NEDELJA V MAO

Nedelja v MAO / 5. 11. 2023 / 11:00

NEDELJA V MAO

Nedelja v MAO / 5. 11. 2023 / 11:00

PRVA NEDELJA V MESECU: PROST VSTOP
11.00 Voden ogled razstave Zakaj je vaza podobna hiši? Od sistemskega do fantazijskega z oblikovalko Janjo Lap
Vodita avtorici razstave Špela Šubic in dr. Barbara Predan.
Janja Lap je že v šestdesetih in sedemdesetih letih 20. stoletja določala smer raziskovanja ter načine odkrivanja novih pristopov in znanj ter prakticirala oblikovalske metode in pristope, ki so aktualni še danes. Trideset let preden je to vstopilo v mainstream oblikovanja, je ona že raziskovala in delovala v polju storitvenega, sistemskega ter krožnega oblikovanja, kar danes v svetu sodi med glavne vidike sodobnega življenja v družbi. Zgodba o Janji Lap je zgodba o izjemni oblikovalki, uspešni na tujem, ki pa je bila v domačem okolju pogosto zapostavljena in prezrta. Izkoristite zadnjo priložnost za ogled monografske razstave o oblikovalki Janji Lap (1929–2004).
11.00 Ustvarjalna delavnica MEANDER – ODTISI

Kaj imata skupnega notranja oprema in meander? Janja Lap je izdelala načrt za vojaški učno vadbeni center v severni Afriki in oblikovala notranjo opremo. Vso opremo v vojaškem centru so izdelala slovenska podjetja. Barve so prilagodili okolju.

 

Na razstavi bomo poiskali leseni model mize in skice.  Naslovno mapo je opremila z zanimivim vzorcem, ki se ponovi na površini miz. Oblikovalka je za svoj vzorec najverjetneje našla navdih v Grčiji. Namreč stari Grki so v severni Afriki prav tako imeli svoje kolonije, tudi na področju današnje Libije. Vzorec spominja na grški meander, čeprav so črte prekinjene, a ponavljajoče in geometrijske. Ugotavljali bomo, kje vse se v je v grški kulturi pojavil meander, nato pa z odtiskovanjem izdelali svojega.

 

Prijave na: izobrazevanje@mao.si

Deli
Skip to content