BIO 26. Skupno znanje

14. 11. 2019—23. 2. 2020

BIO 26. Skupno znanje

14. 11. 2019—23. 2. 2020

Kako prepoznamo »lažne novice«? Katerim virom zaupamo? Kako smo lahko prepričani v verodostojnost informacij, s katerimi gradimo naše znanje? 26. bienale oblikovanja v Ljubljani, BIO 26| Skupno znanje, ki ga kurirata avstrijski kustos in kulturni producent Thomas Geisler ter pomočnica kustosa Aline Lara Rezende, se sooča z enim največjih izzivov našega časa: informacijami. Od 14. novembra 2019 do 9. februarja 2020 vas BIO 26 vabi k razmisleku o krizi na področju informacij svetovnih razsežnosti.
Z vključevanjem različnih vsebin, struktur in deležnikov želi BIO 26| Skupno znanje najti nove načine, odkriti potenciale, predstaviti projekte ter raziskati koncepte in sisteme, s katerimi bi razdiralni informacijski kaos spremenili v ustvarjalne zbirke znanja. Pojem »skupno znanje« se nanaša na znanje, ki ga ljudje v določeni skupnosti imajo in si ga med seboj delijo, v širšem smislu pa tudi na njihovo razmišljanje in na to, kako izražajo svoje ideje, občutke in prepričanja. Poleg tega izraz »skupno znanje« nosi v sebi tudi idejo splošnega znanja skupnosti.
“Podatki-informacije-znanje-modrost”
V želji, da bi krizo informacij natančneje opredelili, BIO 26| Skupno znanje izdaja iz modela “podatki-informacije-znanje-modrost”; gre za hierarhični model informacij, ki se uporablja na področju informacijskih znanosti in upravljanja znanja. Omenjeni model bo služil kot izhodišče za strukturo osrednje razstave, projektov, kataloga in javnih programov bienala. Osrednja razstava in spremljevalni katalog, ki bo izšel v obliki petih revij, bosta razdeljena na pet tematskih poglavij: štiri komponente omenjenega modela podatki-informacije-znanje-modrost, uvodno poglavje pa bo v celoti posvečeno krizi informacij.
BIO 26| Skupno znanje zajema kurirano razstavo v MAO, v katero so vključeni že obstoječi, tako zgodovinski (Otto Neurath, Orson Welles, Viktor Papanek,Otl Aicher) kot sodobni projekti odmevnih imen, kot so Superflux, Dunne & Raby, Forensic Architecture, priznani ustvarjalec infografik Jaime Serra, oblikovalca publikacij Mark Porter & Francesco Franchi in s tematiko neločljivo povezani Inštitut za kršitve patentov. 26. bienale oblikovanja s ponosom sodeluje z mednarodnimi partnerji, kot so ZKM | Center for Art and Media iz Karlsruheja ter MU artspace Eindhoven z Nizozemske. Obe instituciji se v okviru bienala predstavljata z zanimivima razstavama.
Farmacevtska družba Lek pa je za razstavo prispevala instalacijo s predstavitvijo zbirke znanja Bohuslava Lavičke.  Izbrani kosi zbirke so na osrednji razstavi predstavljeni v nekdanji grajski kapeli, del instalacije pa predstavlja tudi avdio posnetek skrbnika zbirke Davorja Poljanška, na katerem je moč slišati njegov odnos do zbranih knjig.
Šest institucij, šest projektov
Osrednji del bienala BIO 26| Skupno znanje je šest naročenih projektov, v okviru katerih so se multidisciplinarne skupine lotile izzivov, povezanih z institucijami za produkcijo in posredovanje znanja: to so Narodna in univerzitetna knjižnica, Muzej sodobne umetnosti Metelkova, Univerza v Ljubljani, Dom starejših občanov Fužine, Botanični vrt Univerze v Ljubljani in časopisna hiša Delo. Rezultati raziskovalnega dela zmagovalnih izzivov bodo na sedežih omenjenih institucij na ogled v okviru 26. bienala oblikovanja, BIO 26| Skupno znanje med 14. novembrom 2019 in 9. februarjem 2020 v Ljubljani.
Med projekti, ki so nastali na prvem oblikovalskem maratonu, je mednarodna žirija, ki jo sestavljajo direktor londonskega Muzeja oblikovanja Deyan Sudjic, kustosinja v Muzeju oblikovanja Vitra Amelie Klein, profesorica filozofije in umetnosti na londonskem Royal College of Art Johhny Golding, raziskovalec novih oblik inovacij Aleš Pustovrh in kustosinja v Muzeju za arhitekturo in oblikovanje Maja Vardjan, izbrala šest projektov (po enega za vsako institucijo), ki so napredovali v naslednjo fazo oblikovalskega procesa. Šest zmagovalnih skupin je usmerjala mednarodna ekipa strokovnjakov, t. i. mentorjev oblikovanja: Commonplace, Paolo Patelli, Apolonija Šušteršič, Kathrina Dankl, Futurefarmers in Bureau d’études. Tudi vseh šest mentorjev oblikovanja bo predstavilo svoja dela v okviru osrednje razstave v MAO.

 

 

Otvoritev

14. november 2019, podhod Ajdovščina

 

 

Lokacija

MAO in šest partnerskih institucij po Ljubljani: NUK, +MSUM, Univerza v Ljubljani: Pedagoška fakulteta, Botanični vrt Univerze v Ljubljani, Dom starejših občanov Fužine, Časopisna hiša Delo

 

Vstopnina

6 evrov, s popusti 3 evre, družine 8 evrov 

 

Vodstva in program za otroke

 

Vodeni ogledi razstave BIO 26. Skupno znanje v MAO

17. november: Thomas Geisler in Aline Lara Rezende
1. december: Katarina Metelko
15. december: Maja Šuštaršič in Davor Poljanšek
29. december: Katarina Metelko
12. januar: Natalija Lapajne
26. januar: Maja Šuštaršič
9. februar: Natalija Lapajne
23. februar: Natalija Lapajne in Maja Šuštaršič

 

MINIMAO ustvarjalnice 

17. november: Zeleno, ki te ljubim zeleno
1. december: PiktOgrami
15. december: Preberi mi pravljico in jaz ti jo narišem
29. december: Štetje let in novo leto
12. januar: Mreža – mreženje
26. januar: AlgoRitem
29.januar: Enigma in ejnarirfišed dešifriranje
9. februar: Od predmeta do kulturne dediščine
23. februar: Enigma in Ejnarirfišed – dešifriranje

 

Vodeni ogledi projektov bienala na partnerskih institucijah

23. november
7. december
21. december: ODPADLO
18. januar
1. februar
8. februar

 

Deli
Skip to content