Future Architecture zaključila prvo leto

31. 10. 2016

Future Architecture zaključila prvo leto

31. 10. 2016

Future Architecture, prva evropska arhitekturna platforma, katere koordinator je Muzej za arhitekturo in oblikovanje (MAO), je pravkar zaključila prvo leto svojega delovanja. Platforma je namenjena spodbujanju nove generacije kreativcev, in sicer v okviru živahnega programa, ki je v preteklem letu povezoval izjemne arhitekturne dogodke v 13 evropskih mestih: Ljubljani, Rimu, Lizboni, Köbenhavnu, Kijevu, Gradcu, Beogradu, Barceloni, Tirani, Vroclavu, Prištini, Baslu in Zagrebu. Program je obsegal 5 razstav, 7 konferenc, 57 predavanj, 10 intenzivnih delavnic, arhitekturno in filmsko poletno šolo ter knjigo, ki še čaka na objavo. Petindvajset izbranih arhitektov, oblikovalcev in kustosov je imelo priložnost svoje ideje in delo predstaviti več kot 250.000 ljudem.

Začetki platforme segajo v čas pred enim letom, ko je bil objavljen idejni natečaj; zanj je prispelo skoraj 300 predlogov, ki jih je oblikovalo več kot 500 mladih kreativcev iz skoraj 40 držav. Ti predlogi sedaj tvorijo javni repozitorij idej.

“Ideje, ki jih promoviramo prek platforme Future Architecture, kažejo, da mlada generacija profesionalcev na arhitekturo ne gleda kot na dejavnost, katere edini cilj je gradnja, ampak kot na področje intelektualnih raziskav. Njihovi značilnosti sta kritičnost in odločenost, da se spopadejo z največjimi problemi današnjega časa. Pregled njihovih idej nam pokaže, da ta generacija čuti potrebo po obravnavi vseh vidikov arhitekture kot poklica in po spremembi razumevanja arhitekture kot poslovnega modela ter želi, da se arhitektura ponovno zaveže služenju družbi. Njihove ideje prikazujejo arhitekturo kot način razmišljanja, opazovanja in analize modernega sveta, v katerem delamo in bivamo,” Matevž Čelik, vodja platforme in direktor MAO.

Prvo leto svojega delovanja je platforma zaključila konec oktobra s prvo publikacijo v seriji Archifutures. Delo z naslovom Vol. 1: The Museum je prvi del tridelnega terenskega vodnika po prihodnosti arhitekture. Koncept publikacije je prispeval kolektiv &beyond, ki je tudi urednik, založnik pa je dpr- barcelona. Ta del serije Archifutures ter še The Studio in The Site, ki mu bosta sledila, vsebujejo premišljen izbor teorij in projektov, ki »prihodnost arhitekture« oblikujejo že danes.

Nov Poziv za ideje bo platforma Future Architecture objavila 15. novembra 2016 na lizbonskem arhitekturnem trienalu, v njem pa bo mlade kreativce povabila k sodelovanju pri vseevropskem programu Future Architecture za leto 2017.

 

Informacije

Future Architecture

info(at)futurearchitectureplatform.org

 

Organizacija

MAO
Future Architecture platform

Deli
Skip to content