Svetlobna gverila v parku pred Gradom Fužine

31. 5.—28. 6. 2019

Svetlobna gverila v parku pred Gradom Fužine

31. 5.—28. 6. 2019

Letošnji festival Svetlobna gverila, ki se posveča raziskovanju meja; se skladno z vsebinsko rdečo nitjo festivala podaja v nekatere mejne predele mesta – tokrat na Fužine, kjer se v drugem festivalskem polčasu obeta vrsta postavitev, povečini nastalih v aktivnem sodelovanju z lokalnim prebivalstvom, s člani Centra aktivnosti Fužine, stanovalci Doma starejših občanov Fužine, člani Cone Fužine, člani Društva za razvoj skupnostnih programov za mlade, Četrtno skupnostjo Moste in drugimi prebivalci Fužin.

 
Blok 2 v dveh postavitvah Andreja Štularja s skupnim naslovom Soseska F odzvanja prostorski kontekst lokacije in se navezuje na tematiziranje različnih meja. Delo z naslovom Terasa 1 si prilašča in modificira starejše mikrointervencije v parku: na eni od opečnatih teras, ki so nedavno zrasle v okolici, je avtor s pomočjo svetlobe definiral mejo, plot, ki se ves čas izmika gledalcu. Drugi projekt, Blok 2, ponazarja človeško ‘mravljišče’, kjer lahko gledalec posluša zgodbe prebivalcev iz soseščine. Participatorni projekt vsebuje vrsto pričevanj o življenju na Fužinah in tako izpostavlja meje med zasebnim in javnim.
 
Študenti Fakultete za arhitekturo in Fakultete za elektrotehniko so ustvarili svetlobno instalacijo, naslovljeno Portal. Pot skozi portal je prispodoba za življenje, ki je polno ovir, na katere se vsak človek odzove drugače. Kompozicija svetlobe se spreminja glede na trenutno dogajanje v prostoru in tako z nami zaživi.
 
Naravnim oblikam podobne tekstilne strukture – gnezda, ki so se z viticami povezala med seboj in zrasla skupaj z mogočnimi drevesi okrog fužinskega gradu, so nastala v povezavi z raznoliko lokalno skupnostjo, ki jo bogatijo številne tradicije, običaji in bivalne navade. Po vzoru ročnih del, s katerimi njeni prebivalci ohranjajo stik s svojim narodnim in kulturnim izročilom, so študenti katedre za oblikovanje tekstilij in oblačil Naravoslovnotehniške fakultete v sodelovanju s tamkajšnjimi prebivalci oblikovali združbo visečih prostorskih tvorb po skupnim naslovom Onkraj meja, ki je kot mesto v malem metafora za Fužine.

 

Otvoritev

31. 5. ob 21.30

 

Lokacija

MAO (Grajski park), Pot na Fužine

 

Odprto

 do 28. 6. 2019

 

Vstopnina

brezplačno

 

Organizacija

Svetlobna gverila

Deli
Skip to content