Prikaz postopka mokri kolodij

15. 4. 2013

Prikaz postopka mokri kolodij

15. 4. 2013

Oddelek za fotografijo MAO vabi na prikaz oziroma demonstracijo fotografskega postopka mokri kolodij in opreme, ki jo ob tem potrebujemo. Prikaze bo izvedel priznani slovenski fotograf Borut Peterlin.

Mokri kolodij na steklu je po dagerotipiji in talbotipiji tretja fotografska tehnika. Izumljena je bila leta 1851. Zaradi svoje izjemne ločljivosti, bogate tonalitete in enostavnosti v primerjavi z dagerotipijo je sprožila pravo revolucijo v fotografiji in je kljub skoraj dvestoletnemu razvoju fotografije še vedno superioren postopek. To velja predvsem za mokrokolodijski negativ. Pri postopku se na steklu namreč formirajo molekule srebra, medtem ko klasičen črno–beli film vsebuje srebro-halidne kristale, digitalna fotografija pa piksle. Slabost mokrega kolodija je, da za korektno osvetlitev potrebujemo približno dvestokrat več svetlobe kakor za film z občutljivostjo 100 ISO; molekule so namreč veliko manjše kot kristali. Osvetlitveni časi so tako od 3 do 10 sekund. Druga slabost je, da mokri kolodij ni občutljiv na rdeči in oranžni spekter svetlobe, temveč predvsem na ultravijolično svetlobo in na modri barvni spekter. Tonaliteta kože denimo zato ne ustreza sodobnim predstavam.

Na demonstraciji bo predstavljen postopek mokrega kolodija in oprema, ki jo za to potrebujemo ter mokrokolodijski negativ in njegovo kopiranje na papir po postopkih iz 19. stoletja. Nadalje bo predstavljen še postopek cianotipija, ki je zaradi svoje enostavnosti in varnosti še vedno zelo priljubljen.

Borut Peterlin je diplomiral na praški Akademiji FAMU, bil je štipendist Benettonove Fabrice in je podiplomski diplomant London College of Printing. Znan je po svojih portretih v tedniku Mladina, kjer je bil več let tudi fotourednik. V zadnjem času se je posvetil oživljanju starih pionirskih fotografskih tehnik tako v avtorski fotografiji kot tudi v oživljanju slavnega steklenega studija, kjer je ustvarjal znameniti slovenski fotograf Josip Pelikan. Zadnje priznanje, ki ga je Borut Peterlin prejel za svoje delo, je nagrada na Slovenija Press Photo 2013 v kategoriji Kultura in zabava.

 

Otvoritev

Pričetek: ob 16.30
Trajanje: 2 uri

 

Vstopnina

5,00 €

Obvezne so prijave: izobrazevanje@mao.si‘>izobrazevanje@mao.si.

 

Informacije

izobrazevanje@mao.si
01 5484 286/280

Deli
Skip to content