Mladi ustvarjalci 2: Behance portfolio review

18. 4. 2013

Mladi ustvarjalci 2: Behance portfolio review

18. 4. 2013

Oblikovalec Tomato Košir skupaj z Muzejem za arhitekturo in oblikovanje pripravlja drugo predstavitev portfeljev s portala Behance (Behance portfolio review), ki je trenutno najnaprednejši ponudnik zastonjskih gostovanj portfeljev. Priljubljeni portal ima v primerjavi z ostalimi sorodnimi združenji skoraj petnajstkrat višjo gledanost, hkrati pa preko njega ponujajo službe velika podjetja kot so Google, Nike, Apple, Microsoft, TED, Sony. Mreža Behance trenutno gostuje ustvarjalce iz 128 kreativnih področij (od arhitektov, pisateljev, glasbenikov do likovnih ustvarjalcev) iz 172 držav (prevladujejo ustvarjalci iz ZDA, Poljske, Velike Britanije, Rusije, Španije, Kanade in Italije). Ogledate si lahko 1.1 milijona projektov, vsak teden se naloži 20.000 novih. Najbolj gledana dela so dosegla v približno štirih letih od en do dva milijona ogledov.

Teden Behance portfeljev so prvič organizirali leta 2011 in že v drugem krogu je bilo v 666 mestih organiziranih 763 dogodkov; predstavilo se je 8612 ustvarjalcev. Največ ustvarjalcev se predstavlja v New Yorku, Rimu, Londonu, Sao Paulu, San Franciscu, Minsku, Torontu, Montrealu in Los Angelesu. V Ljubljani bomo predstavili dela mladih ustvarjalcev, ki zaključujejo študij in tiste, ki imajo že prve službe. Namen je povezati različna kreativna področja, izmenjava znanj in izkušenj ter predstavitev ustvarjalcev morebitnim naročnikom njihovih storitev.

Na dogodku, ki ga bo moderiral Tomato Košir, bodo sodelovali:
Matej de Cecco (ilustracija)
Katarina Medić (vizualne komunikacije)
Tjaša Kermavnar (industrijsko oblikovanje)
Ajda Schmidt (fotografija)
Miha Kunc (interakivno oblikovanje)

Matej de Cecco, 1979, je ilustrator in absolvent akademije za vizualne umetnosti AVA v Ljubljani, smer likovna umetnost. V petih letih poklicnega ustvarjanja kot ilustrator in stripar je ilustriral več knjig, najbolj opazna je bila serija petih knjig Blazno resno avtorice Dese Muck. Večino časa posveča oblikovanju maskot, mladinski ilustraciji in stripom. S komikom Boštjanom Gorencem že peto leto ustvarja strip, ki mesečno izhaja v mladinski reviji Pil. Risani junak stripa psiček Šnofi, ki je med mladimi izredno popularen, je lani doživel svojo razstavo v ljubljanski galeriji Kresija. Pred kratkim je z ilustracijami opremil embalažo za legendarno Cockto, za NLB pa ustvarja strip za mlade varčevalce. Njegova skrita strast so plakati in letaki za glasbene dogodke.

Katarina Medić, 1987, je absolventka vizualnih komunikacij na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje v Ljubljani. Pred študijem je nabirala izkušnje na agenciji za digitalni marketing. Prejela je priznanje akademije za izjemne študijske dosežke v akademskem letu 2011/12. Njena dela so bila uvrščena na več razstav, med drugim na mednarodno razstavo Eduzgraf v Zagrebu in 5. bienale vidnih sporočil Slovenije, kjer je prejela tudi pohvalo žirije. Zanima jo široko področje (vizualnih) komunikacij. Predvsem pa se posveča celostni obravnavi vsebine, ki z jasnim sporočilom lahko doseže ljudi.

