MADE IN: pripovedi obrti in oblikovanja – PRESTAVLJENO

20. 3.—10. 5. 2020

MADE IN: pripovedi obrti in oblikovanja – PRESTAVLJENO

20. 3.—10. 5. 2020

Potujoča razstava MADE IN: pripovedi obrti in oblikovanja je rezultat dveletnih aktivnosti, v katerih je šest partnerskih organizacij: Muzej za umetnost in obrt ter OAZA (Hrvaška), Muzej za arhitekturo in oblikovanje (Slovenija), Werkraum Bregenzerwald (Avstrija) ter Nova Iskra in Mikser (Srbija), sodelovalo v okviru širše iniciative, imenovane platforma MADE IN.

Razstava s predmeti, fotografskim gradivom in zgodbami predstavlja t. i. arhiv obrti 40 rokodelcev iz regije ter v okviru osmih »pripovedi obrti in oblikovanja«, ki se uresničujejo v sodelovalnih projektih več kot 30 obrtnikov in več kot 40 oblikovalcev iz vse Evrope, zastavlja vprašanja o produkciji v sodobnem svetu.

Razstava se je prvič odprla 17. februarja 2020 v Muzeju za umetnost in obrt v Zagrebu. V Muzeju za arhitekturo in oblikovanje bomo razstavo odprli 20. 3. in bo odprta do 10. 5. 2020. Nato potuje v Beograd in Andelsbuch, za leto 2021 pa je načrtovan obisk še drugih evropskih mest.

 
O platformi MADE IN
MADE IN je platforma, ki združuje raziskovanje, oblikovanje in dediščino ter spodbuja sodelovanje in izmenjavo znanja med tradicionalnimi rokodelci in sodobnimi oblikovalci. Z raziskavami in arhiviranjem lokalnih obrti, z delavnicami in rezidencami ter s promocijo idej, ki jih predstavlja na potujoči razstavi, povezuje obrtnike, oblikovalce, raziskovalce, kustose in teoretike pri zastavljanju aktualnih vprašanj v zvezi z dediščino in produkcijo v današnji družbi.
 
ZAKAJ MADE IN?
Besedna zveza MADE IN neizogibno asociira na današnjo anonimno in do določene mere nečloveško produkcijo, ki se odvija v državah Daljnega vzhoda. Poudarja položaj oblikovanja v sedanji, tržno usmerjeni neoliberalni paradigmi kapitalizma, pri tem pa se sklicuje na njegov izvor – rokodelstvo in izdelavo, ki sta bila do vzpona industrializacije neločljiva. Zdi se, da si moramo danes, ko smo na robu tehnološke revolucije, znova zastavljati vprašanja o našem fizičnem in virtualnem prostoru: KJE je nekaj izdelano? KDO je to izdelal? IZ ČESA je izdelano in ZA KOGA? OD KOD prihaja?
 
KUSTOSI:
Ivana Borovnjak, Maja Kolar (OAZA, Hrvaška), Koraljka Vlajo (MUO, Hrvaška)
Maja Vardjan, Cvetka Požar (MAO, Slovenija)
Thomas Geisler, Miriam Kathrein (Werkraum Bregenzerwald, Avstrija)
Relja Bobić (Nova Iskra, Srbija)
 
Made In: pripovedi obrti in oblikovanja je dveletni projekt, sofinanciran iz programa Evropske unije Ustvarjalna Evropa. 
 
Podporniki:
Center za kreativnost, Ministrstvo za kulturo Republike Slovenije, Ministrstvo za kulturo Republike Hrvaške, Grad Zagreb, Zaklada Kultura nova, Nizozemska ambasada v Zagrebu, Ministrstvo za kulturo in informiranje Republike Srbije

  

 

Lokacija

Muzej za arhitekturo in oblikovanje – MAO, Rusjanov trg 7  

Vodstva in program za otroke

Vodeni ogledi razstave MADE IN: pripovedi obrti in oblikovanja

22. marec: Cvetka Požar in Maja Vardjan

5. april: Beno Ogrin in Maja Vardjan

19. april: Katarina Nahtigal in Cvetka Požar

10. maj: Cvetka Požar in Maja Vardjan

MINIMAO ustvarjalnice 

22. marec: Čebela – čebelar – čebelarstvo

5. april: Volna + voda + milo = filc

19. april: Kaj imata skupnega papir in Japonski dresnik?

10. maj: Mali vajenci in mojstri gline

 

  

 

Informacije

www.madein-platform.com 

Deli
Skip to content