Predstavitev znanstvene monografije Zakaj je vaza podobna hiši? Od sistemskega do fantazijskega z oblikovalko Janjo Lap

Pogovor / 12. 10. 2023 / 18:00

Predstavitev znanstvene monografije Zakaj je vaza podobna hiši? Od sistemskega do fantazijskega z oblikovalko Janjo Lap

Pogovor / 12. 10. 2023 / 18:00

Pogovor z avtoricama monografije Špelo Šubic (MAO) in dr. Barbaro Predan (UL ALUO) bo vodila novinarka Iza Pevec.

 

Avtorici sta se pri pisanju knjige opirali tako na dostopno zgodovinsko gradivo kot osebno korespondenco oblikovalke, ki obsega 123 pisem. Janja Lap je bila ženska nemirnega duha, ki se ni podrejala ustaljenim družbenim normam in pričakovanjem svojega časa ne v domovini in ne v tujini. Zagovarjala je žensko enakopravnost na vseh področjih življenja, pri delu pa je izbirala oblike, ki izpostavljajo notranjo moč materiala in ne njegove krhkosti.

 

Janja Lap: »Nikdar ne delam kelihov na tankih podstavkih, v katerih vidim izrazito neproporcionalnost. Spominjajo me na nestabilne ženske, ki lovijo ravnotežje na visokih petah.«

 

Špela Šubic in Barbara Predan slovenski javnosti prvič predstavita do danes povsem prezrto znanstvenoraziskovalno delo Janje Lap na področju oblikovanja, za katero je še posebej fascinantno, da korenini v pionirskem obdobju raziskovanja v oblikovanju v Veliki Britaniji. Poudarita njeno sposobnost načrtovanja kompleksnih sistemov in pristopov k družbenim problemom kot je denimo organizacija bolnišnične prehrane ter delo na področje industrijskega oblikovanja za tedaj paradno visokotehnološko podjetje Iskra. Pojasnita, da je Janja Lap s svojimi raziskavami v šestdesetih letih 20. stoletja za vsaj trideset let prehitela slovenske oblikovalce na področju storitvenega ter okolju prijaznega in trajnostno naravnanega krožnega oblikovanja, ki danes v svetu sodi med glavne vidike sodobnega življenja v družbi, le da tega vse doslej sploh nismo opazili.

 

Knjiga o življenju in delu Janje Lap predstavlja prvo monografsko poglobljeno znanstveno študijo o kaki slovenski ustvarjalki na področju arhitekture in oblikovanja pri nas.

 

Knjiga je izšla v založništvu Muzeja za arhitekturo in oblikovanje, Akademije za likovno umetnost in oblikovanje ter društva Pekinpah.

Deli
Skip to content