Koper

20. 9. 2012

Koper

20. 9. 2012

Obiskovalce vabimo v sodelovanju s Pokrajinskim muzejem Koper na ogled zgodovinskega in novodobnega mesta Koper z arhitektom Marjanom Vrabcem. Sprehodili se bomo po nekaterih najzanimivejših mestnih ulicah, trgih, parkih in si ogledali ambientalne ureditve in objekte mesta, ki so nastajali od romanike in gotike do današnjih dni.

Prevoz si udeleženci organizirajo sami.
Ogled je omejen na 30 oseb v skupini. Prijave na izobrazevanje@mao.si‘>izobrazevanje@mao.si.

Ogled mesta
Pot ogleda bomo pričeli na mestni tržnici,kjer je tudi večji parkirni prostor. Od Hlavatyevega parka ob tržnici se bomo sprehodili preko Marušičevega trga na Valvazorjevo ulico (hiša Percauz), na Staničev in Gortanov trg (palača (Almerigogna) in po Čevljarski ulici (palača Barbabianca) do Titovega trga, kjer je skupaj nekaj najpomembnejših objektov mesta (Pretorska palača, Armerija, stolnica z mestnim stolpom, mestna Loža).

Od tu se bomo spustili po Kidričevi ulici (palača Belgramoni-Tacco; Pokrajinski muzej) do Carpacciovega trga (Taverna) in Ukmarjevega trga. Po ulici Belveder (povojni stanovanjski objekti, stolpnici arh. Mihevca) se bomo povzpeli do razgledne ploščadi, ki je na strehi prenovljenega Bastiona.

Po na novo tlakovani Verdijevi ulici bomo šli do stolne cerkve in si ogledali notranjost, prečkali trg Brolo (palača Brutti, Fontiko, cerkev Sv. Jakoba), se sprehodili po Gallusovi ulici (palači Elio in Gravisi-Barbabianca) po ulici Osvobodilne fronte (palača Tarsia in palača Gravisi Buttorai), po Župančičevi ulici do Prešernovega trga (Muda s prekrasnim Da Pontejevim vodnjakom in Mudinimi vrati.

V zadnji tretjini obhoda si bomo na Vojkovem nabrežju, Pristaniški ulici in ulici Zore Perello-Godina ogledali in pokomentirali še nekaj novejših objektov, ki so nastajali od šestdesetih letih prejšnjega stoletja pa do današnjih dni: stavbe arh. Mihevca (1960-1970) in Invest biroja (1970-2000), do najnovejših poslovnih, šolskih in stanovanjskih objektov arhitekturnih skupin Ravnikar Potokar, Sadar Vuga, Studio Galeb, Omnia, Studio arhitektura in drugih (2000-2012). Po ogledu se bomo vrnili na izhodiščno mesto ogleda, Hlavatyev park.

Marjan Vrabec je arhitekt, ki je deloval s sodelavci pri zasnovi mnogih objektov, predvsem na Obali, pa tudi drugod po Sloveniji. Sodeloval je pri številnih javnih vabljenih natečajih, za katere so prejeli tudi nagrade. Priložnostno se ukvarja s strokovnimi vodenji po Evropi.

 

Otvoritev

Pričetek: ob 18.00

 

Vstopnina

Brezplačno.

 

Informacije

Obvezne so prijave: izobrazevanje@mao.si.

Deli
Skip to content