Predmet in zbirka

14. 11. 2019—31. 12. 2021

Predmet in zbirka

14. 11. 2019—31. 12. 2021

Muzej za arhitekturo in oblikovanje hrani obsežne in dragocene zbirke s področij arhitekture, oblikovanja in fotografije 20. in 21. stoletja. Zbirke pomenijo relevanten nabor predmetov, projektov in dokumentov, ki so oblikovali in tudi danes ustvarjajo naš vsakdan. So vir navdiha, idej, konceptov in provokacij za mnoge raziskovalce, skozi razstavo pa nagovarjajo tudi širši krog občinstva. Razstavo sestavlja več kot 200 predmetov, med katerimi so tako ikone slovenske arhitekture in oblikovanja kot tudi minljivi izdelki in predmeti, ki so prvič predstavljeni javnosti.
Razstava izpostavlja razmerje med zbirko muzeja kot celoto in njenimi posameznimi deli. Kaj konstituira zbirko muzeja? Kaj pomenijo njeni edinstveni predmeti in v kakšnem odnosu so med seboj in s celoto? Ta razmerja so izpostavljena v instalaciji, ki sooča dela različnih časovnih obdobij, disciplin in tipologij. Za razliko od kronološko in hierarhično organiziranih predstavitev muzejskih zbirk ter konvencionalne kategorizacije podatkov, informacij in ne nazadnje tudi znanja instalacija spodbuja drugačen način videnja in interpretiranja predmetov. Z izpostavitvijo raznolikih predmetov v prostoru ustvarja mrežo povezav, ki temeljijo na sodobnih pristopih, kot so sočasnost, prekrivanje in dialog. Izbor predmetov, osvobojen kakršnih koli interpretacij, odpira številne možnosti doživljanja in raziskovanja.
Razstava ni zasnovana statično in se bo skozi serijo javnih dogodkov in s preobražanjem same postavitve s časom spreminjala. Zbirka muzeja se bo tako nenehno premišljala in dopolnjevala s predmeti našega osebnega in kolektivnega spomina.
Kustosinji: Cvetka Požar in Maja Vardjan
Strokovni sodelavci: Primož Lampič, Špela Šubic, Bogo Zupančič
Strokovna pomoč: Nika Novak, Maruša Dražil
Oblikovanje razstave: Mertelj Vrabič arhitekti
Postavitev razstave: Eva Gusel, Nejc Jelovšek, Cvetka Požar, Maja Vardjan, Matic Vrabič
Tehnična pomoč: Špela Habič, Matjaž Rozina, Tadej Golob

 

 

Lokacija

MAO, Rusjanov trg 7 

 

Deli
Skip to content