Voden ogled: SNG Opera in balet Ljubljana

17. 9. 2019

Voden ogled: SNG Opera in balet Ljubljana

17. 9. 2019

 

Češka arhitekta J.V. Hráský in A.J. Hrubý sta vzor za zasnovo neorenesančne palače našla v Semperjevi Dresdenski operi. Bogato okrašeno pročelje se ponaša z eno najboljših figuralnih kompozicij kiparja Alojzija Gangla.

Projekta obnove operne hiše so se lotili predvsem zaradi prostorske stiske in težav z akustiko. Glavno in stranski fasadi stavbe ter gledališko dvorano so temeljito in pazljivo obnovili, na zadnji strani pa je opera dobila veliko sodobno razširitev.

V novem delu so pridobili nove vadbene dvorane in uredili zadnji oder z dovozom za dostavo večjih in zahtevnejših kosov scenografije. Odrski prostor so povečali tako v širino in globino kot tudi v višino, pod dvorano za občinstvo pa so zgradili nov foyer, v katerega vstopamo prek dveh novih stranskih atrijev. S tem je stavba pridobila večji družabni prostor za obiskovalce predstav, obenem pa tudi novo prečno os.

Stavbo opere si bomo ogledali z arhitektom Marjanom Zupancem, enim od avtorjev prenove in konservatorko Marijo Režek Kambič.
 
Prijave so zaključene.
 

 

Vstopnina

brezplačno 

 

Informacije

Obvezne prijave na: 

Skip to content