeni so iz jelenjega in konjskega krzna in poudarjeni z gumbi iz rogovja. Ker krzno ni striženo, ne sledi obliki čevlja, ampak obliki, ki jo zapovedujejo lastnosti krzna samega. Izdelava je ročna od začetka do konca in čevlji so prijetni za oko in na dotik, ne samo za stopala.

Projekt Čakalnica, Oloop, 2012
Skupina oblikovalk Oloop s svojimi umetniškimi projekti, akcijami in delavnicami pogosto raziskuje učinke ročnega dela na ljudi, saj lažja ročna opravila delujejo na človeka pomirjujoče in sproščujoče. Projekt  Čakalnica je namenjen ljudem, da bi medtem ko čakajo, preživeli svoj čas čim bolj kakovostno. Tekstilni objekt lahko preprosto snamete z zidu in na njem nekaj izvezete. Ko je čakanja konec, ga obesite nazaj na zid, kjer postane del dekoracije prostora (čakalnice); lahko pa ga preprosto predate v delo naslednji osebi.

Stol LL, Luka Ločičnik; za Stol & Stol, 2010
Stol LL je enostaven, večnamenski kos pohištva, sestavljen iz dveh enakih lesenih elementov v obliki črke L. Tanka elementa iz krivljene vezane plošče omogočata različne možnosti uporabe, od osnovne funkcije počivalnika do majhne mizice, klopi ali knjižne police s sestavljanjem večih elementov. Kadar stol ni v uporabi, se plošči preprosto zložita in shranita v majhnem prostoru. Poleg klasičnih, polnih različic, so na voljo tudi perforirane plošče in tekstilni dodatek oziroma “nogavica”.

Jadrnica Seascape 27, Issa in Gigodesign, za Seascape, 2012
Izjemno hitra in okretna jadrnica Seascape 27 združuje vrhunsko jadralsko doživetje s prostorskim udobjem barke s štirimi ležišči, ki je primerna tako za družinska jadranja kot za priobalne in offshore regate. Njena značilna oblika omogoča, da jo lahko v manj kot eni uri pripravimo za plovbo oziroma dvignemo iz vode, optimalne dimenzije pa omogočajo tudi možnost transporta na prikolici ali v ladijskem zabojniku. Plovilo lahko zato uporabljamo na najboljših jadralskih lokacijah po svetu, brez posebnih stroškov celoletnega priveza.

Lesena stenska luč Mrk, Tilen Sepič, 2012
Posebno oblikovani leseni obroč LED luči Mrk oblikovalca Tilna Sepiča se preigrava ne samo s svetlobo, ampak tudi z njeno odsotnostjo. Na sredini ustvarja skrivnostno senco, ki obstaja brez izvora in reference.  V svoji podobnosti z globoko okroglo senco, ki jo Luna meče na Zemljo, ustvarja prav posebno prostorsko atmosfero.

Big Fish Foldable Bike, by Gigodesign; for Studio Moderna, 2013
Zložljivo kolo Bigfish omogoča svobodno, udobno in varno gibanje po urbanih središčih, enostavno zlaganje in prenašanje, shranjevanje v majhnih prostorih ter enostavno in hitro pripravo na vožnjo. Odlične vozne lastnosti pa so rezultat enakih dolžinskih razmerij med sedežem, krmilom in pedali kot jih srečamo pri običajnih mestnih kolesih.

Ondu Camers, Elvis Halilović, 2013
Niz rafiniranih lesenih kamer predstavlja pomembno alternativo hitri porabi fotoaparatov sedanjosti.  Oblikovalec Elvis Halilović se je, s ciljem ustvariti preprost, dolgotrajen in cenovno ugoden fotoaparat obrnil k osnovam fotografije, in razvili šest različnih modelov »luknjičark«, ki segajo od žepne velikosti formata Leica 135 do modela velikega formata. Vse kamere so ročno izdelane iz lokalnega lesa in obdelane z naravnim oljnim premazom. Močni magneti se uporabljajo za navijanje mehanizma ter pritrjevanju pokrova.

Zložljiv blatnik za kolo Musguard, Jurij Lozič, 2013
Musguard je odstranljiv in zložljiv blatnik za kolo, ki se lahko enostavno zvije in shrani na kolesni okvir, ko pa se ne uporablja, se lahko pospravi v žep. Tehta le 35 gramov. Ta prenosni ščitnik pred umazanijo za namestitev ne potrebuje orodja, nosilcev ali dodatnih delov za vgradnjo; njegova oblika ohranja čiste linije. Blatnik je izdelan (die-cut) iz močne, prožne in reciklirane polipropilen plastične folije. Za svojo stabilnost in trdno prileganje uporablja edinstven zložljiv sistem. Musguard je primeren za večino klasičnih cestnih koles, vendar je se najbolj prilega kolesu brez zadnje zavore.

