Prenos veščin: Lara Bohinc

20. 12. 2018

Prenos veščin: Lara Bohinc

20. 12. 2018

Na kreativen način se poslavljamo od starega leta. Prenos veščin Centra za kreativnost predstavlja mednarodno uveljavljeno oblikovalko Laro Bohinc, MAO pa prvič v Sloveniji gosti razstavo pohištva Bohinc Studia. Veselo decembrsko razpoloženje bomo zaključili s prijetnim druženjem!

Na zadnjem letošnjem dogodku iz serije Prenos veščin, na katerem se vsak mesec predstavljajo izkušnje in poti uveljavljenih slovenskih ustvarjalcev in ustvarjalnih podjetnikov, ki delujejo v kulturnem in kreativnem sektorju, gostimo mednarodno uveljavljeno oblikovalko Laro Bohinc. Z njo se bomo pogovarjali o njeni karierni poti ter otvorili razstavo pohištva Bohinc Studia.

Program

18.00: predavanje, na katerem bo Lara Bohinc predstavila svojo karierno pot in poslovne odločitve. Vprašanja občinstva so dobrodošla.

20.00: odprtje razstave pohištva Bohinc Studia

21.00: Koncert Pandora’s Jukebox in druženje

Predavanje je javno in odprto, predhodne prijave niso potrebne.
Vljudno vabljeni!

Več>>

Lara Bohinc, oblikovalka
Industrijsko oblikovanje je študirala na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje v Ljubljani ter študij nadaljevala na Royal College of Art v Londonu (MA), kjer se je specializirala za nakit in kovine. Po študiju je bila zanjo pomembna prelomnica nagrada britanskega modnega sveta (British Fashion Council) »New Generation«, s katero je lahko osnovala lastni studio. Usmerila se je predvsem v modni nakit, s katerim je mednarodno zaslovela na modnih festivalih v Parizu in Londonu. Kasneje je blagovno znamko dopolnila z nakitom iz žlahtnih kovin, s torbicami, očali, šali in drugimi modnimi dodatki. Poleg razvoja lastne blagovne znamke je ves čas svetovala tudi drugim blagovnim znamkam, med njimi tudi luksuznim, kot so Montblanc, Gucci, Costume National, Lanvin, Exte, Guy Laroche, Marcus Lupfer, Julien Mcdonald ter predvsem Cartier, s katerim je sodelovala več kot desetletje.

V zadnjem času se je v okviru lastnega oblikovalskega podjetja Bohinc Studio preusmerila v oblikovanje pohištva. Zasnovala je kolekcijo stolov, miz, vaz, pa tudi svetil in ogledal. Izbrano kolekcijo si boste lahko prvič ogledali na razstavi v Muzeju za arhitekturo in oblikovanje.

Prvi kos pohištva, ki ga je oblikovala, je bila kinetična miza Solaris za razstavo »Handmade« revije Wallpaper leta 2014, ki jo je izdelala v sodelovanju s strokovnjaki za kamen Lapicida. Uspeh tega kosa jo je privedel do oblikovanja kolekcije pohištva in dodatkov za dom iz marmorja. V sodelovanju s švedskim podjetjem Skultna je zasnovala prodajno zelo uspešno kolekcijo medeninastih svečnikov in pisarniških dodatkov. Izdelke je razstavila na London Design Festivalu in na Bloomergovi razstavi »Waste Not Want It«. Klop, ki jo je leta 2016 zasnovala za okrožje Kensington in Chelsea, jo je dokončno napotila k raziskovanju pohištva in dodatkov za dom. Lansko leto je na pohištvenem sejmu v Milanu prvič predstavila kolekcijo stolov, sodelovala je na salonu v New Yorku, na London Design Festivalu, na razstavah Nomad, Miart idr.

Njeno delo je bilo vedno raznoliko, ni se zvrstno omejevala, ker strastno verjame v dobro oblikovanje. V svojem delu je vedno prepletala nakit, predmete in pohištvo. Lahko bi rekli, da je njen pristop k oblikovanju nakita in pohištva podoben, arhitekturen, saj ga po eni strani odlikujeta poznavanje načina izdelave in večno raziskovanje materialnosti, po drugi pa geometrijska dekonstrukcija funkcionalnosti objektov. Poznavanje procesov izdelave in zakonitosti materialov je bistveno za oblikovanje prvovrstnih, luksuznih izdelkov. Pri tem Lara ohranja spoštovanje do tradicionalnih obrti, v katere vpleta sodobne principe izdelave, da objektom doda sodobno eleganco. Njen način oblikovanja pogosto izhaja iz nasprotij – drzno in lahkotno, grafično in fluidno, oglato in ženstveno hkrati.

 

Lokacija

MAO
Pot na Fužine 2

 

Vstopnina

brezplačno

 

Informacije

 info(at)czk.si

 

Organizacija

Center za kreativnost

 

Povezava
https://www.czk.si/?m=event&id=46

Deli
Skip to content