Železniška postaja Maribor

7. 8. 2013

Železniška postaja Maribor

7. 8. 2013

V okviru programa »Arhitektura v živo« vas ob razstavi Pod skupno streho vabimo v Maribor na ogled železniške postaje. Objekt nam bo predstavila dr. Eva Sapač, konservatorska svetovalka z Zavoda za varstvo kulturne dediščine Slovenije.

Izhodišče ogleda je na železniški postaji ob parni lokomotivi. Najave niso potrebne. Prevoz si udeleženci organizirajo sami.

Dr. Eva Sapač je konservatorska svetovalka na Zavodu za varstvo kulturne dediščine Slovenije in po študiju umetnostna zgodovinarka. Doktorirala je z disertacijo Urbani razvoj Maribora v 20. stoletju: umetnostnozgodovinsko in spomeniškovarstveno vrednotenje urbanistično oblikovalskih kvalitet mesta. Ukvarja se zlasti s spomeniškovarstveno prakso in teorijo. Za prenovo gradu Hompoš je prejela Steletovo priznanje.

Kolodvor Maribor, 1949–1955, Milan Černigoj
Železniška postaja je bila prvi velik projekt, ki so se ga pri obnovi porušenega mesta po drugi svetovni vojni lotili v Mariboru; arhitekta Milan Černigoj in Dušan Černič sta prve idejne načrte izdelala že leta 1949. Zgradba novega kolodvora je monumentalna, v bel istrski kamen oblečena arhitektura, postavljena tako, da oblikuje eno stranico Kidričevega trga. Ob gradnji je bil projekt predmet strokovnih polemik, saj je bila predvidena selitev zgradbe na jug, kamor naj bi se razširilo mestno središče. Posebnost postaje je stolp z uro. Z njim in z veliko blagajniško dvorano je arhitekt Milan Černigoj pokazal, da gre za pomembno javno zgradbo. Obenem je z elegantnim nadstreškom na gobastih stebrih pred vhodom poskrbel, da je merilo postaje človeško. Projekt, shranjen v arhivu Slovenskih železnic, že vključuje tudi urni stolp, kakršnega so kasneje tudi zgradili. Leta 2009 so fasado, stavbno pohištvo in južni del peronskega nadstreška železniške postaje obnovili v skladu s konservatorskim načrtom mariborskega Zavoda za varstvo kulturne dediščine.

 

Otvoritev

Pričetek: ob 18.00

 

Vstopnina

Brezplačno.
Prijave niso potrebne.

 

Informacije

izobrazevanje@mao.si
01 5484 286/280

Deli
Skip to content