Zgodba o juti

Predstavitev / 5. 10. 2022 / 12:30

Zgodba o juti

Predstavitev / 5. 10. 2022 / 12:30

Sreda, 5. oktober I ob 12.30 I MAO

 

Namen dogodka je predstaviti kreativni potencial materiala, s katerim se v vsakodnevnem življenju srečamo le redko, – jute. Juta se najpogosteje uporablja za transportne žaklje kavnih zrn, v Sloveniji pa se večina tega materiala zavrže in pristane v sežigalnici.

 

Projekti študentov magistrske stopnje industrijskega oblikovanja na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje v »predkoronskem« letu so dokaz, da je mogoče na prvi pogled še tako neuporaben odpadek predelati za vsestransko uporabo, bodisi kot nov izdelek z drugim namenom ali kot surovino za nadaljnjo uporabo v proizvodnih procesih. Iskanje nove uporabe tega materiala, pa, kot pričajo tudi projekti študentov, vodi do presenetljivih inovacij, s katerimi bi lahko reševali pereče probleme embalaže za enkratno uporabo.

 

Surovino, svoje eksperimentalne izkušnje in potencial za uporabo bosta predstavili izr. prof. mag. Barbara Prinčič in magistrska kandidatka Julija Karas iz Akademije za likovno umetnost in oblikovanje Univerze v Ljubljani. Na dogodku bo juta v različnih pojavnih oblikah na razpolago za ogled in otip, v živo bodo predstavljeni tudi različna uporaba jute v povezavi z drugimi materiali. Nekaj jute pa bo tudi mogoče odnesti domov ter jo, pod vtisom dogodka, ponovno uporabiti v lastnem domu.

 

Dogodek poteka v okviru BIO27 in v sodelovanju z Akademijo za likovno umetnost in oblikovanje.

Deli
Skip to content