Novica

MADE IN: pripovedi obrti in oblikovanja prejemnik Nagrade Evropske unije za kulturno dediščino / Nagrade Europa Nostra 2023

13. 06. 2023

Novica

MADE IN: pripovedi obrti in oblikovanja prejemnik Nagrade Evropske unije za kulturno dediščino / Nagrade Europa Nostra 2023

13. 06. 2023

Evropska komisija in organizacija Europa Nostra sta razglasili imena dobitnikov Nagrade Evropske unije za kulturno dediščino / Nagrade Europa Nostra 2023. Letos je najvišje evropsko priznanje na tem področju prejelo 30 izjemnih dosežkov, povezanih s tematiko dediščine, iz 21 držav (celoten seznam si oglejte spodaj). Med letošnjimi nagrajenci je tudi MADE IN: pripovedi obrti in oblikovanja (AT, HR, SI, RS), evropska platforma, ki združuje oblikovalce, raziskovalce in kustose, predane raziskovanju dediščine skozi sodobno produkcijo, ter spodbuja pomembno vlogo obrti pri oblikovanju lokalnih identitet in zagotavljanju trajnosti na ravni skupnosti.

 

Letos so izborne komisije pregledale prijave, ki so jih vložile organizacije in posamezniki iz 35 evropskih držav, med njimi pa je žirija, sestavljena iz strokovnjakov za kulturno dediščino iz vse Evrope, izbrala 30 zmagovalcev.

 

Cecilia Bartoli, svetovno priznana mezzosopranistka in predsednica Europe Nostre, je povedala: »Prisrčne čestitke letošnjim dobitnikom nagrade Evropske unije za kulturno dediščino / nagrade Europa Nostra za nadvse zasluženo priznanje! Prav vsak od njih je navdihujoč zgled, ki prispeva k oblikovanju lepše, bolj trajnostne in vključujoče Evrope. Njihove zgodbe o uspehu kažejo, kako lahko premagamo težave, če združimo znanje, predanost, ustvarjalnost in inovacije. Veselim se srečanja z njimi na slovesni podelitvi nagrad v nam tako ljubih Benetkah, mestu, ki je del svetovne dediščine.«

 

Nagrajencem bodo nagrade izročene na slovesni podelitvi 28. septembra v Palazzu del Cinema v Benetkah. Prestižnega dogodka se bo udeležila tudi Cecilia Bartoli, predsednica Europe Nostre, svojo udeležbo pa je napovedal tudi Margaritis Schinas, podpredsednik Evropske komisije. Na prireditvi bodo razglašeni tudi dobitniki velike nagrade in prejemnik nagrade po izboru javnosti, ki bodo izbrani med letošnjimi zmagovalnimi projekti in bodo upravičeni do denarne nagrade v višini 10.000 evrov. Slovesnost bo vrhunec Evropskega vrha za kulturno dediščino 2023, ki ga s podporo Evropske komisije organizira Europa Nostra in bo v Benetkah potekal od 27. do 30. septembra.

 

Podporniki in ljubitelji kulturne dediščine lahko tudi sami spoznajo nagrajence in se udeležijo spletnega glasovanja! To bo odločilo, kdo bo prejemnik nagrade po izboru javnosti 2023 ter denarne nagrade v višini 10.000 evrov.

 

 

MADE IN: pripovedi obrti in oblikovanja, Avstrija/Hrvaška/Slovenija/Srbija

 

MADE IN je evropska platforma, ki združuje oblikovalce, raziskovalce in kustose, predane raziskovanju dediščine skozi sodobno produkcijo. Njen večplastni pristop zajema raziskovanje, mapiranje in arhiviranje lokalnih obrti ter sodelovalne soustvarjalne programe in pobude za participatorno izmenjavo znanja. MADE IN skrbi za ozaveščanje o tem, kako neprecenljiva je vloga obrti pri oblikovanju lokalnih identitet in zagotavljanju trajnosti na ravni skupnosti.

 

Zamisel za projekt MADE IN se je leta 2014 porodila v zagrebški umetniški organizaciji OAZA kot odziv na zaton malih obrti in delavnic v mestu, platforma pa se je prvič predstavila v Ljubljani, na 24. bienalu oblikovanja (BIO 50), ki jo je pripravil Muzej za arhitekturo in oblikovanje. Ti začetki so položili temelje partnerstva med šestimi organizacijami, in sicer so se povezali OAZA ter Muzej za umetnost in obrt v Zagrebu (Hrvaška), Muzej za arhitekturo in oblikovanje (MAO) (Slovenija), obrtniško-poslovno združenje Werkraum Bregenzerwald (Avstrija) ter Nova Iskra in Mikser (Srbija).

 

Projekt MADE IN, finančno podprt s sredstvi programa Ustvarjalna Evropa, manjši sodelovalni projekti, je trajal od leta 2018 do leta 2021, k njegovemu uspehu pa je prispevala tudi podpora v obliki javnih in zasebnih sredstev iz štirih držav; med drugim so jih prispevala ministrstva za kulturo, Ambasada kraljevine Nizozemske na Hrvaškem, Center za kreativnost iz Slovenije in druge ustanove.

 

Z obravnavanjem pomembnih tematik, kot so nanoturizem, trajnostnost, materiali, viri in skupnosti, so projekti prinesli nova spoznanja, ki se ujemajo s prednostnimi nalogami Evropske komisije, kot so evropski zeleni dogovor, Evropa, pripravljena na digitalno dobo in Novi evropski Bauhaus. V času trajanja projekta so med drugim nastali številni novi izdelki, knjiga, spletna stran in potujoča razstava. Projekt Pripovedi obrti in oblikovanja je bil prvi, ki je obrtnike iz regije postavil na zemljevid ter olajšal izmenjavo neprecenljivega znanja med njimi in oblikovalci.

 

MADE IN priča o moči sodelovanja in njegovem potencialu za povezovanje tradicionalnih obrti s sodobnim oblikovanjem ter razvija živahen ekosistem ustvarjalnosti in dediščine.

 

»Projekt MADE IN z uspešno rabo digitalne tehnologije prepričljivo predstavlja nematerialno dediščino razvoja obrtniških veščin. Premišljeno zasnovana spletna stran, ki omogoča preprosto navigacijo, ponuja bogastvo zanimivih informacij. Vendar je projekt več kot le digitalno orodje, saj krepi povezave med obrtniki in sodobnimi oblikovalci. Poudarja nadaljevanje in razvoj teh častitljivih tradicij ter zagotavlja, da bodo ostale relevantne tudi za prihodnje generacije. V dolgoročni viziji tega razmeroma novega omrežja, ki bo zagotovo še raslo, in v njegovem prizadevanju, da bi doseglo še več deležnikov, se zrcali napreden in inovativen pristop k presečišču umetnosti, obrti in oblikovanja,« je v obrazložitvi zapisala žirija.

 

»Ta vseevropski projekt, ki poteka v tesnem sodelovanju z lokalnimi skupnostmi, s sprejemanjem regionalnih posebnosti opozarja na vezi, ki povezujejo našo skupno obrtniško dediščino. Posebej omembe vreden je njegov medgeneracijski vidik, saj mlade oblikovalce povezuje z izkušenimi rokodelci. Tako ustvarja močno povezavo med dediščino in kreativnimi industrijami, ob tem pa obravnava aktualne družbene in poslovne spremembe ter ponuja priložnosti za trajnostno rast,« je še pojasnila žirija.

 

Več na: www.madein-platform.com

 

Deli
Skip to content