Trajnostno oblikovanje za prehod v krožno gospodarstvo

27. 3. 2018

Trajnostno oblikovanje za prehod v krožno gospodarstvo

27. 3. 2018

Strategija razvoja Slovenije 2030 ugotavlja, da bomo morali ”za uspešen prehod v nizkoogljično krožno gospodarstvo prekiniti povezavo med gospodarsko rastjo in rastjo rabe surovin in neobnovljivih virov energije ter s tem povezanim povečanim obremenjevanjem okolja”.

Brez sprememb potrošniških in proizvodnih vzorcev tega ne bomo mogli doseči. Uporaba oblikovalskih pristopov bo pri tem igrala eno od ključnih vlog. Na dogodku bomo predstavili nekaj možnih odgovorov na vprašanje kako.
 
V dopoldanskem delu dogodka, ki je namenjen širši javnosti, bodo predstavljeni primeri dobrih praks vzpostavitve sistemske podpore za prehod v krožno gospodarstvo v nekaterih državah EU (Belgija, Nizozemska) in kakšno mesto pri tem igra trajnostno oblikovanje.
 
Izvedeli bomo nekaj več o samih teoretičnih pristopih na tem področju, s kakšnimi orodji je mogoče teorijo prenesti v prakso (OVAM, BiomimicryNL) in kako praktične rešitve zaživijo v podjetjih in izdelkih ter storitvah iz Slovenije (Donar) in tujine (MUD Jeans). Predstavili bomo tudi predloge ukrepov, ki smo jih na tem področju identificirali pri pripravi regijskega akcijskega načrta za uporabo sistemskega oblikovanja za prehod v krožno gospodarstvo v okviru projekta Retrace.
 
V popoldanskem delu sledi delavnica Praktični vidiki uporabe orodij za podporo trajnostnemu oblikovanju, namenjena predvsem predstavnikom oblikovalske stroke, ustvarjalcem in podjetjem, vodili ju bosta predstavnici organizacij OVAM in BiomimicryNL. Število mest na delavnici je omejeno. Na dopoldanskem delu dogodka bo zagotovljeno simultano tolmačenje, popoldanska delavnica pa bo potekala v angleškem jeziku.
 
Dogodek organizira Služba Vlade RS za razvoj in evropsko kohezijsko politiko v sodelovanju s Centrom za kreativnost Muzeja za arhitekturo in oblikovanje. Na dogodek se je potrebno prijaviti do vključno 16. marca 2018 preko spletne prijavnice.
 

Vljudno vabljeni! 

 

Lokacija

prostori podjetja Donar
Kamniška 41
1000 Ljubljana

 

Informacije

E: dejan.hribar@gov.si
T: 01/400 3768

 

Organizacija

Služba Vlade RS za razvoj in kohezijsko politiko v sodelovanju s Centrom za kreativnost Muzeja za arhitekturo in oblikovanje 

Deli
Skip to content