Kulturni bazar v regiji I Koper

Delavnica / 12. 10. 2023 / 10:30

Kulturni bazar v regiji I Koper

Delavnica / 12. 10. 2023 / 10:30

Arhitektura je lahko tudi igriva 

 

Dvorana sv. Frančiška Asiškega, Martinčev trg, Koper I 10.30–11.30

 

Izvajata: Center arhitekture Slovenije, program Igriva arhitektura in Muzej za arhitekturo in oblikovanje

 

Celodnevno strokovno usposabljanje Kulturni bazar v regiji 2023 bo tokrat potekalo v Gledališču Koper in na drugih prizoriščih v mestu, kjer se bo odvilo več kot trideset dogodkov z vseh področij kulturno-umetnostne vzgoje. Med njimi bo tudi interaktivna delavnica za osnovne šole Arhitektura je lahko tudi igriva v izvedbi Centra arhitekture Slovenije in Muzeja za arhitekturo in oblikovanje.

 

Arhitektura nas obdaja vsak dan, ne moremo se ji izogniti in prav zato je tako zelo pomembno, kakšna je in kakšen odnos imamo do nje. S tem vas želimo navdihniti, da bi skozi izkustvene delavnice tovrstno znanje implementirali v izobraževalni proces. Spoznali bomo izbrane primere dobrih praks neformalnega izobraževanja o urejanju odprtega prostora, o arhitekturi in oblikovanju. Predstavitve bodo ponujale različne možnosti povezovanja in načrtovanja novih projektov. Primeri kakovostnih ustvarjalnih projektov in drugih akcij bodo poudarili pomen ozaveščanja, vzgoje in izobraževanja o kulturi bivanja, trajnostnem razvoju, urejanju prostora in arhitekturi. Z upoštevanjem učnega načrta in snovi za določen razred so izkustvene delavnice programa Igriva arhitektura in izobraževalni programi Muzeja za arhitekturo in oblikovanje (MAO) prilagojeni za vse stopnje osnove šole ter lahko dopolnjujejo snov različnih predmetov od likovne umetnosti do zgodovine, hkrati pa poskušajo arhitekturo zanimivo in igrivo približati učencem.

 

Spoznali bomo, zakaj je vse to nujno potrebno za trajnostno naravnan prostorski razvoj, kako se posamezniki vključujemo v razvoj prostorske kulture ter kako to vpliva na sprejemanje naših osebnih odločitev o načinih in kulturi bivanja. Udeleženci bodo skozi predstavitve in razpravo spoznali nove in zanimive dejavnosti, ki so potekale v različnih ustanovah po Sloveniji in v tujini. V MAO bodo učenci lahko skozi razstave spoznavali pomembno kulturno dediščino in se srečali z izvirnim gradivom, z muzealijami in muzejskimi predmeti iz arhitekture, oblikovanja in fotografije ter ga ob ustvarjalni igri na novo osmislili in aktualizirali. Nova spoznanja bodo lahko odlična osnova za načrtovanje podobnih dejavnosti in nova partnerstva. Program Igriva arhitektura se z izkustvenimi delavnicami izvaja po osnovnih šolah po vsej Sloveniji.

 

Celoten program

Deli
Skip to content