Plečnikova promenada

23. 8. 2012

Plečnikova promenada

23. 8. 2012

V nizu brezplačnih strokovnih vodenih ogledov v okviru programa Plečnik 2.0 vas vabimo na sprehod po Plečnikovi promenadi v Tivoliju pod vodstvom krajinske arhitektke Darje Pergovnik.

Jože Plečnik je območje parka Tivoli urejal med leti 1929 in 1934. Arhitekt sam, bodisi preko mentorstva svojim študentom je za Tivoli pripravil vrsto načrtov in skušal vanj postaviti monumentalne stavbe od univerze do parlamenta. Leta 1934 je nastal Plečnikov načrt ureditve okolice ribnika, ki ga je po vojni uresničil Boris Kobe. Poleg ureditve letnega telovadišča v Tivoliju (1961 uničen) je leta 1933 v osi sprehajališča po grških vzorih uredil tudi letno gledališče z avditorijem (kasneje letni kino in disko, v 80-ih spremenjeno v park).
Ena pomembnejših potez Tivolija pa je zagotovo široka peščena aleja, tako imenovano Jakopičevo sprehajališče, ki predstavlja glavni vstop v park iz mestne strani. Meščani so novo promenado z negodovanjem sprejeli, saj je bil odstranjen senčni Lattermannov kostanjev drevored in jo poimenovali Sahara. Plečnik je med prvotno traso železnice in Lattermannovim drevoredom uredil tudi simetrično zasnovan otroški park trikotne oblike. Glavni element promenade predstavlja niz svetilk iz umetnega kamna, postavljenih v osi sprehajalne površine. Rob promenade sestavljajo betonski robniki in klopi, na njenem koncu pa je Tivolski grad, viden tudi s Cankarjeve ulice, ki vodi v mestno središče. Sčasoma se je vrasla v preostalo parkovno zasnovo Tivolija in življenje mesta. Danes je ena od Plečnikovih znamenitosti in tvori identiteto ljubljanskega okolja.
V 80-ih letih je nova Prešernova cesta, tako kot že pred tem prestavitev železniške proge v šestdesetih (katere žrtev je bil tudi Jakopičev paviljon arh. Maksa Fabianija), ponovno prerezala promenado in jo z betonskimi podhodi odtujila od mestnega središča.
Ob jubileju leta 2003 so znamenito promenado (luči, klopi, stebri) prenovili konservatorji pod vodstvom krajinske arhitektke Darje Pergovnik, konservatorke svetovalke z ljubljanskega zavoda za varstvo kulturne dediščine.

Darja Pergovnik je diplomirala na Biotehniški fakulteti, Oddelek za krajinsko arhitekturo. Leta 1985 se je zaposlila na Zavodu za varstvo kulturne dediščine Slovenije, območna enota Ljubljana. Za konservatorski nadzor na področju obnove oz. rekonstrukcije vrtnoarhitekturne dediščine je leta 1995 s strokovno skupino prejela Steletovo priznanje za obnovo parka ob gradu Polhov Gradec. Leta 2003 je pripravila avtorsko razstavo ob 70. letnici Plečnikove promenade s prikazom prostorskega razvoja Tivolija in umestitve Plečnikove promenade v parkovni prostor.

Zaradi omejenega števila obiskovalcev so obvezne prijave: izobrazevanje@mao.si‘>izobrazevanje@mao.si’>izobrazevanje@mao.si.
 

 

Otvoritev

Pričetek: ob 18. uri

 

Vstopnina

Zaradi omejenega števila obiskovalcev so obvezne prijave: izobrazevanje@mao.si.

 

Informacije

T: 01 548 42 82
M: 041 374 675
E: izobrazevanje@mao.si

Plečnik 2.0

Deli
Skip to content