Marjan SMERKE I FOTOGRAF

Razstava / 18. 10.—2. 12. 2023

Marjan SMERKE I FOTOGRAF

Razstava / 18. 10.—2. 12. 2023

Galerija Družina, Krekov trg 1

Odprtje: 18.10.2023 ob 18.00

 

V Galeriji Družina je na ogled razstava fotografij Marjana Smerketa z naslovom Marjan Smerke FOTOGRAF (1932-2017). Kustosinja razstave je Katarina Jurjavčič, kustosinja Muzeja novejše in sodobne zgodovine Slovenije, pri postavitvi pa je sodeloval tudi dr. Primož Lampič, kustos za fotografijo v Muzeju za arhitekturo in oblikovanje.

 

Fotografska razstava Marjan Smerke, fotograf (1932-2017) prvič zaokroženo predstavlja umetniški fotografski opus Marjana Smerketa, ki ga hranijo tri slovenske muzejske ustanove in dediči gradiva. Najpomembnejša značilnost zrelega Smerketovega umetniškega fotografskega opusa izraža njegov eksperimentalni značaj. S še vedno ne povsem razjasnjenimi laserogrami si je zagotovil ugledno mesto v slovenski in tudi evropski fotografiji. V sedemdesetih letih, ko je dosegel vrhunec svoje umetniške fotografije, je hkrati nenehno iskal nove teme in pristope, se vračal v direkten zajem posnetkov iz realnosti, pa spet odkril novo polje za svežo vrsto posnetkov.

 

Pri tem ga je seveda spodbujalo dinamično okolje IJS, najbolj vitalne slovenske znanstvene institucije, kjer je služboval, bil je član enega najaktivnejših slovenskih fotoklubov, vodil pa ga je tudi lasten ustvarjalni nemir. Rad je poskusil kaj novega, kar je značilno za izrazito duševno dinamične in kreativne osebe. Zato njegov opus pokriva široko polje fotografije: od začetnega realizma prek subjektivne fotografije do eksperimentalnih poskusov z radikalno abstraktnimi izidi. (dr. Primož Lampič, iz monografije Marjan Smerke, fotograf (1932-2017).

Deli
Skip to content