Simpozij o življenju in delu akademika Stanka Kristla

Simpozij / 12. 10. 2022 / 10:30

Simpozij o življenju in delu akademika Stanka Kristla

Simpozij / 12. 10. 2022 / 10:30

Sreda, 12. oktobra I ob 10.30 I SAZU, Novi trg 3, Ljubljana

 

Slovenska akademija znanosti in umetnosti ter Muzej za arhitekturo in oblikovanje vabita na znanstveno srečanje, posvečeno akademiku prof. dr. Stanku Kristlu ob njegovi stoletnici.

 

Na simpoziju bodo poleg akad. Stanka Kristla sodelovali še: akad. Peter Štih, predsednik SAZU, dr. Bogo Zupančič, direktor MAO, akad. Marko Marijan Mušič, prof. dr. Fedja Košir, svetovalec SAZU, doc. Aleksander Ostan, prof. dr. Aleš Vodopivec, prof. mag. Tadej Glažar in asist. Jure Henigsman s Fakultete za arhitekturo ter Maja Vardjan, muzejska svetovalka Muzeja za arhitekturo in oblikovanje, ki bo predstavila Kristlovo idejo prvinskega prostora skozi njegove interierje.

 

Maja Vardjan: »Kristl je raziskoval prvo človekovo dojemanje prostora, v interier je vključeval tako znanost biologije, psihologije, medicine in sociologije. Raziskoval je, kako še nerojeni otrok dojema prostor, svetlobo v maternici, kakšen je prvi stik otroka z materjo in njeno kožo, kaj vse vpliva na razvoj otroka. To je primerjal z razvojem človeške civilizacije v smislu bivanja, grajenih struktur: najprej čistega prvotnega prostora jame, potem pa prvih grajenih, organskih struktur, ki so se z razvojem spreminjale v neki ortogonalni racionalni prostor. Primarna prostorska predstava še nerojenega otroka v kasnejšem človekovem razvoju in tudi v projektiranju arhitekture nasploh večinoma ostane prezrta.«

Deli
Skip to content