Vodstvo po secesijski Ljubljani

10. 6. 2019

Vodstvo po secesijski Ljubljani

10. 6. 2019

V več evropskih mestih je na prehodu iz 19. v 20. stoletje vzniknilo novo umetnostno gibanje s skupnimi izhodišči in raznoterimi slogovnimi izrazi. Nove, meščanske, umetniške sloge, ki so se velikopotezno odmikali od klasične umetnosti, pri nas najbolje poznamo pod nazivom secesija.

Njegov svobodni in lahkotni slog, povezan z naravo, folklorno dediščino in geometrijskimi oblikami, je v Ljubljani zapustil prvo pomembno sled v letu 1901, ko je bil zgrajen Zmajski most Jurija Zaninovića. Ljubljana je dobila novo podobo po potresu 1895. Glavnino secesijskih stavb so postavili med leti 1901 in 1909 ob Miklošičevi cesti ter med Slovensko in Njegoševo cesto.

Sprehodili se bomo med nekaterimi najpomembnejšimi stavbami, za katere so načrte izdelali domači in tuji arhitekti; med njimi Maks Fabiani, Ivan Vurnik, Josip Vancaš, Ciril Metod Koch in drugi.

Vljudno vabljeni!
 
Vodita Natalija Lapajne (MAO) in Marija Režek Kambič (ZVKDS). Obvezne prijave na izobrazevanje@mao.si‘>izobrazevanje@mao.si

10. junija praznujemo svetovni dan art nouveauja – nove umetnosti, ki je na prelomu 19. in 20. stoletja spremenila podobo mest v Evropi in tudi izven nje. V tednu okrog 10. junija v vseh partnerskih mestih mreže RANN potekajo najrazličnejši dogodki – razstave, predavanja, vodeni sprehodi po mestih in muzejskih zbirkah.

Praznovanju svetovnega dneva art nouveauja se pridružuje tudi Ljubljana, ki pripravlja vrsto dogodkov, s katerimi pomaga v javnosti krepiti zavest o kulturnih vrednotah in evropski razsežnosti te, nam tako bližnje dediščine.

Več>>

 

Vstopnina

brezplačno 

 

Informacije

01/ 5484 282/80
izobrazevanje@mao.si

 

Organizacija

MOL, Art Noveau Magazine, Réseau Art Nouveau Network (RANN) in Ruta del Modernisme

Deli
Skip to content