Nova gorska koča Monte Rosa Sac

1. 3.—1. 4. 2012

Nova gorska koča Monte Rosa Sac

1. 3.—1. 4. 2012

Koča Monte Rosa SAC je pionirski projekt visoko tehnološke in okolju prijazne arhitekture, ki je nastal z namenom demonstrirati uporabo prelomnih novih tehnologij pri načrtovanju in gradnji. Neverjetno zgradbo, ki stoji na višini 2883 metrov v bližini Zermatta v Švici, sta skupaj razvila univerza ETH iz Züricha in Švicarski alpinski klub. Projekt je pričel nastajati leta 2003, ob 150 letnici univerze ETH Zürich pod mentorstvom profesorja Andrea Deplazesa. Za namen projekta so na univerzi odprli poseben studio, v katerem so študentje v sodelovanju z interdisciplinarno skupino strokovnjakov štiri semestre razvijali različne modele za novo kočo. Za gradnjo je bil izbran model v obliki kristalne skale, studio Monte Rosa pa se je v nadaljevanju izkazal kot odličen primer povezovanja praktičnih znanj, industrije in visokega izobraževanja pri projektu z konkretnim rezultatom. Različna znanja, povezana z arhitekturo, digitalizacijo, ekologijo, racionalno rabo energije in vode, so se združila v pionirskem projektu.

Zasnova koče Monte Rosa v kompaktnem stavbnem volumnu združuje parametre krajine, funkcije in najsodobnejše tehnologije. Na potrebe gostov, planincev in izzive topografije so študentje v procesu dela odgovorili s pametnimi rešitvami.Zgradba se blešči v pokrajini s svojim kovinskim ovojem, vendar obenem daje vtis udobnega zavetišča. Les v notranjosti nakazuje zanimiv dialog med modernostjo in tradicijo. Z digitalno vodenimi stroji so pri izdelavi lesene konstrukcije koče preizkusili nove možnosti za praktično uporabo oblikovalskih rešitev v lesni industriji.

Uporabljeni koncepti trajnostnega načrtovanja vključujejo izbiro pametnih materialov in minimalen vpliv gradnje na okolje. Zaradi izdelave montažnih elementov v delavnicah v dolini, je gradnja v visokogorju potekala zelo kratek čas in minimalno obremenjevalo naravno okolico. Koča Monte Rosa orje ledino na področju samozadostnosti zgradb, saj 90% energetskih potreb zagotavljajo fotovoltaični paneli, integrirani v fasado. Koča se oskrbuje z vodo iz staljenega snega,naprave v zgradbi pa obdelujejo odpadno vodo in odplake, in jih vračajo v ponovno uporabo. Z inteligentnim sistemom nadzora, ki obdeluje vremenske podatke, podatke o obiskovalcih in stanje baterij ter rezervoarjev, je poraba skrčena na minimum.

Projekt je že od vsega začetka deležen velike pozornosti. O njegovem poteku so v času gradnje redno poročali dnevni mediji, predstavljen pa je bil tudi na različnih razstavah, od Expa v Aichiju na Japonskem (2005), na Bienalu Sao Paulo (2007) in na Expu v Shanghaju (2010). Razstava v Muzeju za arhitekturo in oblikovanje je nastala v sodelovanju z Veleposlaništvom Švicarske konfederacije v Ljubljani.

 

 

Otvoritev

Četrtek, 1. marec, ob 19. uri

 

Odprto

V sklopu Meseca kulture od 5. do 11. marca brezplačen vstop za študente .

 

Informacije

Pika Leban
T: 01 5484 270
E: pika.leban@mao.si

Vodeni ogledi
Nedelja, 18. 3. ob 11.00
Nedelja, 1. 4. ob 11.00

 

Organizacija

V sodelovanju z Veleposlaništvom Švicarske konfederacije v Ljubljani.

Deli
Skip to content