Prosvetni dom Bled

3. 7. 2013

Prosvetni dom Bled

3. 7. 2013

V okviru programa »Arhitektura v živo« ob razstavi Pod skupno streho, Moderne javne zgradbe iz zbirke MAO in drugih arhivov vabimo na voden ogled nekdanje kinodvorane na Bledu, leta 1938 zgrajene za namen prosvetnega doma. Zgradbo si bomo ogledali pod vodstvom direktorja MAO Matevža Čelika in blejskega župnika Janeza Ferkolja.

Ogled je omejen na 30 oseb v skupini. Zbiramo prijave na izobrazevanje@mao.si‘>izobrazevanje@mao.si’>izobrazevanje@mao.si.
Prevoz si zagotovijo udeleženci sami.

Za gledališko dvorano prosvetnega doma na Bledu si je arhitekt Danilo Fürst zamislil eno najbolj radikalnih arhitekturnih zasnov odrskega prizorišča v Sloveniji. Ta zanimiva zgradba v razvoju arhitekture, podobno kot Moderna galerija v Ljubljani, napoveduje samosvoj, lokalno občutljiv modernizem, zaznamovan s Plečnikovo sposobnostjo uporabiti klasične in vernakularne elemente na sodoben način. Vendar izstopata predvsem Fürstovo spretno obvladovanje zelo zahtevne prostorske situacije ter stremljenje za najnovejšimi prostorskimi in tehničnimi rešitvami. Prosvetni dom na Bledu je bil prvi večji projekt, ki ga je mladi arhitekt Fürst zasnoval samostojno, ko je prevzel službo mestnega arhitekta na Bledu. Svojemu naročniku, tedanjemu župniku Francu Zabretu, je predlagal radikalni koncept totalnega gledališča, ki ga je v okviru Bauhausa za gledališče v Berlinu leta 1927 razvil nemški arhitekt Walter Gropius. Drzni Fürstov predlog je bil sprejet, projekt za izvedbo pa je očitno nastajal kar med gradnjo. Na ohranjenih risbah beremo razvoj projekta, ki je iz kvadratne tlorisne zasnove prešla v trapez. Njegovi zadnji stranici je arhitekt v loku zapeljal okrog odra in oblikoval steno, oblikovano kot vzvalovljena zavesa. Streho dvorane nosijo ogromni žebljani leseni nosilci. Med vojno je bila dvorana spremenjena v kinodvorano, po vojni je bila zgradba nacionalizirana, v sredini devetdesetih let pa je bil prosvetni dom vrnjen blejski župniji, ki načrtuje njegovo obnovo.

 

Otvoritev

Pričetek: ob 17.00

 

Vstopnina

Brezplačno.
Obvezne so prijave: izobrazevanje@mao.si.

 

Informacije

izobrazevanje@mao.si
01 5484 286/280

Deli
Skip to content