Mednarodna zbirka Junij v Kosovi graščini

20. 6.—26. 7. 2013

Mednarodna zbirka Junij v Kosovi graščini

20. 6.—26. 7. 2013

V galeriji Kosove graščine na Jesenicah, ki deluje v okviru Gorenjsavskega muzeja, gostuje razstava Junij junija – Izbor fotografij iz Mednarodne zbirke Junij. Odprtje razstave bo 20. junija ob 19.00. Izbrana dela 59 avtorjev (s sodelavci 62) iz Mednarodne zbirke Junij s prek sto fotografijami bo predstavil avtor razstave dr. Primož Lampič iz Muzeja za arhitekturo in oblikovanje.

Skupina umetnikov, ki je študij na ljubljanski Akademiji za likovno umetnost končevala okrog leta 1970, je ustanovila Grupo Junij, ker so jih povezovali nekateri skupni pogledi na družbo, umetnost in ustvarjanje ter da bi se lažje uveljavila na slovenskem likovnem prizorišču. Po letu 1976, ko je skupina pridobila mednarodne razsežnosti in so posamezni umetniki, navdušeni nad njenim delovanjem, na lastno pobudo darovali svoja dela, so nastali prvi pogoji za ustanovitev Mednarodne likovne zbirke Junij (MLZJ). Uradno je bila zbirka ustanovljena leta 1980. Z donacijo Društva Junij jo je leta 1996 v hranjenje pridobil Muzej za arhitekturo in oblikovanje v Ljubljani.

Zbirko sestavlja okoli 1300 del več kot 140 avtorjev (med njimi tudi prek 30 slovenskih) iz tridesetih držav. Fond vsebuje fotografije, dela v mešanih tehnikah, grafike, risbe in karikature ter celo nekaj slik in plastik. Zbirko so oblikovali predvsem člani Grupe Junij, odločilno zlasti Stane Jagodič, pa tudi Mile Jevtić, Enver Kaljanac in Branimir Pušelja, sodelovalo pa je tudi nekaj tujih umetnikov in kuratorjev, tako Sue Davis, Joan Fontcuberta, Lorenzo Merlo, Floris M. Neusüss, Alberto Piovani in še nekateri.

MLZJ je plod dela zavzetih posameznikov v izjemnem trenutku, ko je bila mednarodna solidarnost med umetniki še zelo prisotna, umetniški trg pa še nekoliko omotičen od konceptualističnih akcij. Nastanek zbirke vidimo kot edinstven umetniško-kuratorski projekt, ki je bil vizionarsko naklonjen predvsem t.i. nečistim oblikam modernizma in je napovedal tektonske premike v umetnosti 20. stoletja, to sta razid z ideološko enovitostjo modernizma in prehod v pluralizem postmodernizma, hkrati pa junijci nikoli niso pretrgali vezi z modernizmom.

Z današnjega vidika je zbirka kot celota tudi dokument zavidljive razgledanosti dela tedanjega slovenskega prostora po mednarodnem dogajanju in zmožnosti vključevanja v globalno umetniško mrežo. Pomembna je tudi tedanja globalnopolitična komponenta MLZJ: v takrat blokovsko razdeljenem svetu je bila na široko odprta tako na vzhod kakor zahod.

Fotografski del MLZJ, skupaj gre za okoli 110 fotografij in mešanih tehnik, je še danes najboljši pregled evropske fotografske tvornosti iz sedemdesetih in iz prve polovice osemdesetih let 20. stoletja v slovenskih javnih zbirkah, navdušil pa je tudi mednarodno publiko. V pričujočem izboru predstavljamo 59 avtorjev (s sodelavci 62) s prek sto fotografijami. Razstava je bila prvič predstavljena lansko leto v MAO.

Stilno-konceptualni lok MLZJ se pne od formalizma in minimalizma ter subjektivne fotografije in dokumentov različnih konceptualističnih, landartističnih in performativnih praks prek metafikcijske analize do fantazijske in nadrealistične figuralike, ki nakazuje ponoven razrast domišljije kot ustvarjalnega načela ter zametke nove figuralike.

Dr. Primož Lampič

 

Otvoritev

20. junij, ob 19.00

 

Lokacija

Galerija Kosove graščine, Cesta maršala Tina 64, 4270 Jesenice

 

Odprto

torek-petek, 10.00-12.00, 16.00-18.00

 

Vstopnina

Brezplačno!

 

Organizacija

Gorenjesavski muzej Jesenice in MAO

Deli
Skip to content