Papirteater v gosteh

9. 7. 2017

Papirteater v gosteh

9. 7. 2017

Najprej si bomo ogledali papirnato slikanico STRIGALICA, odigrano v maniri avtorskega papirteatra Papelito (prej Papilu). Roke pred gledalci sestavljajo gibljive papirnate kreature, škarje pa sproti urežejo, kadar česa zmanjka… V belem okvirju na črni podlagi, ob ritmični spremljavi glasbenih zank in zvokov, kot kolaž kratkih, dinamičnih podob, združenih v igrivi miniaturni papirnati musical … Ob koncu predstave sledi kratka demonstracija papirnatih tehnik oblikovanja. Izdelali si bomo vsak svojo preprosto papirnato figuro.
 
TEATRO PAPELITO
je novo ime za gledališče PAPILU, ustanovljeno že leta 82. Obšlo je že vso Evropo, tudi Japonsko, ZDA, Izrael itd. Izhodišče tega malega, popolnoma avtorskega potujočega teatra (edini avtor je Branko Solce) je papir, material, ki ponuja neštete možnosti oblikovanja in metamorfoz. Izrazito vizualni jezik metafor in simbolov povezuje z glasbo in zvoki – pripoveduje torej brez besed, kot neke vrste animirana papirnata slikanica.

Brane Solce se že od nekdaj ukvarja z mnogimi zanimivimi stvarmi. Njegov osnovni poklic je sicer uradno samostojni kulturnik – lutkar. Izumil je, že pred več kot 30 leti, svoj lastni potujoči papirnati teater z imenom Papelito (prej Papilu), s katerim gostuje po priznanih svetovnih festivalih. V njem izživlja svoje različne interese, od ustvarjanja raznoraznih papirnatih kreatur, do komponiranja glasbe, scenografskih aranžmajev, itd, itd. Vse njegove predstave so popolnoma avtorske, nekakšni igrivi mali animirani papirnati mjuzikli. Doslej jih je naredil preko 35, vsakič v drugačni tehniki: enkrat nastopajo ogromne maske, drugič zgubane papirnate harmonike, …ali pa male škatlice, pa izrezane senčne figure, kopitljački, itd, itd… Njegov osnovni material je načeloma papir, material, ki ima neštete možnosti oblikovanja. Ob tej papirnato lutkovni dejavnosti se ubada tudi s filmsko in video animacijo, risankami, glasbo, fotografijo, grafiko,…. in še z marsičem.

Nedeljska ustvarjalnica je namenjena otrokom od 5. do 12. leta, mlajši v spremstvu staršev.

Partner otroškega programa:

 

Vstopnina

brezplačno

 

Informacije

01/ 5484 282/280
izobrazevanje(at)mao.si

 

Organizacija

MAO

Deli
Skip to content