Bruselj v znamenju secesije

Razstava / 19. 10.—19. 11. 2023

Bruselj v znamenju secesije

Razstava / 19. 10.—19. 11. 2023

LJUBLJANA AU TOURNANT DU XXe SIÈCLE Art nouveau – Sécession Ljubljana I Ljubljana na prelomu 20. stoletja – Secesijska Ljubljana 

 

Odprtje: četrtek, 19. oktober 2023, ob 18.30 I Halles-st-Géry 1, Place Saint-Géry,  Bruselj

 

Razstavo sta pripravili Natalija Lapajne, kustosinja MAO, ter konservatorka Marija Režek Kambič, ZVKDS, OE Ljubljana.

 

Mineva 130 let od izgradnje palače Tassel belgijskega arhitekta in oblikovalca Victorja Horte, to je prve stavbe, ki je bila zgrajena v slogu secesije v Evropi. Organizaciji Urban in Visit.brussels sta ob praznovanju mesta Bruselj kot prestolnice evropske secesije pripravila pester program, ki vključuje različne pobude tako v bruseljski regiji kot tudi širše v okviru evropskih partnerjev združenih v mednarodno mrežo Réseau Art Nouveau Network (RANN), kamor je vključena tudi Slovenija.

 

V okviru Mestne občine Ljubljana (MOL) deluje konzorcij tako muzejskih kot znanstvenih inštitucij, katerega del je tudi MAO, ki je v sodelovanju z Veleposlaništvom RS v Bruslju, Ministrstvom za kulturo RS, Mestno občino Ljubljana in Zavodom za varstvo kulturne dediščine Slovenije, OE Ljubljana, pripravil razstavo z naslovom Ljubljana na prelomu 20. stoletja – Secesijska Ljubljana.

 

Zbrane na odprtju bodo nagovorili:

Lieza Dessein, direktorica Halles-st-Géry

Sarah Lagrillière, namestnica direktorja Urban. brussels’ in generalna sekretarka Réseau Art Nouveau Network

Barbara Sušnik, veleposlanica Republike Slovenije v Bruslju

Tjaša Pristov (ZVKDS) in Tatjana Adamič (ZVKDS)  bosta izvedli predavanji na temo prenove Secesijskih stavb s ključnimi prvinami.

 

Natalija Lapajne in Marija Režek Kambič bosta vodili ogled razstave.

 

Več

Deli
Skip to content