Tjaša Kermavnar, 1982, diamantna maturantka gimnazije Jurija Vege v Idriji, prejemnica Plečnikove nagrade za študijski uspeh Medicinske fakultete Univerze v Ljubljani, leta 2007 pa Prešernovega priznanja za raziskovalno nalogo s področja psihiatrije. Na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje v Ljubljani je prejela Priznanje ALUO za odlične študijske dosežke, ter Prešernovo nagrado za študente ALUO. Marca 2012 je diplomirala na Medicinski fakulteti, februarja 2013 pa z odliko na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje, smer industrijsko oblikovanje.
Razstavljala je na skupinskih razstavah študentov oblikovanja ALUO (Oko za oko), leta 2010 na skupinski razstavi Prepletanja, ter na razstavi izbranih del 11. Mednarodnega ex-tempora keramike v piranski galeriji Herman Pečarič. 2011 je zastopala Slovenijo na 15. bienalu mladih umetnikov Evrope in Sredozemlja v Solunu. 2012 je prvič samostojno razstavljala v koperski galeriji Meduza s prostorsko postavitvijo keramičnih del pod naslovom Proces.

Ajda Schmidt, 1987, absolventka Akademija za likovno umetnost in oblikovanje UL, smer Vizualne komunikacije. Je prejemnica Pohvale za študente ALUO Prešernovega sklada za dosežke na študijskem področju, Priznanje odličnosti za uvrstitev v tekmovalni program 5. bienala vidnih sporočil Slovenije, z dvema serijama fotografij pa se je uvrstila v ožji izbor Emzinovega natečaja fotografija leta 2012. Svoja dela je razstavljala v Galerija Skrinja v Mariboru, na razstavi selekcije študentskih del Oko za oko 2012 v Narodni galeriji v Ljubljani, na Mednarodni fotografski razstavi Creative Cities v Palazzo Ducale v Genova, ter na mnogih drugih.
K študiju grafičnega oblikovanja jo je pripeljala naklonjenost do fotografije, ki ostaja medij, v katerim se najbolj naravno in organsko izraža. Večinoma dela z analogno kamero; postopek je sicer zamuden, drag in nepredvidljiv, vendar avtorja po drugi plati lahko preseneti na načine, ki jih ta nikoli ne bi niti pričakoval – in tega digitalna tehnologija ne zmore.

Miha Kunc, 1976, je s študijem arhitekture zaključil leta 1997, s študijem oblikovanja pa leta 2003. Kot samostojni oblikovalec se že dobrih 15 let ukvarja s širokim spektrom oblikovalskih praks, najbolj domače pa so mu tipografija, znamčenje, vidna identiteta, prelom, ilustracija in interaktivna grafika. Zadnja leta se posveča predvsem spletnemu oblikovanju na oddelku uporabniške izkušnje podjetja D•Labs.
Predstavil bo zasnovo in izvedbo projekta “Takle mamo. Ni kej balinat.”, realiziranega na novoletni zabavi agencije Gigodesign leta 2007, za katerega je avtor prejel Brumnovo nagrado v kategoriji digitalne grafike na 4. BVSS.

Moderator srečanja:
mag. Tomato Košir, član Fundacije Brumen, ustanovitelj Tajnega društva CGP ter delavnice oblikovanja črkovnih vrst TypeClinic, bivši docent ALUO. Med priznanji velja omeniti vsaj nagrado za najlepšo slovensko knjigo 2005 (Veliki angleško-slovenski slovar), Brumnovo nagrado za Zbirko Smeh.Podtoni. na 3. bienalu vidnih sporočil Slovenije, častno pohvalo BIO (embalaža GOGO, soavtor Dušan Grobovšek), 2. skupinsko nagrado TDC47 Type Directors Club New York (flip book Rojstvo ligatur), ter Merit Award Art Directors Cluba New York na 92. ADC (2013) za naslovne ilustracije Dnevnikovega Objektiva.

 

Otvoritev

Pričetek: ob 19.00

 

Vstopnina

Brezplačno.

 

Informacije

T: 01 548 42 70
E: infobio@mao.si

Deli
Skip to content