Novica

FILMSKI NATEČAJ

30. 09. 2022

Novica

FILMSKI NATEČAJ

30. 09. 2022

Učence, dijake in študente vabimo k ustvarjalnemu premisleku in izrazu skozi filmski in video pristop.

 

Ob 150-letnici rojstva arhitekta Jožeta Plečnika je Vlada Republike Slovenije razglasila leto 2022 za Plečnikovo leto. Življenju in delu arhitekta bo posvečeno raznoliko dogajanje skozi celo leto. V MAO se bodo zvrstile razstave, vodeni ogledi, ustvarjalne delavnice, Arhitektura v živo. Vljudno vabljeni!

 

Vabimo vas, da se pridružite 150. obletnici rojstva arhitekta Jožeta Plečnika in s svojo mladostno ustvarjalno energijo pokažete, kako vi vidite njegovo arhitekturo in jo povežete s svojo zgodbo, ki je lahko vsakdanja, osebna in intimna ali pa popolnoma domišljijska.

 

In vendar je arhitekt Plečnik ustvarjal tudi v širšem slovenskem prostoru, morda prav v vaši neposredni bližini.

 

Plečnikova Ljubljana_priloga (1) Plečnikova Slovenija_priloga (2)

 

Osnovna izhodišča

S kratkimi zgodbami in predstavitvami Plečnikove arhitekture želimo gledalcem približati prostor, ki ni zgolj statičen, temveč izredno živ in dinamičen, ter predstaviti zgodbe in pogled ljudi, ki arhitekturo uporabljajo.

 

Skozi zgodbo uporabnika, ki naj ne bi prevladala nad prizoriščem, pa lahko opozorimo na različne odnose (nekaj primerov):

       – funkcija in uporabnost, prostor in gibanje

npr. Plečnikovi mostovi ne služijo le prehajanju bregov, temveč so široki trgi, kjer se ljudje družijo, kjer se prodajajo knjige, starine, nastopajo poulični glasbeniki in gledališčniki

– oblika in vsebina, preureditev in program, preplet starega in novega

v Križankah, nekoč samostanskemu kompleksu nemškega križevniškega reda, je danes šola za oblikovanje in fotografijo, kjer se rojevajo nove ideje. Letno gledališče je prizorišče mnogih koncertov.

      – notranjost in zunanjost, celota in detajl, svetloba in tema

Narodna in univerzitetna knjižnica od zunaj deluje kot masivni blok, izstopa skrbna uporaba (krajevnih) materialov in lokalne tradicije, notranjščino pa odlikuje izvirna Plečnikova oprema in mnogo detajlov. Npr. detajl kljuke lahko beremo kot grškega Pegaza, ki obiskovalca knjižnice vabi, da se vzpne skozi temno stopnišče iz podpeškega kamna v čitalnico, k svetlobi, torej stopa »iz mraka neznanja k znanju in razsvetljenju«

      – javno in zasebno, arhitektura in arhitekturni členi

Ob koncu tedna zaživijo tudi osrednje tržnice, kjer branjevke pišejo svoje zgodbe, medtem ko izza njih lahko spremljamo arhitektove obrise antičnih vzorov in arhetipov: paviljona, stebrne lope, templja…

 

Plečnik je zaznamoval tri srednjeevropska mesta (Dunaj, Praga, Ljubljana), njegovo Ljubljano lahko beremo kot celostno umetnino 20. stoletja in kot urbanistični fenomen. Izbrana Plečnikova dela v Ljubljani so bila v lanskem letu vpisana na seznam svetovne dediščine UNESCO.

In vendar je arhitekt Plečnik ustvarjal tudi v širšem slovenskem prostoru, morda prav v vaši neposredni bližini.

 

Kriteriji, ki jih bomo upoštevali:

 

  1. Izjemen izbor teme/vsebine, subtilnost zgodbe in dovršenost prikaza izbranih arhitekturnih objektov, dopolnjevanje zgodbe in arhitekture

2. Sporočilnost, komunikativnost in atraktivnost za širšo ciljno publiko. Izvirnost in kreativnost scenarija, pristopa

3. Poudarek na arhitekturi, posameznih arhitekturnih elementih in celoti

4. Kratki filmi naj bodo posneti brez komercialnih ciljev, takšni, ki ne sledijo modnim trendom, ampak jih odlikuje avtorski pristop. V izbor ne bomo uvrstili filmov, ki bi kogar koli na kakršen koli način žalili, spodbujali k verski, rasni, politični ali drugi nestrpnosti in ki vsebovali vsebine, ki so v nasprotju z zakonodajo Republike Slovenije.

5. Dolžina filma je lahko največ 3 minute, sestavljena naj bo izključno iz vizualnih materialov, posnetih s katerokoli kamero, bodisi telefonom. Film je dovoljeno urejati s pomočjo kakršnegakoli računalniškega programa, dovoljeno je dodajati audio-material. Velikost ne sme presegati 100 MB.

6. Sodelujejo lahko vsi filmi, ki so nastali v Sloveniji ali izven nje v osnovnih ali srednjih šolah, ter visokih šolah, mladi filmski ustvarjalci v video klubih do starosti 25 let. Filmi bodo uvrščeni v tri starostne kategorije. Prijavnine ni.

  1. Avtor s tem, ko je poslal izdelek na natečaj, dovoljuje njegovo namestitev na muzejskih spletnih straneh www.mao.si in muzejskemu profilu na Facebooku oz. Youtube kanalu

Žirija v sestavi kustosov, arhitektov in režiserjev bo vaše prispele filme ovrednotila in najzanimivejše nagradila. 3. decembra 2022 na Veseli dan kulture bomo le-te predstavili v Muzeju za arhitekturo in oblikovanje in na naših spletnih straneh.

 

Vaše prispevke pričakujemo do 31. oktobra 2022 na naslov:

 

MUZEJ ZA ARHITEKTURO IN OBLIKOVANJE

Rusjanov trg 7

1000 LJUBLJANA

 

S pripisom Plečnikovo leto _ filmski natečaj

 

Filme skupaj s prijavnico lahko pošljete tudi preko WeTransferja na e-naslov: izobrazevanje@mao.si; kjer smo vam tudi na voljo za vse dodatne informacije.

V kolikor naložite film na Vimeo, Google Drive, Dropbox ali YouTube je potrebno na prijavnico vnesti spletno povezavo.

 

Prijavnica za filmski natečaj

 

 

Partnerji filmskega natečaja

Deli
Skip to content