Lumu merilec svetlobe, Lumu Labs, 2013
Lumu, privlačna digitalna naprava v majhnem aluminijastem ohišju pod plastično kapo skriva zmogljiv senzor svetlobe. Lumu spremeni iPhone ali Android napravo v merilec za svetlobo visoke kakovosti. Lumu se lahko poveže s pametnim telefonom prek slušalke, medtem ko Lumu aplikacija meritve spremeni v berljive informacije. Aplikacija omogoča shranjevanje podatkov o trenutku, ko je bil posnetek narejen, v podatkovni oblak. Tja lahko shranite tudi podatke o lokaciji, govornih zapisih, beležkah in drugih pomembnih parametrih.

Razstava predstavlja tudi nekaj slovenskih zgodovinskih oblikovalskih del:

Stol Rex, Niko Kralj; za Stol Kamnik, 1952
Rex je bil eden prvih stolov, oblikovanih za industrijsko množično proizvodnjo v Sloveniji. Izdelan je bil v (takrat) napredni tehnologiji stiskane in luknjane vezane plošče. Med procesom oblikovanja je avtor Niko Kralj sledil zamisli o ergonomskem in racionalnem, toda dovršenem in cenovno dostopnem izdelku za vsakodnevno rabo. Danes ima stol Rex kultni status in pooseblja sodobno oblikovanje 20. stoletja.

Serija mikrofonov, Marko Turk; za Elektroakustični laboratorij (EAL), 1956-1997
Marko Turk je oblikoval in izdeloval visoko kakovostno elektronsko opremo, zlasti mikrofone. Ti se niso odlikovali samo po izjemni konstrukciji, temveč tudi po uporabi materialov, prefinjeni površinski obdelavi in lepoti. Izdelani so bili v omejeni seriji za zahtevnejše kupce. Leta 1964 je model MD9 postal prvi slovenski izdelek v oblikovalski zbirki Muzeja moderne umetnosti v New Yorku.

Kiosk K67, Saša J. Mächtig; za Imgrad, 1966
K67 je nedvomno najbolj priznano in najbolj znamenito delo Saša J. Mächtiga, pomembnega protagonista v zgodovini slovenskega oblikovanja. Izdelan je iz ojačanega poliestra in poliuretana. Kot sistem, namenjen za množično proizvodnjo je sestavljen iz petih modularnih enot in je pomembno zaznamoval podobo mest in predmestij v zadnjih štiridesetih letih. Enote, uporabljene individualno ali v skupinskih konfiguracijah, so služile različnim namenom – od trafik do kioskov za majhne delavnice.

Razpršilec za parfum, 1947, in plastični okvirček za diapozitive, 1969, Peter Florjančič
Izumitelj in inovator Peter Florjančič je patentiral več kot štiristo izumov. Med najznamenitejšimi je razpršilec za parfum in steklenička s pumpico, ki sta prvotno nastala za znamke Guerlain, Dior in Elisabeth Arden. Med njegovimi znamenitimi izumi je tudi plastični okvirček za diapozitive, ki so ga izdelovala podjetja Kodak, Fuji, AGFA in 3M in ki je bil v uporabi po vsem svetu.

Telefon ETA 80, Davorin Savnik; za Iskro, 1979
Telefon ETA80 je eden najbolj priljubljenih oblikovalskih predmetov v pisarnah in domovih nekdanje Jugoslavije. Elegantni, ploski plastični telefon je bil različnih barv in pozneje so ga posnemali po vsem svetu. Izdelovala ga je Iskra, eno od prvih slovenskih podjetij, ki je že leta 1962 ustanovilo lasten oblikovalski oddelek in razvilo svoj enkratni, prepoznavni »Iskrin« slog.                                                                  

 

Informacije

MAO, infobio@mao.si, T: 00386 1 5484 280/74

 

Organizacija

Muzej za arhitekturo in oblikovanje
Kustos: Maja Vardjan

Koordinatorji
Ministrstvo za kulturo
Ministrstvo za zunenje zadeve
Ministrstvo za gospodarstvo
Javna agencija Republike Slovenije za podjetništvo in tuje investicije
Urad Vlade za komuniciranje

Deli
Skip to content