Svetovni dan art nouveauja v Ljubljani

6. 6.—16. 6. 2019

Svetovni dan art nouveauja v Ljubljani

6. 6.—16. 6. 2019

10. junija praznujemo svetovni dan art nouveauja – nove umetnosti, ki je na prelomu 19. in 20. stoletja spremenila podobo mest v Evropi in tudi izven nje. Na ta dan sta umrla Antoni Gaudi in Ödön Lechner, dva izmed najbolj karizmatičnih artnouveaujevskih arhitektov, ki sta na različnih koncih Evrope umetnost popeljala v novo stoletje.

Zamisel o praznovanju svetovnega dneva art nouveauja se je leta 2013 porodila sodelavcem madžarske revije Art Nouveau Magazine. Od tedaj vse aktivnosti ob svetovnem dnevu art nouveauja koordinirata mednarodna mreža Réseau Art Nouveau Network (RANN) v Bruslju in Ruta del Modernisme v Barceloni, katerih članica je tudi Ljubljana.
 
V tednu okrog 10. junija v vseh partnerskih mestih mreže RANN potekajo najrazličnejši dogodki – razstave, predavanja, vodeni sprehodi po mestih in muzejskih zbirkah. Praznovanju svetovnega dneva art nouveauja se pridružuje tudi Ljubljana, ki pripravlja vrsto dogodkov, s katerimi pomaga v javnosti krepiti zavest o kulturnih vrednotah in evropski razsežnosti te, nam tako bližnje dediščine.
 
 
Tudi v MAO smo ob prazniku art nouveauja pripravili tematske dogodke: 
 
NEDELJA, 9. JUNIJ, ob 11.00 
Katarina Metelko (MAO) in Marija Režek Kambič (ZVKDS OE Ljubljana) 
Obvezne prijave na izobrazevanje@mao.si‘>izobrazevanje@mao.si  
 
PONEDELJEK, 10. JUNIJ, World Art Nouveau Day, ob 17.00
Katarina Metelko (MAO) in Marija Režek Kambič (ZVKDS OE Ljubljana)
Obvezne prijave na izobrazevanje@mao.si
 
NEDELJA, 16. JUNIJ, ob 11.00, MAO
Gojko Zupan (Direktorat za dediščino, MK)
 
NEDELJA, 16. JUNIJ, ob 11.00, MAO
Otroci se bodo prelevili v stavbenike in arhitekte, potovali bomo po evropskih prestolnicah na prelomu prejšnjega stoletja in iskali navdih za lastno ustvarjanje. Kartonske škatle bodo postale mini secesijske hiše: z barvno ponazoritvijo tipičnih geometrijskih vzorcev, rastlinskimi motivi, prepletanju žice, ki bo simulirala umetelnost takratnih kovanih ograj…se bomo prestavili v čas popotresne Ljubljane in skozi glasbo, gib ter podobo skušali ujeti takratnega duha.

 

Informacije

01/ 5484 282/80
izobrazevanje(at)mao.si

 

Organizacija

MOL, Art Noveau Magazine, Réseau Art Nouveau Network (RANN) in Ruta del Modernisme

Deli
Skip to content