Nagrajenci fotografskega natečaja Prenašamo energijo

30. 6. 2014

Nagrajenci fotografskega natečaja Prenašamo energijo

30. 6. 2014

Na mednarodni fotografski natečaj za najboljšo Instagram fotografijo Prenašamo energijo – BIO 50 energy, ki ga je v okviru 24. bienala oblikovanja v Ljubljani (BIO 50) organiziral Muzej za arhitekturo in oblikovanje v partnerstvu z družbo ELES d. o. o., je prispelo več kot 1000 fotografij avtorjev z vsega sveta.

Med fotografijami, ki prenos energije tematizirajo z mnoštva različnih gledišč, je žirija natečaja, ki so jo sestavljali Jan Boelen, kustos BIO 50, Peter Koštrun, priznani fotograf in predavatelj na ALUO, Vera Sacchetti, kritičarka in urednica številnih oblikovalskih in arhitekturnih publikacij in revij, Katja Krasko Štebljaj, vodja Službe za odnose z javnostmi v družbi ELES, in Matevž Čelik, direktor Muzeja za arhitekturo in oblikovanje, izbrala 47 fotografij, ki bodo septembra 2014 razstavljene v prostorih Mestne hiše v Ljubljani kot del programa BIO 50.

Med finalisti, katerih izbrana dela bodo predstavljena v sklopu septembrske razstave, je žirija izbrala tudi tri nagrajence, ki bodo prejeli nagrade v vrednosti 500 € za 1. mesto, 300 € za 2. mesto in 200 € za 3. mesto. Nagrajencem bo družba ELES d. o. o. finančne nagrade podelila na dan otvoritve razstave, 24. septembra 2014 ob 19.00, v prostorih Mestne hiše v Ljubljani.

Nagrajenci natečaja Prenašamo energijo – BIO 50 energy:
1. nagrada: snicelj – Neža Oblak
Človek je neodtujljivo povezan z časom, ki ga – čeprav se vedno vrača na začetek – pogosto primanjkuje. Fotografija v svoji atmosferičnosti na prvi pogled deluje izrazito pravljično, spogleduje se z renesančnim slikarstvom, ki pojem svetlobe in sence obravnava kot boj med dobrim in zlim. Vsebinsko fotografija ponuja prvi stik z realnostjo jutra, ki je simbol novega začetka ali rojstva. Rojstvo je za slehernika občutek sreče ob novem začetku, ki se odraža v vsakdanjosti oziroma domačnosti podobe. Kritičnost avtorja se kaže skozi simbol ure, ki s subjektivnim pogledom na čas odraža dvom v njegovo linearnost in mu nasproti postavlja sonce, kot uro, ki vedno kaže pravi čas. Skozi simbol ure in svetlobe tako avtor skuša prikazati sonce kot temeljni vir energije za življenje v širšem pomenu.

2. nagrada: spamdrew4000 – Andrew Luk
Tako vprašanje vzreje živali kot transporta spadata med pereče teme, povezane z energetskimi vprašanji današnjega časa. Fotografija na eni strani deluje dokumentarno in na drugi avtorsko. Natančno kadriranje s svojo urejenostjo in barvitostjo posega v polje, ki se nagiba k dojemanju fotografske podobe kot slikarskega platna. Vsebinsko je fotografija zelo jasna, ker na dokumentaren način postavlja vprašanje etike in odnosa do živali. O tem govori odsotnost človeka in kaže na njegovo brezbrižnost. Strogost fotografije je še povdarjena v hladnem izsekanem kadru, ki podkrepi vsebinski del podobe. Na koncu njena sterilnost, banalnost, kritičnost še vedno delujejo zelo optimistično zaradi rahlo starinskega videza, ki daje občutek, da gledamo že pretekli čas.

3. nagrada: leajambrosic – Lea Jambrošič
Minimalistična romantična pokrajina predstavlja enega temeljnih človeških pogledov na svet. V neskončnem pogledu iščemo potrditev obstoja in razumevanja sveta. Velika nerazločna praznina v zgornjem delu izpostavlja nevidno, abstraktno nebo kot polje domišljije in duhovnosti. S tem je nedvoumno ločena od spodnjega dela fotografije, ki odraža jasen, vsebinski pogled na svet. Električne žice pričajo o človekovem vdoru v naravno, ki naravno krajino spreminja v kulturno krajino. Ptica v letu je simbol svobode, napredka, enakosti in solidarnosti. Kot drobna podrobnost ustvarja optimistično vzdušje in nas spomni, da je tudi človek neodtujljiv del narave.

Vsi avtorji fotografij, ki bodo vključene v razstavo:
amelia_elizabeth, centozavria, evamungo, e_yborn, filmandilm, golobmatej, handezerkin, hippipopotam, hirkani, irenaherak, j_anja, kejthejv, kricac, leajambrosic, markmcqueen, mehrdadafsari, mel_gagne, mmester, nazaninmirzabeigi, oggctopus, snicelj, sashas8, spamdrew4000, tahmida, tiagosperotto, urskapribosic, ventagraminsta, zkoritni, zokus_gf

Sporočilo vsem izbranim avtorjem: Prosimo vas, da v namen organizacije razstave na naš e-mail naslov infobioATmao.si posredujte naslednje podatke: uporabniško ime, ime in priimek ter kontaktne podatke (e-mail, telefonska številka), poslano sporočilo naslovite BIO50energy + [vaše uporabniško ime]

 

Lokacija

Razstava izbranih fotografij bo septembra na ogled v Mestni hiši v Ljubljani.

 

Organizacija

ELES, d. o. o. in MAO

 

Povezava
http://bio.si/sl/news/375/mednarodni-nagradni-natecaj-in-razstava-instagram-fotografij-prenasamo-energijo-bio-50-energy-razglasitev-nagrajencev-natecaja/

Deli
Skip to content