Ta veseli dan kulture v MAO

Vodstvo / 3. 12. 2022 / 11:00

Ta veseli dan kulture v MAO

Vodstvo / 3. 12. 2022 / 11:00

Na Ta veseli dan kulture kulturne institucije letos že 22. leto zapored brezplačno odpiramo svoja vrata!

 

V MAO vam ob prazniku kulture pripravljamo prvi voden ogled razstave UNIVERSUM Plečnik: Od delavnice do mita, voden ogled razstave Kroženje in Satje, svetili Janje Lap, voden ogled gradu Fužine in premiero kratkih filmov na temo Jožeta Plečnika.

 

PROGRAM:

11.00 Voden ogled gradu Fužine

 

Fužinski grad so sezidali člani rodbine Khisl v sredini 16. stoletja. Takrat je dokazoval bogastvo, ugled in politično moč prvih lastnikov. Že ob koncu stoletja in v naslednjih obdobjih je grad večkrat zamenjal lastnike, kar se je odražalo tudi v stavbni strukturi. Pomembno dopolnitev predstavlja hidroelektrarna, ki so jo gradu prizidali leta 1897 za potrebe vevške papirnice. Elektrarna deluje še danes in je svojevrstna tehniška znamenitost. Grad Fužine je bil leta 1984 razglašen za kulturni spomenik in je od leta 1990 namenjen muzejski dejavnosti v upravljanju Muzeja za arhitekturo in oblikovanje.

 

Po stavbni in kulturni zgodovini gradu Fužine bo vodila umetnostna zgodovinarka Katarina Metelko.

 

Prijave: izobrazevanje@mao.si

 

15.00 Prvo vodstvo po razstavi UNIVERSUM Plečnik: Od delavnice do mita

 

Jože Plečnik je ustvaril enega najbolj samosvojih arhitekturnih opusov 20. stoletja in izobrazil več generacij arhitektk in arhitektov, ki so v drugi polovici 20. stoletja ustvarili prepoznavni modernizem ljubljanske šole. Razstava skozi obravnavo izbranih arhitektovih pristopov in s tematiziranjem kompleksnega odnosa med učiteljem in študenti reflektira Plečnikovo bogato zapuščino in doslej manj izpostavljene teme. Slovensko prestolnico, ki jo je Plečnik izgrajeval postopoma in z omejenimi sredstvi ter v njej interpretiral ostanke preteklosti in jih spajal v nove celote, danes beremo kot možnost drugačnega, bolj trajnostnega in humanega mesta.

 

Po razstavi bo vodil dr. Bogo Zupančič, direktor MAO in sokustos razstave UNIVERSUM Plečnik: Od delavnice do mita.

 

Prijave: izobrazevanje@mao.si

 

16.00 Premiera kratkih filmov na temo Jožeta Plečnika

 

Ob 150-letnici rojstva arhitekta Jožeta Plečnika smo v Muzeju za arhitekturo in oblikovanje razpisali filmski natečaj. Mlade smo povabili, da arhitektovo delo povežejo s svojo zgodbo, ki je lahko vsakdanja, osebna in intimna ali pa popolnoma domišljijska. Od 11. do 16. ure bodo na ogled vsi kratki filmi, ki so prispeli na natečaj. Dogodek se bo zaključil s premiero zmagovalnih filmov podelitvijo nagrad.

 

17.00 Vodstvo po razstavi Kroženje in Satje, svetili Janje Lap

 

Na razstavi je na ogled izbor svetil iz novo pridobljene zapuščine arhitektke in oblikovalke Janje Lap. Njeno delo je poleg arhitekture, industrijskega oblikovanja, pedagoškega in raziskovalnega dela ter sistemskega in storitvenega oblikovanja, ves čas vključevalo tudi oblikovanje v steklu. To je bil njen priljubljeni material, po katerem je tudi najbolj znana.

 

Po razstavi bo vodila kustosinja razstave Špela Šubic.

 

Obisk muzeja in udeležba na vodenih ogledih sta brezplačna!

 

Partnerji filmskega natečaja

Deli
Skip to content